Válek: Je třeba postavit sedmdesát očkovacích center. Distribuci musí řídit vláda

Nemocnice mají před sebou to nejhorší, epidemie ale postupně zvolňuje, míní ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ačkoliv poslední čísla ukazují pokles nových pozitivních případů a reprodukční číslo kleslo pod 1, v nemocnicích se to zatím neprojevuje. Potýkají se s druhým nejvyšším počtem hospitalizovaných a nejvyšším počtem vážných pacientů za celou dobu epidemie. Situace by se mohla zlepšit asi za tři týdny, odhadl v úterním Interview ČT24 poslanec a člen výboru pro zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

10. 3. 2021

„To nejhorší pravděpodobně čeká nemocnice tento týden, protože délka hospitalizace na jednotkách intenzivní péče se prodlužuje,“ upozornil. V nemocnicích tak přibývá pacientů a lůžka se uvolňují pomaleji. „Dokud průměrná doba hospitalizace byla dejme tomu deset dnů, tak to korespondovalo s inkubační dobou. Ve chvíli, kdy se to prodlužuje na tři, čtyři týdny, tak se JIP plní,“ doplnil.

Situace v nemocnicích se podle něj výrazně zlepší až přibližně za tři týdny. „Kdy budeme moci říci, že se ta situace na JIP dostala do fáze, kdy se nemusíme bát zaplnění,“ odhadl poslanec, který je původním povoláním lékař. Připomněl také, že nemocnice nyní musí omezovat odkladné operace. Cílem je právě co nejvyšší počet lůžek na JIP a zároveň neohrožení těch pacientů, kteří potřebují akutní péči.

Pozitivně Válek hodnotil celostátní koordinaci nemocnic, která podle něj funguje kvalitně. Uvítal také plošné testování, které má umožnit odhalení bezpříznakových pozitivních.

Při vyhodnocování aktuální situace je podle něj důležitý počet nemocných na počet obyvatel, jakož i procento pozitivních testů. „Tam je potřeba se bavit o vzorku, který je odesílán z různých důvodu na testování z trasování, nebo proto, že mají příznaky,“ sdělil. Zároveň ale nedokázal upřesnit, na jaké musí být ukazatele hodnotě, aby bylo možné více rozvolňovat.

Dodávky z EU fungují

Upozornil, že nyní je potřeba soustředit se na očkování. Uvedl zároveň, že počet očkování neodpovídá počtu dodaných vakcín. Dodávky z Evropské unie naproti tomu podle něj fungují dobře v tom smyslu, že odpovídají množství, které si Česko z EU objednalo. „Rozdíly jsou minimální,“ řekl.

Nejzásadnější dodávky podle něj do Česka dorazí v druhém a třetím čtvrtletí. „My musíme být připraveni na to, že už v dubnu budeme očkovat řekněme sto tisíc lidí denně, na to musí být systém nastavený,“ upozornil s tím, že se neočkuje dostatečně rychle.

Ideálním řešením by podle něj bylo vytvoření asi sedmdesáti očkovacích center. „Třetina by měla být opravdu velkokapacitní a nastavené by to mělo být tak, že se budou očkovat od nejstarších po nejmladší,“ nastínil. Dodal, že distribuci do krajů musí zkoordinovat vláda, a to podle počtu a struktury obyvatel.

Podívejte se na celý díl pořadu Interview s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimilem Válkem

Zdroj: ČT24, Interview, 10.3.2021

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme