Vitula: Eurofondy se zřejmě nepodaří zcela vyčerpat

Rozhovor s předsedou jihomoravské TOP 09 Janem Vitulou

27. 4. 2011

Na druhé lince je bývalý šéf sekce eurofondů na ministerstvu školství a současný předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula. Dobrý den.

Dobrý den.

 

Pane Vitulo, souhlasíte s tím podle informací, které máte, že se ministerstvu daří zlepšovat situaci, pokud se týká čerpání peněz z eurofondů?

No, tak nejprve je potřeba říct, že panu ministrovi se daří zlepšovat situaci, kterou sám způsobil. To znamená, v momentě, kdy udělal v září ten zásah do řízení operačních programů, kdy odešla velká skupina lidí, kteří se řízením zabývali. Tak já jsem upozorňoval na to, že tyto následky se stanou. Čili to, co se teď děje a zaplaťpánbůh za to, že tam přišel pan Hodinář, kterého považuju za poměrně, nebo za mimořádně kvalifikovaného člověka, tak to, co se teď děje na /nesrozumitelné/ věcí, které se staly na podzim.

 

Tedy si myslíte, že by se mohlo opravdu podařit zajistit, že Česko nepřijde o miliardy korun, jak ještě nedávno o tom spekulovala média a někteří odborníci?

No, mám pochybnosti, že se to podaří úplně vyčerpat, pravděpodobně nějaký zůstatek prostředků tam bude. Otázka je, jak velký.

 

Vy jste řekl, že Josef Dobeš napravuje to, co sám způsobil. Kde vy vidíte ten základní problém? Proč se nedaří čerpat tak rychle, jak bychom čerpat měli?

No, loni v létě, když jsme diskutovali o tom, jak postupovat dál v čerpání evropských fondů, tak jedna z věcí, kterou my jsme zdůrazňovali, bylo to, že je potřeba dostatečný počet lidí na administraci těch žádostí. Pan ministr tehdy říkal, že nebudeme nabírat žádné lidi, že naopak musíme 30 procent lidí propustit. Dnes je ta situace taková, pokud vím, tak nabírají víc lidí, než my jsme původně chtěli.

 

Když náměstek Hodinář říká, že je standardní cesta najmout soukromou firmu na urychlení vyřizování žádostí o dotace, je to pravda podle vašeho názoru?

No, úplně standardní to není. Vím o takových případech, to řešení nikdy nepřineslo úplně jen dobrý výsledek, protože fakticky tam vzniká problém předávání dokumentů na té hraně, kdy se to předává mezi řídícím orgánem, to znamená ministerstvem, a mezi tou soukromou firmou a když se to zase vrací zpátky. Je to docela komplikovaná operace, nehledě na to, že vysoutěžení takové firmy není nic, co by bylo z měsíce na měsíc.

 

Uvádí předseda jihomoravské TOP 09 Jan Vitula, který dřív působil na ministerstvu školství. Děkuji za rozhovor. Na shledanou.

Není zač. Na shledanou.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 26. 4. 2011

Štítky
Osobnosti: Jan Vitula
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme