Válek: Zájem o čtvrtou dávku mě příjemně překvapil

20. 7. 2022

Očkuje se dva dny, čekal jste takový zájem, odpovídá to i našemu cíli, naučit se žít s covidem?

Vzhledem k tomu, že máme prázdniny, letní měsíce, tak jsem příjemně překvapený, jak velký zájem o očkování je. Mám radost, že očkovací centra a praktičtí lékaři do akce vstupují. Jsem taky rád, že důvěra v české občany, že se budou chovat opatrně a že mají zájem se nechat naočkovat byla oprávněná.

Spekuluje se, že ochranný efekt je výrazně kratší než u předchozích vln, existují nějaké analýzy ministerstva zdravotnictví?

Samozřejmě. Minulý týden jsme jednali s evropským šéfem WHO. Nechali jsme si poslat předběžnou analýzu. Diskutoval jsem o tom s ministry zdravotnictví Francie i Německa. Jasná shoda je napříč celým spektrem. Ochranný efekt očkování současnými vakcínami, kdy pacient nemá riziko vážného průběhu nemoci nebo smrti, je 6-7 měsíců. To byl ten hlavní důvod, proč jsem se rozhodl očkování spustit nyní. Většina odborníků totiž očekává, že se lehce posune podzimní vlna a nebude kulminovat od listopadu nýbrž až na přelomu prosince a ledna. To znamená, že potřebujeme, aby ochrana občanů České republiky trvala od září do února. Očkovat tedy můžeme již v srpnu.

To se bavíme o starších lidech a rizikových skupinách. Co třeba já? Je mi 32, jsem zdravá, pošlete mě na očkování? Co mám dělat? Mám čekat do poslední chvíle, protože i to jsme slyšeli od odborníků?

Záleží vždy na doporučení ošetřujícího lékaře. Pokud se u vás nevyskytují žádná další onemocnění, riziko vážného průběh je ve vašem případě opravdu nízké. Tím, že se naočkujete neriskujete nic, naopak se chráníte. Očkování je prevence stejně tak, jako když lidé chodí na screeningová vyšetření nebo se očkují proti jiným nemocem. Tento krok je významně doporučen seniorům nad 60 let i těm kteří trpí současně dalšími onemocněními. Diabetikům, lidem po transplantacích atd, protože jim hrozí vážné komplikace. Když se podíváme na strukturu hospitalizovaných, jsou to lidé nad 60 let a pacienti s dalšími onemocněními jak v nemocnicích, tak i na JIP. Nicméně existuje zde i riziko pro ostatní, proto je očkování umožněno již od 18 let. Očkování je dostupné, je zdarma, stále bude zdarma a stále bude dostupné, a to je zásadní.

V současné době oficiální data ministerstva ukazují, že většina těžce nemocných a zemřelých jsou lidi nad 75 let a většina z nich byla očkovaná. Zajímá mě, jak dlouho po okování došlo k těžkému průběhu covidu?

Vysvětlím to jednoduše. V populaci nad 75 let je drtivá většina naočkovaná – přibližně 90 %. Všichni, kteří jsou hospitalizovaní musí být očkovaní. Seniorům doporučujeme další dávku zvláště kvůli délce trvání ochranného faktoru, která je zhruba 6 měsíců. Proto už po 4 měsících z důvodu prevence doporučujeme spolu s týmem odborníků WHO jít na čtvrtou dávku. Doporučení vychází z tzv. evidence based medicine – medicíny založené na důkazech. Naši pacienti, naši občané si zaslouží, abychom se k nim chovali jako lékaři, a ne jako politici.

Bavíme se o třetí, čtvrté dávce. Říkáme tomu booster, není ale na čase odhodit terminologii a přestat počítat dávky a vakcíny a říct lidem, že je třeba očkovat se 2x do roka? A měl by se člověk rozhodovat podle stavu protilátek?

Přesně o tom diskutuje Evropská komise, ministři zdravotnictví a Světová zdravotnická organizace. Shodují se, že očkování proti covidu je očkování sezonní, podobně jako očkování proti chřipce. Jednou z priorit našeho předsednictví je změnit strukturu smluv s firmami Pfizer a Moderna tak, aby reflektovaly tyto změny. Ke schvalování vakcín by se mělo přistoupit stejně, jako ke schvalování vakcín proti chřipce. Co se týče zjišťování protilátek, je potřeba udělat komplexní imunologické vyšetření. Jedná se o velmi náročný a poměrně nákladný proces, který v republice zvládne pouze pár laboratoří. Pak je zde další problém, který se týká především nových mutacích. U těch se ukazuje, že přirozená imunita po prodělání nemoci trvá dramatický kratší dobu než po očkování. Zatím pro to není zcela jednoznačné vysvětlení, ale je to z několika zemí ověřený fakt. Očkování proti covidu tedy bude zřejmě pravidelným sezónním očkováním. Proto jsme takto nastavili strategii na letošní rok. I v nadcházejících letech budeme pravděpodobně očkovat na podzim.

Hodně se změnilo v ohledně testování. Dřív byly testy dostupné zdarma, dojde teď k nějaké změně?

To bylo v dobách, kdy existovala představa, že virus lze takzvaně „utestovat" a řešit věci karanténou. Čína se o to marně pokouší dodnes. Dnes jsme v jiné situaci. Testy jsou stále zdarma. PCR test je zdarma, pokud ho indikuje lékař, který také může žádanku na PCR zaslat elektronicky, vy k tomu lékaři ani nemusíte dojít. Zahájili jsme debatu s pojišťovnami, abychom jasně definovali, kdy z medicínských důvodů bude možné hradit PCR test z veřejného zdravotního pojištění, aniž by tam pacient byl odeslán lékařem. U některých jiných testů to takto funguje. To znamená, že my bychom rádi, aby pojišťovna začala hradit PCR testy i bez žádanky od lékaře v momentě, kdy má pacient příznaky nemoci. Nechceme se ale vrátit do situace, kdy zcela zdravý člověk bude náhodně testován a pak odeslán do karantény nebo izolace. Na tom se shodujeme i s odborníky z celého světa.

Česká televize, Události, komentáře, 19.7.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme