Vím, kdo jsou komunisté, ale netuším, kdo jsou Věci veřejné

Rozhovor s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

31. 5. 2010

* Co říkáte výsledkům?

Máme úspěch na každý pád, protože jsme se stali třetí stranou před KSČM.

* Proč jste pro to, aby lídr ČSSD Bohuslav Sobotka dostal šanci na složení vlády, když jeho šance jsou mizivé?

Já jsem pro to, abychom dodržovali zvyklosti a tradiční postupy. Také by to bylo dobré, aby lidé potom neříkali, že Klaus stranil ODS. Není to nutné ani právem vyžadováno, ale bylo by dobré, kdyby to tak bylo.

* Nedal jste mu tím naději, že spolupráce by byla možná?

To by musel přeorati program, ale na to nemá jako místodržící dostatek síly.

* Kdy se sejdete?

Teď budu mít koaliční jednání, ale ne s ním. Snad budu mít čas se s ním sejít, ale jen zdvořilostně, abych mu poblahopřál, že byl zvolen do funkce, jako jsem se setkal se Zemanem či Nečasem. Vypijeme čaj, panák či kávu a navážeme kontakt. Nic víc.

* Na čem jste se již dohodli s lídrem ODS Nečasem a VV Johnem?

S Johnem jsme se na ničem zatím nedohodli, jednám s Nečasem. V sobotu v noci jsme se krátce setkali, popřáli si a domluvili se, že budeme jednat a že to v pondělí začne.

* Shoda bude na tom, že budete chtít šetřit, ale v čem vidíte ty pověstné čertíky?

To se uvidí.

* U Věcí veřejných máte pochybnosti o celé straně. Půjde vůbec jednat?

Nevím, kdo to vůbec je. Dokonce u komunistů vím, kdo to je. Nevím, kdo je majitelem strany Věci veřejné. Je to pan Bárta (poslanec VV a majitel agentury ABL), pan Škárka (poslanec VV), pan Hrdlička (radní Prahy 10 za ODS). Nevím, co chtějí. Radek John říká velmi jasný populistický program, nic proti tomu, ale když chci s někým jednat, tak chci vědět, kdo má opravdovou moc.

* Jak zjistíte, kdo jsou?

To uvidíme, proto nepospíchám.

* Dřív, než bude vláda, byste se měli dohodnout na složení Sněmovny, protože stará vláda nemůže podat do té doby demisi. Byl byste pro, aby předsedou Sněmovny se stal soc. dem.?

Není to podmínka. Zásadně proti tomu ale nic nemám, kdyby nabídli důstojného pána nebo dámu, tak prosím. Je to zdvořilostní akt.

* Je takovým důstojným pánem Jiří Paroubek?

Tuto otázku neslyším.

* Koho nabídnete do vlády, již jste mluvil o Kalouskovi a Drábkovi. Mohli by tam být senátor Bedřich Moldan či předseda starostů Petr Gazdík?

Ti jsou vynikající, ale nejdříve musíme dojednat smysl a nechat vládní funkce stranou. To jsem zakázal.

dan

Právo, 31. 5. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3