Válek: Antibiotik je pro tuto sezonu zajištěn dostatek

7. 9. 2023

Máme zajištěný dostatek penicilinu? Klíčová otázka, na kterou mohu odpovědět kladně. Ano, díky jednání s výrobci a distributory se podařilo dojednat dodávky 300 tisíc balení penicilinových antibiotik ve formě tablet pro dospělé i dětských sirupů, a to je řeč jen o období do poloviny listopadu a penicilinech. Další antibiotika dorazí v dostatečných počtech rovněž. A další dodávky budou následovat.

Co se aktuálních zásob týče, do lékáren jsou nyní zaváženy nejnovější dodávky penicilinu. Navíc mám připravené řešení, které zjednodušeně řečeno přispěje k rovnoměrné distribuci léků po tuzemských lékárnách. Detailněji je popíšu na následujících řádcích, které se budou věnovat novele z pera ministerstva zdravotnictví. Ta prošla v minulých dnech ve sněmovně prvním čtením.

ZÁSADNÍ NOVELA

Co jsme pro zvládání výpadků dosud udělali? Od počátku roku, kdy se bezprecedentní výpadek projevil, pravidelně jednáme s výrobci a distributory prakticky po celém světě. Díky tomu se podařilo mimořádně zajistit přes 150 tisíc balení různých antibiotik navíc. Kvůli enormní sezoně respiračních onemocnění to ale bohužel nestačilo. Výrobci léků situaci navíc v odhadech podcenili a léků vyrobili málo. Za situaci tak dílem mohla zvýšená nemocnost, dílem jejich špatný odhad a částečně narušené dodavatelské řetězce.

Jako ministr a lékař, který medicíně zasvětil svůj profesní život, odmítám, aby se podobná situace ještě opakovala. Tím se dostávám ke zmíněné novele zákona o léčivech. Přináší řadu pozitivních změn. Mimo jiné nám umožní zajistit lepší regionální dostupnost léčiv, o níž jsem psal výše. Zákon nově znemožní distributorům preferovat své partnerské lékárny a lékárnám na – opak znemožní předzásobovat se léky s omezenou dostupností. To v praxi znamená, že lékárna, která si standardně objednává 10 balení, si najednou nebude smět objednat 1000 balení. Upravený zákon rovněž ukládá distributorům povinnost informovat stát o aktuálních zásobách léků s ohroženou dostupností. Tak budeme vědět, kolik léků na trhu zbývá, a zbytkovou zásobu budeme moci spolu se Státním ústavem pro kontrolu léčiv lépe řídit. A nejdůležitější změna: Výrobci budou mít povinnost dodávat léky ještě 12 měsíce po nahlášení výpadku v závislosti na konkrétním léku.

Novela představuje nejvíce PROpacientsky orientovanou změnu lékové legislativy za posledních patnáct let. Výrazně posiluje postavení pacientů a oslabuje postavení velkých farmaceutických firem. Dosud je tomu naopak. Spolu s mimořádnými dodávkami léků je to řešení, jak zajistit dostatek léků na podzim i v budoucnu.

Deník, 4. 9. 2023 

Štítky
Osobnosti: Vlastimil Válek
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme