Válek: Eutanazie není téma, o kterém je v současné době vhodné debatovat

Vláda odmítla snahu o legalizaci eutanazie, podle předkládací zprávy se proti ní postavila ministerstva zdravotnictví, vnitra a sociálních věcí, Nejvyšší soud, Nejvyšší státní zastupitelství, Česká biskupská konference i zaměstnavatelské svazy.

5. 8. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedou a poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Emma SMETANA, moderátorka

Je podle Vás eutanazie v Česku neprosaditelná?

Vlastimil VÁLEK, místopředseda a poslanec TOP 09

Já myslím, že je dobře, že ta diskuze vůbec vznikla. Zákon se netýká jenom eutanazie, to by bylo špatně. Týká se obecně paliativní medicíny, umírání a týká se toho, že česká legislativa velmi problematicky definuje, kdy je pacient, řekněme, na konci své životní cesty, kdy už není správné nabízet mu péči a umožnit mu důstojný odchod. Kdysi se tomu na Masarykově onkologickém ústavu, když tam dělal ředitele doktor Drbal, říkala medicína odcházení nebo medicína konce života, to legislativa neumožňuje. Pokud ten zákon tuto debatu otevře a upraví některé věci současné legislativy, bude to dobře. Nicméně, eutanazie není myslím téma, o kterém je v současné době vhodné debatovat jako o novém způsobu zabití člověka a v těch zemích, kde s tím začali, tak pláčou nad výdělkem.

Emma SMETANA, moderátorka

Návrh zákona obsahuje velmi málo pojistek proti případnému omylu nebo přímo protiprávnímu jednání. V neposlední řadě vláda upozorňuje, že návrh neobsahuje žádný postup pro případ, že nebude dostupný lékař, který by byl ochotný asistovanou smrt provést. Návrh zákona přitom jasně stanoví, že lékař není povinen provést eutanazii nebo pomoci k sebevraždě. Z Vašeho pohledu, pane Válku, je dostatek pojistek, nebo není?

Vlastimil VÁLEK, místopředseda a poslanec TOP 09

Zatím se žádné z těch 6 zemí, když pominu Austrálii, která zákon stáhla a přestal platit, se nepodařilo ty pojistky nastavit. Jak například definujete ošetřujícího lékaře? Ošetřující lékař není v zákoně definován a ani nemůže být, musel by to definovat zákon, který se týká léčebně preventivní péče nebo zákon, který teď předkládá ministr Vojtěch. Zákon definující ošetřujícího lékaře není a v předkládaném zákoně o eutanazii také ne.

Emma SMETANA, moderátorka

Pane Válku, Vy jste praktikující katolík. Umíte si představit, že byste ten zákon podpořil, pakliže by v něm třeba došlo k nějakým obsahovým nebo formálním změnám, nebo ho odmítáte v jakékoliv podobě?

Vlastimil VÁLEK, místopředseda a poslanec TOP 09

Já bych oddělil dvě věci. Z pohledu katolíka je to samozřejmě nesmysl a těžko lze zákon podpořit. Ale já si myslím, že tady jde o odbornou záležitost. Rozumím debatě o tom, dovolit zemřít, což je dystanazie. Já bych chtěl říct, že i já jsem musel rozhodnout o svém tatínkovi, jestli ho nechám odpojit. Byl neurolog, měl kolorektální karcinom a výsledek byl, že se po mně chtělo, abych řekl, jestli ukončím jeho život odpojením od přístrojů, nebo bude dál pokračovat. Musel jsem to rozhodnutí udělat. Nechtěl jsem, aby to za mě udělal lékař. Pokud chce někdo zabít svého příbuzného, ať si ho zabije. Proč k tomu potřebuje doktora? Já vůbec nechápu, proč chcete, aby eutanazii dělali zdravotníci, to není zdravotnický výkon. Uvědomte si, co se stalo v Holandsku. Z pár pacientů, kteří měli mít velkou bolest, tak dnes zabijí 19 lidí denně. V loňském roce to bylo 7 tisíc lidí, jejichž život byl ukončen eutanazií. Většina onkologických pacientů v Holandsku končí eutanazií, to je to, čeho chceme dosáhnout? To je výsledek postupného procesu, kdy Rubikon byl překročen tím, že se eutanazie dostala do zákona. Když si vezmete země Beneluxu, tak velká část těchto pacientů jsou děti a většinový důvod k té eutanazii v těchto zemích je, že člověk se cítí, že jeho život byl naplněn a chce ho ukončit. Postupnými změnami se k tomuto dospělo. To je důvod, proč je proti tomu Asociace hospiců, a to je také důvod, proč je proti tomu Asociace paliativní medicíny. Vy jste říkali, že je proti tomu ministr zdravotnictví, ne, proti tomu je rada poskytovatelů, to znamená zástupci všech zdravotnicích organizací. Proti tomu je vědecká rada ministerstva zdravotnictví, kde třeba já sedím, byť jsem z opozice. Proti tomu je Česká lékařská společnost. Když si vezmete Americkou asociaci lékařů, tak 70 % členů je proti. OSN má velmi negativní stanovisko v té legislativě. Já chápu, že v zemích, kde špatně funguje hospicová medicína, a to bezesporu Benelux byl a Holandsko bylo v čele, tak je toto problém. Bavme se o tom, jak dovolit těžce nemocným pacientům zemřít, jak odstoupit od marné léčby.

Emma SMETANA, moderátorka

Slova poslankyně Věry Procházkové: „Já mám 100% genetiku, která předpovídá, že zemřu na rakovinu, už mám i vyšetření. Všechny nás to čeká a já bych chtěla mít možnost se rozhodnout.“ Pro tohle nemáte, pane Válku, žádné pochopení, pro tu možnost eutanazie, asistované sebevraždy?

Vlastimil VÁLEK, místopředseda a poslanec TOP 09

Ona zřejmě mluví o karcinomu prsu, protože nevím, který jiný by geneticky takto zjistila. Pokud bude pravidelně pečlivě sledována, tak si myslím, že ten nádor se dá zachytit v tak časném stádiu, že nic takového nehrozí.

Emma SMETANA, moderátorka

Opravdu si nedokážete představit situaci, kdy je smrt pacienta jediným východiskem z utrpení?

Vlastimil VÁLEK, místopředseda a poslanec TOP 09

Ale ano, ta smrt přichází jako součást vývoje té nemoci. My se přeci bavíme o tom, že pacient má v určité fázi bolesti, kdy vy ty bolesti chcete řešit eutanazií nebo asistovanou sebevraždou, to je ten důvod. Ale my ty bolesti dneska umíme řešit, proto je také atestace z léčby bolesti, proto je paliativní medicína, a proto je hospicová medicína.

Podívejte se na celý rozhovor v DVTV s místopředsedou a poslancem TOP 09 Vlastimilem Válkem.

Zdroj: DVTV, 5.8.2020

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme