Válek: Chceme odborná, zdůvodněná a sledovaná opatření

Po roce epidemie se vláda sešla na dalším z klíčových jednání, ministři rozhodují právě teď o osudu celé země a pokračovat se bude zítra v Poslanecké sněmovně. Vláda znovu žádá poslance o prodloužení nouzového stavu, chystá nová opatření a bez nouzového stavu se neobejde, i kdyby platil pandemický zákon.

1. 3. 2021

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimilem Válkem)

Daniela Drtinová, moderátorka

Jen jedna země je na třetí pozici těch nejhorších, a to je Česká republika. Muselo to dojít tak daleko? A kontroluje poslanecká sněmovna vládu dostatečně?

Vlastimil Válek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

V žádném případě to tak daleko nemuselo dojít. Musím přiznat, že je to trošku chyba opozice, měli jsme být daleko tvrdší. My jsme si neuvědomovali, jak neschopná vláda může být a co všechno dokáže napáchat. To, kam to došlo, je výsledek fungování této vlády.

Daniela Drtinová, moderátorka

V čem jste měli být tvrdší?

Vlastimil Válek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Myslím, že jsme měli být tvrdší už na podzim, když vláda neměla absolutně žádný plán, kromě toho, že chtěla nekonečně prodlužovat nouzový stav. Zdravotní výbor i někteří poslanci upozorňovali na to, že chybí studie, analýzy i jakákoliv strategie. Začali se měnit poradci, docházelo ke střídání ministrů a v tu chvíli jsme jako opozice měli dostatek signálů, že vláda to absolutně nezvládá a že premiér vnáší do věcí děsivý chaos. My jsme v tu chvíli měli zřejmě tvrdě žádat výměnu premiéra a tvrdě žádat změny. Byla chyba, že se to nestalo, v této situaci bychom dneska nebyli.

Daniela Drtinová, moderátorka

Poslanecká sněmovna má mocný nástroj a tím je právě vyslovení nedůvěry vládě, samozřejmě na to potřebujete mít určité kvórum v Poslanecké sněmovně, ale sypete si tímto popel na hlavu?

Vlastimil Válek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Tak pokud to formulujete takto, mi ten popel, vzhledem k množství vlasů, sklouzne. Takže ano, sypu si popel na hlavu, protože člověk vždycky doufá, že jedná s partnerem, který je alespoň trošičku ochoten diskutovat, ochoten snažit se a udělat něco ku prospěchu této země. Tady jsme toho partnera neměli a těžce jsme podcenili, jak je vláda a pan premiér neschopen tuto situaci řešit.

Daniela Drtinová, moderátorka

Sledujeme tedy podle Vás rozpad státu kvůli nevládnutí a chaotickému rozhodování vlády?

Vlastimil Válek, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Já si nemyslím, že sledujeme rozpad státu. Já si myslím, že sledujeme katastrofální situaci, kterou ten stav absolutně nedokáže řešit. Typickým příkladem je opatření ohledně FFP2 respirátorů. Ano respirátor FFP2 a nanorouška je lepší než rouška, ale musí být k dispozici. Měly by být k dispozici zdarma pro ty, kteří je potřebují. Je absurdní, že do nemocnice nemůže pacient bez FFP2 respirátoru, ale přitom je stát důchodcům, matkám samoživitelkám a tak dále zdarma nenabídl. Vůbec si nedokážu představit, že nějaký svéprávný odborník mohl doporučit, aby se přes sebe nosily dvě roušky. Zajímalo by mě, který odborník to doporučil a rád bych, aby vystoupil a řekl: „Já odborník, jsem to doporučil na základě těchto dat.“ To je to, o čem se celou dobu bavíme. Chceme, aby opatření byla odborná, zdůvodněná a sledovaná. Vláda chce pořád nouzový stav. Když se zeptáme, na co ten nouzový stav potřebujete, které konkrétní opatření chcete v nouzovém stavu realizovat, na jak dlouho, z jakých důvodů a jak budete sledovat, že to opatření má efekt, když chcete využívat tak brutální a tvrdý nástroj jako je nouzový stav. A co je výsledkem? Mlčení, zmatenost a uhýbavé pohledy. To je to, co mně vadí.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimilem Válkem.  

Zdroj: DVTV, 26.2.2021

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme