Ve stínu stávky koalice rychle jedná. Bez hádek

16. 6. 2011

Rozhádaná koalice může být odborářům za stávku vděčná. Spory vyhřezlé v posledních dvou měsících jsou nyní zahlazeny zmatky kolem výpadků dopravy. A jak přiznávají samotné koaliční špičky, odvedení pozornosti směrem k odborům vládním stranám svědčí. K dohodě se totiž blíží i v oblastech, v nichž to bylo ještě na začátku měsíce těžko představitelné, například v personálních změnách ve vládě či obsazování dozorčích rad státních podniků.

„Chtěl bych poděkovat odborářům – koalici jejich stávka velmi prospěla. Jsme jednotnější, jednání jsou věcnější,“ říká šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Nezvykle klidné jsou i Věci veřejné, které si díky stávce mohou oddechnout od každodenního vysvětlování svých četných skandálů. VV už bezmála dva týdny nevzkazují přes média partnerům své požadavky, postupně utichají i jejich kategorické výzvy k odstoupení ministrů ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy.

Místo ministerstva dozorčí rady Nejmenší koaliční strana se podle všeho už definitivně smířila s tím, že premiéra a předsedu ODS Petra Nečase k odstranění spolustraníků nepřesvědčí. A Věci veřejné se potichu připravují, že koncem měsíce kývnou na dlouho odmítanou nabídku obsadit post předsedy Legislativní rady vlády.

To odmítaly s tím, že nejde o plnohodnotné ministerstvo. Když se však rozloučily se svým snem o znovuobsazení ministerstva vnitra nebo vystrnadění Jiřího Pospíšila ze spravedlnosti, jiné křeslo jim ani nezbylo. Dočasného koaličního smíru mohou špičky VV využít k tomu, aby členy strany přesvědčily, že post šéfa legislativní rady, spojený s vicepremiérskou funkcí, je dostačující nabídkou.

Svědčí pro to i úpravy projednávaného dodatku ke koaliční smlouvě. Když před týdnem Nečas koaličním partnerům rozeslal jeho návrh, VV k němu sepsaly několik připomínek. Ovšem personální část, která počítá s Vondrou, Fuksou i předsedou LRV za VV, nechali véčkaři bez poznámek.

O to více se však budou snažit o obsazení méně exponovaných, přesto však velmi vlivných pozic. Konkrétně jim jde o více míst ministerských náměstků a o pozice v dozorčích radách státních a polostátních podniků. „Nejde z naší strany o nějaký nový požadavek. Dostali jsme tuto nabídku už při sestavování koalice, jen jsme se tam netlačili,“ řekla HN předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

ODS a TOP 09 jim jsou v těchto bodech ochotny vyhovět. Obsazení pozice náměstka podle nich závisí na dohodě předsedy koaliční strany s daným ministrem. „Nikdo jim nebrání, aby si náměstka dohodli,“ říká na adresu kolegů Gazdík.

Větší strany nahlas prohlašují, že stejně snadno lze najít shodu i v obsazení dozorčích rad. „Dozorčí rady podniků s většinovou účastí státu má ovládat vláda. Jsou v nich politicky nominované figury, tedy je logické, aby tam byly ze všech koaličních stran. Pokud to bude v nějakých přirozených dimenzích, tak v tom nebude problém a dohodneme se,“ řekl HN šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Otázkou je, co ještě budou občanští demokraté považovat za ony „přirozené dimenze“. ODS po volbách využila pozic v dozorčích radách k umístění mnoha vysloužilých politiků, kteří v loňských volbách nedokázali obhájit svůj poslanecký mandát. Připravit takto zaopatřené politiky o jejich trafiku bude uvnitř strany nepopulárním krokem.

Šéf FAÚ bude jmenován vládou Díky utichání tahanic o obsazení jednotlivých resortů zrychlila koalice v uplynulém týdnu tempo při projednávání některých klíčových zákonů. Vládní strany se i přes počáteční rozbroje dokázaly dohodnout na principu zdravotní reformy, koalice se shodla i na záměru zrušit anonymní akcie. TOP 09 je ochotná přistoupit i na to, aby kontrolu nad Finančním analytickým útvarem neměl výhradně ministr financí Miroslav Kalousek. „Nebráníme se větší kontrole, ať už parlamentem, nebo že by ředitel FAÚ byl jmenován vládou na návrh ministra financí,“ řekl Gazdík.

Zlepšená atmosféra v koalici se projevuje i v tom, že politici nahlas nezmiňují třecí body, v nichž ještě nenalezli definitivní shodu. Jedním z nich může být zdanění hazardu. Řadový poslanec VV Josef Novotný včera nezvládl dodržet embargo uložené na vzkazování ultimát a v plénu vyhrožoval, že pokud zákon neprojde příští týden, vystoupí VV z koalice. Nikdo z jeho kolegů se však k jeho výkřiku nepřipojil.

Jakub Kalenský

Hospodářské noviny, 16. 6. 2011, Rubrika: Téma, str. 2

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme