Válek: Další lockdowny a povinné roušky nehrozí

25. 7. 2022

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) byl čtvrtečním hostem v pořadu Epicentrum. V rozhovoru pro Blesk Zprávy zmínil jednu dobrou zprávu – do Česka brzy přijde antivirotikum Paxlovid, jehož dovoz provázely zádrhely. Uvedl také, že jej čeká očkování čtvrtou dávkou, ale také to, že se spouští velká kampaň obecně pro vakcinaci. Znovu pak tvrdil, že neplánuje plošná opatření a rozhodně ne lockdown, jelikož to nedává smysl.

„Já si myslím, že nesmírně užitečné bylo, že jsme vytvořili Národní institut pro zvládání pandemie, kde vlastně jsou všichni odborníci, kde spolu diskutují, a až když si ty názory vydiskutují, tak je teprve prezentujeme navenek. Navíc se snažíme jako vláda, abychom nevystupovali jako jednotliví ministři a nemátli veřejnost,“ uvedl včera ministr v pořadu Epicentrum s tím, že se onemocnění covid-19 rozhodně nebere na lehkou váhu. České instituce spolupracují s těmi světovými a předávají si informace o testování, sekvenování a o mutacích. Plánuje se také zjednodušení PCR testování, aby člověk nemusel nejdříve pro žádanku k lékaři. 

Nicméně prioritou vlády, a hlavně lékařů, je podle Válka co nejrychleji naočkovat populaci, aby tak byla proti dalším blížícím se variantám odolná. Od pondělí 18. července se spustilo očkování čtvrtou dávkou, podle Válka se počet naočkovaných touto dávkou blíží k desetitisícům. 

Válek půjde pro dávku tento týden, maximálně do konce léta

„Čeká nás pravidelné sezónní očkování proti covidu, a to očkování rizikových skupin. Musí být zadarmo a nabízeno všem seniorům. Musí být umožněno, aby se naočkovali všichni starší 18 let a musí být jasné, pro koho je to hlavně důležité – senioři, ti, co mají cukrovku, co mají nějaké závažné onemocnění srdce, nadváhu, pro ty, co mají poruchu imunity, klíčové pro všechny, kteří jsou po transplantaci, mají onkologické onemocnění, to všechno jsou ty kategorie, které by se měly naočkovat,“ upřesnil.

Sám si půjde pro čtvrtou dávku už v tomto týdnu – pokud to stihne. „Maximálně do konce léta,“ dodal. Očkování pak doporučuje své mamince i tchýni. 

Na doplňující dotazy uvedl, že chystá rozjet masivnější kampaň na podporu očkování – nejen proti covid-19 – která bude cílit na benefity očkování a jejich přínosu pro společnost. „Já si myslím, že se stala taková nešťastná věc během posledních dvou let, a to, že si přestali občané uvědomovat, že očkování je jeden z největších pokroků v medicíně, tak jako u onkologických pacientů biologická léčba (…) Covid je další z mnoha onemocnění, kde pánbůh zaplať, očkování umí zabránit vážnému průběhu a smrtelnému průběhu,“ konstatoval. 

Uznává nicméně, že i vakcíny mohou mít své vedlejší účinky a zdůrazňuje, že nikdo očkované před covidem zcela neuchrání. Pomůže mu ale nemoc překonat bez vážnějších následků. Odmítá přitom, že by současné vakcíny byly výrazněji méně účinné. „Pořád je zde ochranný efekt na 6-7 měsíců,“ říká ministr.

Vedle očkování je klíčové podle Válka zajistit dostatek léčiv. V pořadu Epicentrum tak potvrdil, že i po několika problémech se už v dalších 14 dnech dočkáme antivirotika Paxlovid. „Tam byl technický problém. My jsme chtěli mít podepsanou smlouvu s příslušnou firmou, a ne slibovat něco, kde nemáme jistotu. Já prostě nejsem zvyklý jako lékař pacientovi slibovat, že uděláme to, a to, když si nejsem jistý, že to opravdu jsem schopen zajistit. Teď už vím, že ano,“ řekl Blesku s tím, že se v těchto dnech podepisuje smlouva.

Žádné lockdowny ani povinné roušky

Ministr už se několikrát nechal slyšet, že nové vlny neznamenají nové restrikce a uzavírky. To ve studiu Blesku znovu zdůraznil a uvedl, že žádné lockdowny nebudou. Stejně tak se chce vyhnout plošným opatřením, které podle důkazů a vědeckých studií nemají nyní valný smysl. Nejspíše bychom se nemusely dočkat ani povinných roušek. 

„Opakovaně zmiňuji, že teď má covid dvacetkrát vyšší virulenci (schopnost vyvolat onemocnění – pozn. red.) než na začátku, takže roušky a respirátory mají smysl jen někde. Význam mají ve zdravotnických zařízeních a v domovech pro seniory,“ podotknul a dodal, že obepsal ředitele zdravotnických zařízení, aby povinnost nošení roušek ve svých institucích zavedli – zde si můžeme představit podobný princip jako zákaz návštěv v chřipkové sezóně. 

Smysl ale rouška – případně řádně těsnící respirátor – má jen ve chvíli, kdy se lidé na nějakém místě hodně střídají. Například v dopravních prostředních ve velkých městech. „Ale když zde pak večer jedete jen ve třech, tak to smysl postrádá,“ dodal. 

I přes sliby o neuzavírání si ale Válek nechává pootevřená vrátka. „Pokud se objeví jakákoliv agresivní mutace, pokud se bude zvyšovat počet mrtvých, může se stát leccos. Já vám nemůžu říci, že se něco nestane nikdy. Ale jako lékař říkám, že všechna data, která máme k dispozici z Evropy, z USA, Japonska, Tchaj-wanu a tak dále, říkají následující. Zkuste všechny rizikové přesvědčit, aby se očkovali, zajistěte antivirotika – to už jsem udělal – udělejte maximum, aby byla dostupná, a včas je nasaďte.“

Blesk.cz, 22.7.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme