Válek: Opatření jsou náhodná. Jako když slepý střílí lukem

Vlastimil Válek, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lékař, kritizuje vládu za to, že nedokáže s pomocí odborníků zjistit, proč její opatření proti koronaviru nefungují. Řešením by podle něj mohl být i dočasný tvrdý lockdown, musel by však trvat nejméně deset dní.

23. 2. 2021

„Opatření jsou náhodná, jako když slepý střílí lukem a někdy se i trefí do terče,“ nabízí Válek přirovnání. Chápe rozhodnutí Ústavního soudu, podle jehož nálezu nejsou současná opatření zdůvodněná.

Lékař a politik se domnívá, že vláda by nyní měla především zjistit, která opatření nefungují a proč. Ideálně by jí v tom měla pomoci Česká lékařská společnost, vysvětluje Válek ve vysílání CNN Prima NEWS. „Vláda by měla zjistit, proč to nefunguje, co dělá špatně, a přestat to dělat. Není schopna, možná ani ochotna, na to přijít a zajistit efektivní opatření podle vědeckých dat,“ doplňuje Válek.

Řešením by podle předsedy poslaneckého klubu a brněnského lékaře mohl být i dočasný tvrdý lockdown v období Velikonoc, jak navrhuje šéf odborů Josef Středula. Upozornil ale, že by musel trvat alespoň deset dnů, což je minimální doba, kdy se projeví účinky kteréhokoliv opatření. Je to dáno inkubační dobou nemoci COVID-19.

Zároveň však před neustálým zpřísňováním opatření až k tvrdému lockdownu varuje. „V Česku jsou tři zavřené okresy, Cheb, Sokolov a Trutnov, do kterých a z nichž se nesmí, ale situace v nich se nezlepšuje. Ministerstvo zdravotnictví a jejich experti nevědí proč. Opakují jen mantru, kterou považuji za velmi hloupou, a to, že občané nedodržují opatření,“ říká otevřeně Válek.

Domnívá se, že vláda by se měla řídit doporučeními jednotlivých výborů České lékařské společnosti, která je podle něj nejvyšší autoritou v zemi. Lékařská společnost je dobrovolným sdružením zdravotnických pracovníků. Válkovi vadí opírání se o názory jednotlivců, které považuje za subjektivní. „Veřejnost je z jednotlivých názorů zmatená, musí zde být konsensuální názor,“ tvrdí lékař.

Válek vítá povinné nošení respirátorů na vybraných místech, které začne platit od úterý 23. února. Vláda podle něj ale nedomyslela, jak je občanům co nejvíce zpřístupní. Poslanec navrhuje nabízet respirátory na veřejných místech, jako jsou úřady a nemocnice. Občané by podle něj měli mít také možnost vybrat si z co nejširší palety způsobů samotestování namísto vedení „hloupé diskuse“, kterou z variant povolit.

Poslechněte si celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a lékařem Vlastimilem Válkem.

Zdroj: CNN Prima News, Clara Zangová, 22.2.2021

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme