Véčko pro nového prezidenta: Rozsviťme symbol roku 1989

16. 11. 2017

Všem, kteří si přejí, aby budoucí prezident České republiky ctil demokracii, prozápadní směřování naší země a dokázal znovu navázat na hodnoty Listopadu 1989. Těmto lidem adresuje TOP 09 svoji výzvu, aby se připojili k akci Véčko pro nového prezidenta. Během státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii 17. listopadu její členové a podporovatelé v městech a obcích rozsvítí ze svíček písmeno V jako symbol významu listopadových změn.

„Česká republika musí dál zůstat zemí, ve které se dodržuje Ústava a neomezuje občanská svoboda. Chceme, aby tyto principy ctila zejména hlava státu, kterou si v lednu vybereme. To znamená, že si musíme vybrat někoho jiného než toho, kdo tam sedí dnes,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Akce Véčko pro nového prezidenta navazuje na předchozí akce TOP 09, kterými strana vždy 17. listopadu upozorňuje na aktuální problémy ve společnosti dotýkající se omezování svobody. Po akcích Najdi Zemana na Národní a zveřejnění Seznamu nesvobody v loňském roce je letošní akce silně pozitivním apelem na občany, kteří budou za dva měsíce volit novou hlavu státu. Písmeno V je v naší výzvě symbolem Listopadu 1989.

„Před 28 lety jsme se probudili po dlouhém ustrnutí takzvané normalizace. Český národ povstal a svrhl režim, který ho tak dlouho utlačoval. Zdá se, že jsme většinou ideály této doby zapomněli nebo už nejsme připraveni za ně bojovat. Uvědomme si, že svobodu, právní stát a demokracii nikdy nedostaneme zdarma. Musíme o ně bojovat neustále. Prosím, abychom v tento den pouze nevzpomínali, ale rovněž se odhodlali a tuto zemi zachovali jako svobodný demokratický právní stát,“ uvedl exministr zahraničí a čestný předseda strany Karel Schwarzenberg.

K symbolickému zapálení svíček do V se může přidat každý, komu není lhostejné, kterým směrem se naše země ubírá a jak nás vnímají v zahraničí. „Dnešní symbolickou výzvou dáváme jasně najevo, že TOP 09 chce na Hradě prezidenta, který bude demokrat, jež se jasně hlásí k naší prozápadní orientaci. Tradici, kterou po pádu komunismu založil Václav Havel, a kterou tak poškodil Miloš Zeman“ uvedl první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Události 17. listopadu 1989 si dnes napříč republikou připomenou politici a podporovatelé TOP 09. V Praze na Národní třídě položí květiny u pamětní desky listopadových událostí také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a čestný předseda Karel Schwarzenberg.  Dalších setkání se zástupci TOP 09 účastní například v Ostravě, Brně, Plzni nebo Jihlavě.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 17. listopadu 2017

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme