Volby USA: Evropa musí být akceschopnější

9. 11. 2016

V USA je po měsících kampaně a dnešních volbách jasno. V pořadí 45. prezidentem Spojených států amerických bude republikánský kandidát Donald Trump, který ve finále porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Přečtěte si reakce politiků TOP 09.

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Příštím prezidentem USA bude Donald Trump. Nezbývá než doufat, že výroky, které pronášel ve volební kampani, neuvede v realitu. Mám na mysli především výroky, které zpochybňovaly závazky v systému kolektivní bezpečnosti a výroky slibující ochranářskou a izolacionistickou obchodní politiku. Zejména pak doufám, že nedojde ke změně dlouholeté konzistentní politiky USA vůči Rusku. V případě, že by se to všechno stalo, byl by to značný problém pro svobodný svět. Každopádně teď Evropa musí držet více při sobě a stát se akceschopnější.

Karel Schwarzenberg, čestný předseda TOP 09

Karel Schwarzenberg očekává po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem politické zemětřesení ve světě. V kampani podle něj Trump přeháněl, ale byla v tom i část jeho přesvědčení. "Samozřejmě, že ne všichni kandidáti uskutečnili vše, co (v kampani) říkali, ale obyčejně část přesvědčení naplnili," řekl ČTK čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Voliči USA rozhodli, jak rozhodli. Sluší se pogratulovat vítězi.
USA přežily zatím všechny své prezidenty, není důvod se domnívat, že nepřežijí i Donalda Trumpa a pro Českou republiku je důležité udržet si co nejtěsnější vazbu na USA. Jeho výrok o tom, že země, která neplní své závazky vůči NATO, nemůže čekat ochranu USA, by měl být mementem nejen pro českou vládu. Musíme začít plnit své závazky dříve, než ve 20. letech 21. století, jak je zatím plánováno. Celá Evropa musí teď držet víc při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za dění v ní i světě. Co se bude dít na Ukrajině, možná i v Pobaltí či na světových trzích, to teď nedokáže nikdo odhadnout, nezbývá než začít u sebe a doufat, že se nenaplní vše, o čem Donald Trump hovořil v kampani.

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Nespojené Spojené státy zvolily Donalda Trumpa. K jeho prezidentství se stavím spíše se zvědavostí. Bude důležité pozorovat, jestli naplní své kampaňové kontroverzní návrhy nebo se bude pohybovat ve starých kolejích establishmentu. Doufám, že slova o spojování rozdělené společnosti, pronesená v projevu, budou naplněna skutky.

Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09

Nezbývá než doufat, že americký princip brzd a protivah neselže.

František Laudát, předseda poslaneckého klubu

Americká společnost v noci z 8. na 9. listopadu 2016 vstoupila do éry postmoderní společnosti. Na politické scéně se objevil Trump, který se jednoduchými populistickými hesly trefil do pocitů a nálad významné části společnosti. Jsou to lidé, kteří se příliš nezměnili za poslední desetiletí, kdežto prostředí okolo nich se naopak dramaticky změnilo a dynamika této změny se ještě nadále zvyšuje. To, co platilo po celé minulé století a snad ještě začátkem 21. století, dnes již neplatí. Není náhodou, že podporovateli Donalda Trumpa jsou lidé z oblastí (tzv. rezavý sever), kteří přišli o práci, průmyslové firmy, které živily jejich prarodiče, rodiče a je, zanikají a oni samozřejmě očekávají, že přijde spasitel, který " staré dobré časy" vrátí zpět. Každý čtenář prací postmoderních filozofů ví, že ten, kdo očekává návrat oněch starých dobrých časů, se již nikdy nedočká. Prostě svět se změnil. Očekávání návratů není nic jiného než fatální krize myšlení. K jejímu překonání doporučuji vizionáři nové éry, aby dotyčný jedinec či společenství jako první a zásadní krok přiznalo existenci této krize. V případě, že se tak nestane, můžou dotyční pouze očekávat, kdy dojde ke spontánnímu bodu zlomu odkud již není návratu. Racionální řešení je pracovat na tzv. bodu obratu, který bude mít pozitivní vyústění. Lidé jsou rovněž zřejmě frustrováni falešnou morálkou vládnoucích elit, odtržením politiky od potřeb běžného občana a samozřejmě dopady negativních jevů, kterými je doprovázen úpadek politiky multikulturalismu. Lze si pouze přát, aby Spojené státy zůstaly ekonomicky silnou zemí a vůči Evropě prováděly takovou politiku, která nám zajistí mír.

Luděk Niedermayer, europoslanec

Tak takové ráno jsem už zažil. V noci jsem koukal na titulky, Hillary vedla, ráno vypadá poněkud jinak. Ještě uvidíme, ale zázraky se jen tak nedějí.

Takže tu máme jak Brexit a zřejmě Trumpa v Bílém domě. Brexit vedl k docela slušnému chaosu v Evropě a ještě většímu ve Spojeném království. Co by přinesl Trump v Bílém domě, nelze odhadnout, ale může to být podobné, jen pronásobené rolí USA ve světě. Zásadní by však v této situaci bylo i to, jak dopadnou volby do "Kapitolu", který může presidenta "moderovat".

Neobvykle rozhádaná Evropa proto musí konečně držet více při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za to, co se v ní i ve světě děje. Myslel jsem, že na to budeme mít ještě pár let čas. Zřejmě ne.

PS: Naše prezidentské volby do toho svým výsledkem (a jeho důsledkem) zapadají také, ale nebyly přes noc :-)

PS: Evropu čeká teď několik dalších příležitostí, kde občané "řeknou své". Půjde fakt o hodně :-(

Jiří Pospíšil, europoslanec

Na volbu prezidenta USA se dívám nezbytně pohledem Středoevropanů. V našem zájmu je nadále udržet transatlantické spojenectví, a to jak ekonomické, tak vojenské. Česká republika potřebuje Spojené státy, které budou s Evropou obchodovat a neizolovat se od zbytku světa. Potřebujeme, aby Spojené státy stály na naší straně, pokud se bude Rusko nadále chovat agresivně a rozšiřovat své území na úkor svých sousedů. Doufejme, že nová americká administrativa bude dělat zodpovědnější zahraniční politiku, než jakou vedl Donald Trump kampaň.

Jaromír Štětina, europoslanec

Ta část americké krve, kterou jsem zdědil po mámě, se ve mně bouří. Taky mi ale říká, že Trumpa Amerika přežije. Přežila horší věci. Jako ponaučení pro mne: zejména teď potřebuje být Evropa jednotná, navzdory našim Trumpum. Ostrůvky pozitivní deviace je třeba spojovat.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme