Válek: Ředitel VZP se má vybírat podle odbornosti

16. 2. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane poslanče, je skutečně pravda to, co říká pan ministr, že není příliš dobrý model, když ve správní a dozorčí radě VZP zasedají poslanci? Jednoduše proto, že potom jsou tyto orgány příliš zpolitizované? Souhlasíte s tím?

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

V podstatě s tím souhlasím. Myslím si, že není úplně šťastné, pokud je VZP řízená poslanci a pokud některá strana ve VZP získá většinu a pak volí ředitele VZP ne podle odbornosti, ale podle stranické příslušnosti.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jak se vám líbí model, o kterém mluvil pan ministr, že by do těchto orgánů mohli být voleni zástupci přímo pojištěnci Všeobecné zdravotní pojišťovny?

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

Já si dokážu představit různé modely. Jeden z nich může být i ten, že jsou do správní rady voleni zástupci pojištěnců nebo různých skupin pojištěnců, protože koneckonců úhrady například centrové nebo drahé léčby se týkají určitých skupin pojištěnců. Stejně tak by tam mohli být zástupci České lékařské společnosti, mohli by tam být zástupci lékařské komory, mohli by tam být zástupci poskytovatelů a další. Nicméně myslím si, že část členů správní rady by přece jenom měli být zástupci zdravotního výboru nebo zástupci Poslanecké sněmovny.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Poměrově, dokážete to říct?

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

Domnívám se, že by většinu měli mít nepolitici, to znamená, že bych ten poměr obrátil, než jak je nyní.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Mimochodem snížení počtu správní rady na patnáct, o kterém mluvil pan ministr, bylo by to na místě? Je třicet příliš velký luxus?

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

Já nevím, jestli třicet je nebo není velký luxus, ale obecně čím větší skupina lidí, tím obtížněji se domlouvá, tím obtížněji se schází, tím obtížněji se jedná. Dokážu si představit, že se sníží počet členů správní rady na 15, dokážu si představit nějaký poměr typu 9:6. Devět zástupců občanských sdružení, České lékařské společnosti a dalších organizací, šest zástupců parlamentu. Koneckonců ve správní radě by mohli být i zástupci Senátu, i to si dokážu představit.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Pane poslanče Válku, to, že by poslanci nepobírali odměnu za práci ve správní a dozorčí radě VZP, má stále podporu TOP 09? V minulosti to prosazoval váš ministr.

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

Pevně věřím, že má tento návrh podporu celé TOP 09 a rozhodně má podporu mojí. Já si myslím, že je to naprosto správný krok a správné řešení. Poslanci koneckonců jsou placeni za to, aby byli poslanci a pokud vykonávají nějakou činnost, která s tím souvisí, což je členství ve správní radě, měli by ji vykonávat za svůj poslanecký plat. Opravdu si nemyslím, že by to mělo být placené.

Jiří VÁCLAvEK, moderátor

Je z Vašeho pohledu pan Kabátek dobrý šéf VZP? Anebo by měl skončit?

Vlastimil VÁLEK, člen výboru pro zdravotnictví PS /TOP 09/

To se nedá jednoduše říct a nedá se to jednoduše hodnotit. Já neznám do hloubky hospodaření VZP, neznám výstupy VZP a neznám situaci ve VZP v současné době. Nevím, kolik jí zbývá peněz. Faktem je, že VZP nefunguje tak, jak by pojišťovna fungovat měla. Faktem je, že se platby zdravotnickým zařízením výrazně zpožďují a faktem je, že úhrada centrové léčby není taková, jaká by měla být. Jestli je to vina ředitele VZP, jestli je to vina systému, to si myslím, že je velmi komplikované posuzovat. Já si myslím, že je potřeba výrazně a pečlivě posoudit celý komplex hrazení zdravotní péče a správní rada by měla postupovat při hledání případného nového ředitele VZP velmi apoliticky. Neměla by hodnotit nějaké historické vazby pana ředitele Kabátka. Pan ředitel Kabátek je opravdu vynikající manažer a dělá kus velmi dobré práce. Otázka je, jestli je optimální.

Zdroj: 90' ČT24, 15. 2. 2018

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme