Válek: V covidu jsme se neřídili vědou, už žádná opatření a omezení, budeme jen očkovat a léčit

25. 8. 2022

Budu tlačit na kvalitu, říká ministr zdravotnictví profesor Vlastimil Válek /TOP 09/ o svém přístupu ke zdravotnickým zařízením v dalších měsících. Chce, aby ta kvalitní, kam chodí lidé, dostávala víc peněz a aby pojišťovny neproplácely zbytečné úkony. Počítá se spoluúčastí, respektive se zdravotním připojištěním, díky kterému by mohli mít lidé zdarma například bílé plomby. V covidu chce hlavně očkovat a léčit, lék paxlovid má být co nejdostupnější. Nepočítá už prakticky s žádnými opatřeními, očkování chce podpořit kampaní, která má nabrat tempo hlavně v září. Další vlna nemoci podle odhadů ministerstva přijde v listopadu.

Podle ministra Válka se poslední dva roky opatření proti covidu řídila víc dojmy, než vědeckými důkazy. To by se teď mělo změnit. Covid je prý tak infekční, že nemá smysl příliš testovat. Testy by měly být jen pro lidi s příznaky nemoci. Ministr dál věří očkování a věří, že se mu povede lidi přesvědčit kampaní. Naočkovat chce hlavně ohrožené skupiny, spokojený bude, když se nechá vakcinovat asi 40 procent populace. Zároveň chce jednat s výrobci očkovacích látek o změně už dojednaných smluv a podmínkách smluv nových. Tvrdí, že nové vakcíny budou v Česku dostupné prakticky ihned.

Jak jsme se pletli v boji s covidem? Co chce ministr změnit v úhradové výhlašce nebo v přístupu k nemocnicím? Jaká bude další vlna covidu? A bude to, co Válek plánuje, stačit? Dozvíte se v rozhovoru.

Zdroj: reflex.cz, 25. 8. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme