Válek: Pracovně lékařské prohlídky budou částečně dobrovolné

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek po dřívějších vyjádřeních o zrušení některých pracovně lékařských prohlídek přistoupil ke konkrétnímu činu. Jeho resort vypracoval návrh změny příslušné vyhlášky, podle které by u velké části zaměstnanců byly zmíněné prohlídky pouze dobrovolné, a nikoli povinné.

19. 10. 2022

Podle návrhu by se změna týkala především zaměstnanců zařazených v nejnižší, první kategorii míry rizikovosti. Typicky jsou to statisíce zaměstnanců, kteří, zjednodušeně řečeno, pracují v kancelářích, nevykonávají fyzicky namáhavou práci a nejsou vystaveni překračování hygienických limitů.

U těchto zaměstnanců nebude muset povinně docházet k pravidelným (periodickým) pracovně lékařským prohlídkám. Návrh ovšem tyto prohlídky umožňuje, pokud to zaměstnavatel nebo zaměstnanec sami vyžadují. Kromě toho, až na určité výjimky, se pro kategorii zaměstnanců s nejnižším stupněm rizika nebude vyžadovat ani vstupní prohlídka.

Návrh ministra Válka by přinesl úsporu pro zaměstnavatele a také pro státní rozpočet i další veřejné rozpočty. Ti by museli platit jen zlomek dosavadních výdajů, které však ministerstvo zdravotnictví nevyčíslilo. Další výhodou by byla úspora času u praktických lékařů, kteří si na své vytížení opakovaně stěžují. Mohli by se tak věnovat více např. chronickým pacientům a standardním preventivním prohlídkám.

Zdroj: Ozdravotnictvi.cz, 18.10.2022

Osobnosti: Vlastimil Válek