Vláda zůstává, strany se shodly na koaliční smlouvě

30. 6. 2011

Vládní strany ODS, TOP 09 a VV podepsaly před malou chvílí ve Strakově akademii dodatek koaliční smlouvy. Kabinet Petra Nečase tak může nadále pokračovat. Naplnila se tak dopolední slova předsedy VV Radka Johna, který shodu na koaliční smlouvě avizoval.

Vláda přežije i 30. června. A Věci veřejné v ní budou přes nekonečné hudrování nadále pokračovat. Jejich předseda Radek John v Pitomé kavárně u zmrzliny ve čtvrtek oznámil, že jeho strana neodejde ze současné trojkoalice s ODS a TOP 09. Véčkaři tak stáhnou už podruhé během jednoho měsíce ultimátum "podmíněného odchodu z vlády" a na odpoledním jednání K9 podepíší dodatek ke koaliční smlouvě.

"Pokud to znamená i změnu stylu Věcí veřejných, a nikoli jen konec této krize do vyvolání další krize, tak jsem tomu rád. Ale neumím si představit, že bychom dál obtěžovali občany těmi hádkami z posledních týdnů," řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Radek John doplnil, že jeho strana získá v kabinetu pro své členy čtyři křesla. Dvě už má (Josef Dobeš na školství a Kamil Jankovský na místním rozvoji), na dvou se usídlí.

Za osudový den vyhlašovaly 30. červen především VV. K tomuto dni „podmíněně“ vypověděly koaliční smlouvu – pokud premiér nevyhoví jejich požadavkům, chystali se prý vládu opustit. Problém je, že nikdo neví, co vlastně VV chtějí. Smírčí řízení koalice vyvolaly původně jen kvůli personálním požadavkům. Ovšem během posledních tři týdnů za svou „klíčovou prioritu“ vyhlašovaly například reformu zdravotnictví, daňovou reformu, hazard nebo peníze na školství a dopravu. Pochybné bylo i samotné datum. Věci veřejné už jednou dávaly nepřekročitelný termín, dokdy měl Nečas jejich požadavky splnit – 7. červen. Žádná změna však tehdy nenastala a VV lhůtu pro naplnění svých pravidelných výhrůžek o odchodu z vlády pouze posunuly.

Jakub Kalenský

iHNED.cz, 30. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme