Válek: S covidem jsme se naučili žít. Pro lockdown není důvod

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Základním krokem prevence je i nadále očkování, jehož hlavním přínosem je snížení šance vážného průběhu nemoci.

26. 10. 2022

Ministr Válek je přesvědčen o tom, že čeští občané i vědecká komunita se s covidem již naučili žít. „Naučit se žít s covidem znamená, že víme, jaká je prevence, jak se individuálně chránit, jak zjistit, že ho máme a jak ho léčit. Rychlá změna mutací, která probíhala doposud, tuto možnost výrazně ztěžovala, omikron by však mohl být finální. Navíc výhodou omikronu je jeho menší riziko vážného průběhu, naopak je ale u něj daleko vyšší nakažlivost – dokonce až 30krát vyšší než u předchozích mutací,“ říká Válek. I přes momentálně příznivou situaci by ale lidé příznaky covidu ani dnes neměli brát na lehkou váhu. Při podezření by měli podstoupit PCR test, a v případě pozitivního výsledku dodržet dobu karantény.

V současné době je asi největší neznámou long covid neboli dlouhý covid. „Zásadním problémem dlouhého covidu je postižení plic, kdy dochází k rozpadu části plic a změny jsou i po vyléčení nemoci trvalé. Ví se také, že u části pacientů dochází k postižení drobných cév na srdci a na mozku. V horizontu několika let se tak očekává častější výskyt lidí se srdečními i mozkovými příhodami. Krom již výše zmíněného je dlouhý covid u mnoha nemocných často příčinou prodloužení celkového času nutného k návratu do běžného života,“ uvádí Válek. Podle Válka zatím není možné s jistotou říct, koho dlouhý covid postihne, ani v jaké míře. Předpokládá se ale určitá role klasických rizikových faktorů, které se zmiňují v souvislosti s covidem, jako je nadváha, věk či očkování.

Válek se vyjádřil také k možnosti zavedení opatření v následujících měsících. „V případě omikronu není žádný důvod pro restriktivní opatření, jako je lockdown. Racionální by mohlo být například nošení roušek v prostorech, kde je vyšší ohrožení nákazy, tedy nemocnice či domovy pro seniory, ale zde je možnost to ošetřit pouhými doporučeními krajských hygieniků. V souvislosti s momentální variantou omikron nemá smysl zavádět jakákoliv jiná omezující opatření nebo zavírat instituce a podniky,“ dodává ministr.

(celý rozhovor zde)

Zdroj: Česká Televize, Události, Komentáře, 14.10.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme