Vitula: Vaše e-maily se mi nelíbí, řekl mi ministr

Rozhovor s předsedou jihomoravské TOP 09 Janem Vitulou

24. 2. 2011

PRAHA Podřízení ministra školství Josefa Dobeše (VV) sledovali e-maily dvaceti zaměstnanců úřadu a shromažďovali je pomocí speciálního programu v jedné schránce.

Na seznamu sledovaných lidí byl podle zjištění MFDNES i Jan Vitula z TOP 09. Vitula pracoval na ministerstvu jako šéf skupiny pro čerpání peněz z evropských fondů, ale hlavně – kdyby TOP 09 získala resort školství, uvažovalo by se o něm jako o ministrovi. Byl tedy politickým konkurentem Dobeše. Ze své funkce byl odvolán už v září a nyní pracuje pro Masarykovu univerzitu v Brně. Vede také jihomoravskou TOP 09.

* Prý jste měl náznaky, že někdo čte tajně vaše maily?

Spíš je měli kolegové. Měli při diskusi s některými lidmi pocit, že znají obsah jejich mailu. Mne se to tolik netýkalo. Já jsem drzý a říkám vše na rovinu. V mých mailech by nic nenašli. Ale vzpomínám si, že mi Josef Dobeš jednou řekl, že vůči mně nemá výtky, ale že mi nemůže odpustit, co o něm píšu v e-mailech. Ale to nemuselo jít o sledování. Mail mu mohl někdo přeposlat (Dobeš popírá, že by něco podobného řekl).

* A co tím mohl pan ministr Dobeš myslet, když vám řekl, že se mu nelíbí, co o něm píšete vmailech? Co nehezkého jste napsal?

Vyjadřoval jsem se o jeho záměrech redukovat počet zaměstnanců v našem odboru o 30 procent. Napsal jsem opakovaně kolegům do mailu, že je to hloupost.

* Hrálo při vašem odvolání roli, že někdo znal vaši důvěrnou korespondenci? To si nemyslím.

V tom hrála roli podle mě snaha kontrolovat peníze přicházející z evropských fondů, aby se do nich zasahovalo i jiným než odborným způsobem.

* Když říkáte „oni četli naše e-maily“, tím myslíte tehdejšího šéfa ministrova kabinetu Šimona Mastného?

No, pan Šedivý (Mastného předchůdce) asi tyhle pokyny neplnil, ale pan Mastný, to byl řízek.

* Kromě vás sledovali i dvě vaše podřízené, paní Šuléřovou a Perglovou. I ty byly nepohodlné?

Michaela Šuléřová – to byla ředitelka jednoho odboru, který pode mě spadal. Ta odešla vzápětí po mně. Táňa Perglová byla moje zástupkyně. Kolegyně nesouhlasily s mým odvoláním a doslova vypískaly ministra, když přišel oznámit mé odvolání. Pak také z ministerstva odešly.

* Máte vysokou funkci v TOP 09. Má skandál řešit koalice?

Měla by se tím především zabývat policie. A snad už ani politická strana Věci veřejné se nemůže ministra Josefa Dobeše zastávat. Podobný přehmat už je za hranicí.

* Zaznamenal jste na úřadě kromě e-mailů i jiné nestandardní kroky?

Tam panuje totální paranoia. Potkal jsem tuhle na ulici před ministerstvem člověka, kterého jsem dobře znal, a on na mě gestikuluje, ať ho moc nezdravím, aby se mnou nebyl přistižen. To je jen jeden příklad.

Jakub Pokorný
MF Dnes, 24. 2. 2011, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme