Vácha: Vděčný sport zaměstná Chládka

14. 8. 2015

To, že se pro bývalé politiky hledají náhradní funkce za zásluhy o stát a stranu, není nic neobvyklého u nás ani ve vyspělých západních zemích. Jaké místo by bylo asi nejvhodnější pro exministra školství mládeže a tělovýchovy? Marcel Chládek, vzděláním vojenský politruk, později přeformulováno na vojenský učitel. Jako nestraník učitel, od vstupu do ČSSD postupně vysokýministerský úředník, náměstek hejtmana Ratha, senátor a naposledy – asi rok a půl – ministr školství.

Má zkušenosti z práce s dr. Rathem, umí jistě rázně velet, dělal fotbalového rozhodčího a funkcionáře, ale hlavně jako ministr rozhodoval o nemalých financích, které putovaly z veřejného rozpočtu do soukromého sportu. A to včetně toho z nejlukrativnějších a v poslední době patrně i korupcí nejprorostlejších, do fotbalu. Přijde vám divné, že se stal zaměstnancem Fotbalové asociace ČR, která od státu inkasuje stamiliony korun ročně a libuje si, jak dobře se jí vedlo za ministra Chládka?

Exministr Chládek se ohání svými fotbalovými schopnostmi, ale hlavně se netají svými kontakty a schopností lobbovat za určitou vyvolenou skupinu. Vzpomeňme těch 200 milionů, které měl tehdy pan exministr připravené k rozdělení z rozpočtu ministersva školství pro pár vyvolených sportovců. Ale teď pozor, skupina, která je závislá na veřejných dotacích, vytvořila nové pracovní místo. Znamená to, že počítá díky angažování exministra s dalšími penězi? Budeme věřit prohlášení, že nejde o trafiku, kterou si snad i pan exministr předplatil?

V jistém smyslu má pan doktor Chládek pravdu. Možná nejde ani tak o trafiku a právě zde se dostáváme k jádru celé kauzy. Tou je totiž boj o veřejné peníze putující do sportu. Sportu, který je ale pro mnohé velmi výnosným byznysem. Na ministerstvu školství se právě připravuje nový zákon, který má zásadním způsobem změnit finanční toky a přerozdělování peněz do sportu. A tak se zřejmě pan exministr pod rouškou manažera reprezentace bude snažit o nastavení těch správných mechanismů pro přerozdělování výhodné právě jen pro jeho zaměstnavatele a na něho napojené skupiny.

František Vácha, poslanec TOP 09 

zdroj: Lidové noviny, 14. 8. 2015, str. 9

Štítky
Osobnosti: František Vácha
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme