Válek: Zdravotníci dělají daleko více, než za co jsou placeni

4. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

moderátorka

Předpokládám, že tiskovou konferenci po jednání o růstu platů zdravotních pracovníků jste slyšel. Je něco, s čím byste nesouhlasil? Je něco, co byste naopak doplnil? 

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

Myslím, že je potřeba si říct jednu věc. Pokud neplatíte výživné a řešíte to tím, že zvyšujete kapesné, tak to není systémové řešení. Stát výživné platí tím způsobem, že má platit zdravotní pojištění za státní pojištěnce, což je zcela v gesci ministra financí a vedení státu. Pokud opravdu to, co zaznělo na tiskové konferenci, bylo myšleno vážně, tak předpokládám, že se v tomto roce dramaticky zvýší platba za státního pojištěnce, že nebude zhruba poloviční ve srovnání s tím, co platí všichni ostatní zaměstnanci, ale že bude na stejné výši, jako platí zaměstnanci s minimální mzdou. To je první systémový krok, který je potřeba udělat. Druhý systémový krok, o kterém je třeba diskutovat a který ministr Heger chtěl realizovat, je debata o univerzitních nemocnicích a nějakým způsobem systémově vyřešit platy těch, kteří učí budoucí zdravotní sestry a lékaře, ale i fungování praxí pro budoucí sestry a lékaře a jejich vzdělávání.

moderátorka

My jsme na té tiskové konferenci slyšeli, že se došlo k několika závěrům. Nejdůležitější je asi splnění slibu z roku 2016, a to je zvýšení platů a mezd o 10 procent. Vy říkáte, že nestačí zvyšovat jen peníze. Nicméně, stačilo by těch 10 procent do nějaké míry?

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

Těch 10 procent je 10 procent z velkohrubé mzdy. Ve skutečnosti ten, který na tom nejvíc vydělá, ten, který slouží a pracuje v nemocnici, si odnese k výplatě třeba o 300 nebo 400 korun více, což je poměrně malá částka, která není úplně stimulační. V žádném případě takové navýšení ani omylem nestačí.

moderátorka

Další téma, které se probíralo, je rozdílné odměňování zaměstnanců. Je ale na místě sjednocování platů? Funguje na to legislativa, protože podle ministra zdravotnictví stát přece nemůže něco nařizovat jiným nemocnicím, než jsou státní?

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

To má pan ministr naprostou pravdu. Nicméně, pokud jsem správně pochopil, tak premiér, který je velký podnikatel a rozumí tomu, tak našel nějakou cestu, jak nařídit soukromým zaměstnavatelům ve zdravotnictví, jak zvýšit platy zdravotníkům. Tak se hrozně těším na to, jaký trik to je.

moderátorka

On říkal, že na to chybí legislativa a že je taky třeba součinnost sněmovny, tak možná narážel na to, že vznikne nějaká novela nebo případně zákon.

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

Pokud existuje možnost, jak udělat nový zákon, který nařídí soukromníkovi, aby zaměstnanci platil víc a je to jiný způsob, než zvýšit minimální mzdu, tak se nechám rád poučit. Já o něm nevím. 

moderátorka

Jak se aktuální situace projevuje na kvalitě a dostupnosti zdravotní péče? Zhoršila se radikálně za poslední léta?

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

Ne, já si myslím, že zdravotní péče se nezhoršila, naopak se zlepšila. Možná se zhoršila dostupnost péče, ale péče se zlepšila proto, že zdravotníci provádí neuvěřitelnou práci, pracují neskutečně kvalitně. Ono to zaznělo z úst pana premiéra a pana ministra a já s tím naprosto souhlasím. Zdravotníci dělají daleko více, než za co jsou placeni. A to nejenom zdravotní sestry a nelékařští pracovníci, ale lékaři a všichni ve zdravotnictví. Toto ale nejde do nekonečna.

moderátorka

Co říkáte na případné nařízení lékařským fakultám, aby nabíraly víc mediků? Je to řešení? Je to vůbec dobře? 

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

Pokud lékařské fakulty dostanou zaplaceno za to, aby nabraly víc mediků, to znamená, že budou přímo hrazené za tyto mediky, což v současné době není, budou navýšeny platy především učitelů na lékařských fakultách, které jsou daleko nižší, než jsou běžné platy ve zdravotnictví, a bude se totéž týkat i zdravotních škol, ať už vysokých škol nebo středních zdravotních škol, kde se učí sestry, tak pak je to jakási cesta, jak zlepšit zdravotnictví. Otázka je, jestli tady máme studenty a zájemce o to, aby studovali zdravotní školy a na lékařských fakultách a jestli zvýšení počtu přijatých znamená zvýšení počtu absolventů. 

moderátorka

Do jaké míry nesou za současnou situaci odpovědnost sami nemocnice? Je jejich hospodaření efektivní? 

Vlastimil VÁLEK, poslanec TOP 09 a člen výboru pro zdravotnictví PS

To je velmi těžká otázka. Hospodaření nemocnic efektivní samozřejmě je do té míry, jak po nich systém chce, aby efektivní bylo. Ten systém se mění každý rok v dohodovacím řízení. Osobně dohodovací řízení považuji za strašný nešvar. Jsem radiolog a když jsme v mém oboru chystali úhradu radiologických výkonů, tak jsme je počítali a kalkulovali velmi svědomitě a pečlivě s tím, že bod bude koruna. Pak dohodovací řízení zasáhlo a v současné době za bod pro vyšetření magnetickou rezonancí je to 43 haléřů a za rentgenové vyšetření je to přes korunu. To je naprosto absurdní a nesmyslné. Do dohodovacího řízení stát nezasahuje. Je to dohadování mezi pojišťovnami a poskytovateli a není v tom z mého pohledu žádný systém. Toto se musí zásadně změnit. Samozřejmě, že většina nemocnic se snaží hospodařit co nejlépe, ale platby, které jsou od pojišťoven, a peníze v systému jim neumožňují ve většině případů generovat zisk. Podívejte se, jak nemocnice vypadají. Podívejte se, v jakém stavu jsou ty budovy. Podívejte se, jaké jsou platy zaměstnanců v těchto nemocnicích. Dneska zaměstnanci odchází už i na Slovensko, kde jsou platy daleko vyšší. Nemyslím si, že ve vlastním systému hospodaření nemocnic, ať už jsou to fakultní, nestátní nebo státní, je zásadní prostor pro úspory. V systému chybí peníze a chybí jich hodně. Chybí tam peníze za státní pojištěnce, které by se měly zvýšit minimálně na dvojnásobek, a chybí tam peníze, které jsou ze státního rozpočtu. 

Zdroj: ČT24, 4. 5. 2018

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme