Válek: Systémové změny ve zdravotnictví jsou nutné

Zástupci stran ANO a KSČM budou jednat o zdravotnictví. Tím, jak schůzka dopadne, podmiňují komunisté schválení státního rozpočtu na příští rok v prvním čtení. Tam má jít o příjmy, výdaje a schodek a způsob vypořádání rozpočtu. Navrhovaný schodek rozpočtu je stejný jako letos, tedy 40 miliard korun. Co se týče zdravotnictví, komunisté požadují úpravy úhradové vyhlášky, mimo jiné podle požadavků takzvaného krizového štábu českého zdravotnictví, který tvoří odbory a další organizace. Premiér Babiš ale zatím zásahy do úhradové vyhlášky odmítá.

11. 10. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Pane Válku, jak Vy se díváte na případné zvýšení úhradové vyhlášky.

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Já jsem přesvědčen o tom, že úhradová vyhláška jako systém je naprostý nesmysl, jelikož neumožňuje dlouhodobě plánovat poskytování zdravotní péče, a to nejenom proto, že se této problematice věnuji, ale také protože v nemocnicích pracuji celý svůj život. Je to de facto systém dohadování na příští rok. Velmi špatně se v úhradové vyhlášce dohaduje, jaký objem péče bude potřeba poskytnout. Podle mého názoru by mělo dojít k zásadní změně fungování úhradové vyhlášky. Ten způsob, který funguje teď, je nepoužitelný.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

V tuto chvíli pravděpodobně k té změně nedojde, tak vy byste byli pro úpravu úhradové vyhlášky, jak požaduje krizový štáb českého zdravotnictví?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Úhradovou vyhlášku, tak jak teď funguje, je velmi obtížné upravit. Dá se například všem segmentům navýšit úhrada o pět nebo deset procent, ale nedá se odhadnout, co to udělá v celku jako takovém. Navíc v rámci dohadovacích řízení je úhradová vyhláška domluvena pouze o množství bodů, ale ne o tom, kolik za to zdravotnictví dostane peněz, to je úplně jiný sytém. To znamená, že úhradovou vyhláškou není možné jednoduchým způsobem dostat peníze tam, kam potřebujete.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Mělo by se podle Vás sáhnout na rezervy pojišťoven?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Na rezervy zdravotních pojišťoven se bude muset sáhnout v každém případě, protože bude potřeba uhradit specializovanou drahou léčbu. U některých pacientů je dneska specializovaná léčba za rok stejně drahá jako je rozpočet malé okresní nemocnice. Úhradová vyhláška tak, jak je schválená, říká, že část přímo řízených organizací, to znamená fakultních nemocnic, v příštím roce, pokud bude hospodařit stejně jako letos, skončí v mínusu. Ministerstvo to ví, pojišťovny také, jelikož predikce, které si udělaly, toto potvrzují. To znamená, že úhradová vyhláška se bude muset určitým způsobem změnit. Klíčová otázka je, jestli všem navýšit o nějaké procento anebo vybrat zvlášť ohrožené segmenty, například sociální zdravotní péči, homecare, a tam navýšit. To jsou dvě věci, které je potřeba debatovat.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

A Vy jste pro jakou variantu?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Já jsem přesvědčený, že bude potřeba navýšit peníze na domácí péči a také na centrální péči, která bude v příštím roce dramaticky vyšší než v roce letošním.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Pane Válku, odbory, když se mluví o problémech českého zdravotnictví, mluví o nedostatku personálu, hrozbě dalšího odchodu personálu a prodlužování čekacích dob na vyšetření. Kde Vy vidíte hlavní problém v českém zdravotnictví?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Ten nedostatek personálu a prodlužování objednávacích dob na některá vyšetření je dán tím, že my máme zcela jiný systém péče, než je běžný jinde ve světě, například v USA nebo Japonsku. U nás se většina péče provádí za hospitalizace. Běžný pacient, který se dostane do nemocnice, není pacient, který potřebuje vyšetření a ošetření, které je možné provést pouze v nemocnici, ale je to pacient, který má nějaké potíže a v nemocnici se teprve zjišťuje, co mu je. Tato péče není špatná, ale vyžaduje větší množství personálu než ambulantní péče. To znamená, že dle mého pohledu nebudeme mít bez reformy zdravotnictví nikdy dostatek zdravotníků.

Věra ŠTECHROVÁ, moderátorka

Mluvíte o reformách zdravotnictví, o změnách systému a změnách v úhradové vyhlášce. V rozpočtu na příští rok na to nejsou vyčleněné žádné peníze, není to problém?

Vlastimil VÁLEK, poslanec /TOP 09/

Problém je, že se v rozpočtu nepočítá ani se systémovými změnami, které je potřeba udělat. S těmi se mimochodem nepočítá ani ve Strategickém plánu rozvoje péče o zdraví, který je v České republice do roku 2030. Ten materiál je sice krásně napsaný s hezkými obrázky, ale není v něm nic, co by bylo k realizaci. Není tam nic o tom, jak chceme ekonomicky vyřešit zdravotnictví a jak změnit zdravotní daň, jak vyřešit problematiku sociálně zdravotní pomezí. Ve fakultních nemocnicích je léčeno desítky pacientů, kteří čekají naprosto zbytečně na lůžko v domovech důchodců, a přitom konzumují drahé lůžko v této nemocnici. Není tam nic o změně optimalizace sítě a žádný návrh systémové změny o odměnách zdravotníků.  

Zdroj: Český rozhlas Plus, 11.10.2019

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme