Válek: Od čtvrtka nebudou povinné respirátory ve veřejné dopravě

12. 4. 2022

Pane ministře, nově zřizované UA pointy, respektive ambulance pro běžence z Ukrajiny především ve fakultních nemocnicích mají ulevit přetíženým praktikům, nicméně jsou to místa jen pro akutní jednorázovou péči?

V podstatě jsou to místa pro akutní jednorázovou péči, kde se ukrajinští uprchlíci, hlavně ženy a děti, setkají se zdravotníkem. On je vyšetří, některé informace o nich zapíše, pomůže jim, poradí. Je potřeba se tam jít podívat. Já jsem byl v Motole a v některých dalších UA pointech. Jsou tam nápisy v ukrajinštině. Často jsou tam ukrajinští zdravotníci, dokonce už jsou tam někteří z uprchlíků, kteří jsou zdravotníky. Když si představíte maminku, která prchá ze země, kde stříleli po jejím manželovi, má možná mrtvého příbuzného, stříleli po jejich dětech, tak teď se najednou dostane někam, kde je klid, kde je bezpečí, kde jsou lidi, kteří jí rozumí. A řeknou jí neboj se, už jsi v pořádku, postaráme se o tebe. Nemusíš mít strach o své děti. Já jsem tam zažil strašně silné příběhy.

Za jak dlouho se podaří zrobustnit zdravotní systém v České republice, aby UA pointy nemusely v nemocnicích nahrazovat primární péči?

Takhle bych to neřekl. Já si myslím, že praktičtí lékaři a gynekologové velmi pomáhají. Problémem je nedostatek pediatrů a jejich rozložení po republice. Já bych chtěl, aby ty UA pointy fungovaly několik měsíců, aby byly opravdu podpůrnou jednotkou. Ono se možná ukáže, že tady toto je jeden ze způsobů, jak podpořit některé složky zdravotnictví, které byly dlouhodobě podceňovány a podfinancovány.

Vy tedy počítáte s tím, že by kupříkladu existovaly UA pointy do konce roku?

COVID nás naučil dostat pod jeden systém všechny akutní lůžka. Ukazuje se to jako nesmírně důležitý nástroj. Možná nás uprchlická krize také naučí, a já tomu věřím, udělat některé změny ve zdravotnictví, které se dlouhodobě odkládaly, a které povedou k tomu, aby zdravotnictví ještě lépe sloužilo českým občanům.

Tedy počítáte s tím, že mohou v těch nemocnicích existovat UA pointy do konce roku?

I to je jedna z možností.

Pane ministře, počítá ten Váš materiál, který ve středu předložíte vládě i se změnami zákonů?

Ne a není k tomu důvod. Kdybychom změnili zákon, tak se stane to, že v zahraničí přestanou uznávat diplomy českých zdravotníků. Já chci, aby naši lékaři a naše zdravotní sestry byli plnoprávnými zdravotníky v Evropské unii. Nechci dopadnout jako některé země, které omezily ta pravidla a pak byl výsledek, že například jejich docentury a profesury mimo tu zemi neuznávali.

Jak se tedy zrychlí zapojení ukrajinských lékařek a lékařů do toho systému a mohou pomoci i praktikům?

My jsme zjistili a ověřili jsme si to s komisaři Evropské unie, že systém nám umožňuje, aby nastoupili jako zahraniční stážisti: Je to podobné tomu, když sem přijede z jakékoliv země světa sestra nebo lékař a dělá tady nějaké výkony. Toto systém umožňuje bez nostrifikace po dobu tří měsíců. My nechceme vykrást ukrajinskou inteligenci a přetáhnout jejich lékaře a zdravotníky. My chceme, aby Ukrajina vyhrála, aby se tam vrátili a chceme jim pomoct budovat jejich zdravotnictví a jejich vysoké školy. 

Pane ministře, Vy jste sliboval, že s největší pravděpodobností Velikonoce budou bez respirátorů v městské hromadné dopravě, budou?

Já bych to neměl říkat, chtěl jsem to udělat až po vládě. Ale řeknu to. O půlnoci ze středy na čtvrtek zrušíme respirátory ve veřejné dopravě. Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci pozitivních testů. Situace se stále lehce zlepšuje i v nemocnicích. Opatření dobře zafungovala. Nicméně já všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, noste respirátory.

Proč to tedy rušíte v městské hromadné dopravě? Teď si protiřečíte?

Já ruším nařízení. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízeny a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit. Já nikomu nebráním, aby ve veřejné dopravě měl respirátor, jednak sám sebe chrání, jednak chrání ty ostatní.

Zdroj: Otázky Václava Moravce, 10. 4. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme