Vácha: Ministryně školství financování sportu podcenila

23. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Váchou)

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Bylo na místě, aby Kateřina Valachová odešla z ministerstva školství? Nebo platí to, co naznačuje Národní centrála sportu, že to byla právě Kateřina Valachová, která nastavovala nová pravidla pro rozdělování dotací? To v konečném důsledku vedlo až k rozkrytí kauzy s Fotbalovou asociací.

František VÁCHA, člen výboru pro vědu a vzdělání, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Problém s financováním sportu na ministerstvu školství je dlouhodobý. Vzpomeňme si třeba na ministra Chládka, který odcházel z postu ministra. Několikrát jsme upozorňovali na to, že v ten rok, kdy odcházel, poslal zrovna Fotbalové asociaci o nějakých 60 milionů víc, než kolik tam šlo z ministerstva školství v předchozích letech. Rozsoudit, jestli má paní ministryně odejít nebo ne, není na mně. Je to na paní ministryni. Poznal jsem ji jako velmi schopnou právničku. Když přišla na ministerstvo školství, tak se velmi kompetentně a rychle dokázala vpravit do všech problematik. Na financování sportu ale teče tolik peněz, že pravděpodobně tuto část ministerstva podcenila.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Národní rada pro sport říká: "Z hlediska nastavení prostředí ve sportu jsme přesvědčeni, že jednala velmi dobře a kulturu ve sportu posunula kupředu.“ Nejste tedy schopný rozsoudit, zda to platí?

František VÁCHA, člen výboru pro vědu a vzdělání, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Není to jenom Národní rada pro sport. Podpořila ji i Česká obec sokolská, stejně jako rektoři. Upozorňovali jsme na to ve výborech. Kolegové, kteří se sportu věnují, o tom s paní ministryní mluvili. Paní ministryně ale svojí energii vložila do něčeho jiného. Máme tady reformu financování regionálního školství, inkluzi, reformu v předškolním vzdělávání. Vydala se spíš tímto směrem. Možná součást financování sportu podcenila. 

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Kateřina Valachová teď mluví o tom, že by podle jejích představ měl být jejím nástupcem někdo z ministerstva školství, tedy zevnitř resortu. Je to správně pro těch několik měsíců do voleb? 

František VÁCHA, člen výboru pro vědu a vzdělání, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Paní ministryně je workoholik. Rozjela tolik změn, že jsem se obával, aby to zvládla. Pokud tam přijde někdo, kdo nebude s nasazením, s jakým pracovala ona, schopný pokračovat, tak se opravdu bojím, že se ten systém může zhroutit. Z toho důvodu si myslím, že kdyby to byl někdo z ministerstva školství, kdo rozumí problematice novel, se kterými přišla paní ministryně, tak by to byla správná volba. Bohužel nevidím nikoho, kdo by byl schopný ujmout se všech věcí, které na ministerstvu leží a dotáhnout je do zdárného konce.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Nejčastěji padá jméno náměstka paní ministryně, pana Štecha. To by byla dobrá volba?

František VÁCHA, člen výboru pro vědu a vzdělání, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Pan kolega Štech se školstvím zabývá. To je pravda. Tak dobře ho ale neznám. Paní ministryni jsem poznal jako velmi energickou ženu. Nevím, jestli je pan kolega Štech schopen uřídit ministerstvo s problémy, které tam jsou. Možná, že ano. To je na politické zodpovědnosti pana premiéra nebo ČSSD, koho po paní ministryni nominují.

Jiří VÁCLAVEK, moderátor

Jak by měl nový ministr postupovat, aby došlo k přenastavení dotačních programů na sport a přitom nebylo ohroženo financování sportu?

František VÁCHA, člen výboru pro vědu a vzdělání, Poslanecká sněmovna /TOP 09/

Samozřejmě je nutná revize všech projektů, které byly odsouhlaseny. Víme, že mnoho z nich jde do obyčejných jednot, které peníze potřebují. Rozkrýt, které z těch projektů jsou zkorumpované, bude velmi složité. Z toho důvodu to bude mít, ať to bude pan náměstek Štech nebo kdokoli jiný, velmi těžké se v tom zorientovat. Každý ministr nebo vláda má sto dní hájení. Tento ministr ho mít nebude. Bude se do práce muset vrhnout hned. Nedokážu si představit opravdu objektivní a spravedlivý mechanismus, jak jednotám nebo sportovním svazům pomoct, jak peníze nasměrovat. Ano, bude tam nový program. Vypsání nového programu je ale zdlouhavá cesta a na to jednoty už nemají čas.

Zdroj: 90', ČT24, 22. 5. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme