Vácha: Do školství musíme investovat

8. 4. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s poslancem TOP 09 Františkem Váchou)

Roman FOJTA, moderátor

Na tiskové konferenci ministra školství zaznělo, že se platy učitelů zvyšují. Loni tomu bylo v průměru o 11 %. Podle krajů by měla dokonce růst i ona pětiprocentní netarifní složka. Ministerstvo si pochvalovalo dynamiku růstu, jak dobrá jsou tato čísla?

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Tisková konference zněla pěkně, ale obávám se, že jsou to všechno pouze sliby. V loňském roce ministerstvo slibovalo zvýšení o 15 %, nakonec se zvýšilo jen o 11 %. Letos tvrdí, že to bude o zmiňovaných 15 %. Věřme tomu, že ministerstvo své sliby opravdu dodrží. Už předchozí vláda, ve které byli ministři za ČSSD, slibovala navýšení a nakonec k tomu nedošlo. Držím panu ministrovi palce, aby se mu podařilo získat peníze z ministerstva financí.

Roman FOJTA, moderátor

Ministr zopakoval závazek vlády, že do konce volebního období zvýší platy učitelů na 150 % jejich úrovně z roku 2017, tedy přibližně na 46 000 korun. Je to podle vás reálné? Připomenu, že loni dosáhl průměrný plat učitelů zhruba na 35 000.

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Pan ministr na tiskové konferenci řekl, že ke zvýšení platů bude během těchto dvou let potřeba 22 miliard, což je opravdu vysoká částka. Přál bych si, aby to bylo reálné, nicméně si musíme uvědomit, že školství není jen na regionální úrovni, ale že zde máme také vysokoškolskou úroveň, kde nástupní plat učitele je nižší než nástupní plat kantora na střední škole.

Roman FOJTA, moderátor

Ministr školství chce nárůst platů o 15 % rozdělit na dvě části, půlku do tarifů a půlku na odměny. Odbory však s tímto systémem zatím příliš nesouhlasí. Co na tento poměr říkáte Vy?

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Do školství musíme investovat obrovské množství peněz, aby profese byla atraktivní. Samozřejmě, že je nátlak na to, aby zvýšení bylo trochu lépe diferenciované. Máme zde požadavek na lépe financovaný tarif a také na lepší finanční ohodnocení kvalitních kantorů. Na tiskové konferenci chyběla jedna věc, a to je reforma vzdělávání učitelů. Ministerstvo by se mělo především zaměřit na pedagogické fakulty, ze kterých učitelé vycházejí.

Roman FOJTA, moderátor

Pokud zůstaneme ještě u toho nadcházejícího roku, je podle Vás namístě, aby se spíše umožňovalo ředitelům škol, aby motivovali kvalitnější učitele, anebo šlo o systém, který navrhují odbory, dát učitelům jistotu v jejich základním platu?

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Navýšení má být o 15 %, což znamená navýšení 7,5 % jistoty a potom je potřeba dát ředitelům možnost ohodnocovat. Pan ministr říká, že v letošním roce tarifní navýšení bude 10 % a nadtarifní složky 5 %, takže už letos by učitelé měli dostat 10%. Z čehož plyne, že v příštím roce to bude 1:1, což je podle mě rozumné.

Roman FOJTA, moderátor

Pokud se podíváme na české školství obecně. Na konci března učitelé protestovali proti současnému stavu českého školství. Vadí jim podfinancování, nevhodné nastavení inkluze a také záměr, že by na druhém stupni mohli učit lidé bez pedagogického vzdělání. Jak se díváte na tyto výhrady? A případně, kde Vy vidíte ten největší problém českého školství?

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Souhlasím s výhradami českých učitelů, až na tu poslední. Máme problém s kvalitními učiteli, a pokud se najde někdo, kdo chce učit a je odborníkem ve své praxi, tak si myslím, že bychom mu to měli umožnit. Samozřejmě by bylo potřeba, aby si případný uchazeč dodělal pedagogické minimum. Já v zásadně souhlasím s tím, co pedagogická komora namítá ve vztahu ke kvalitě českého školství.

Roman FOJTA, moderátor

Ministr také řekl, že se problémy daří řešit. Vidíte to stejně?

František VÁCHA, poslanec /TOP 09/

Já si myslím, že pan ministr je jeden z nejlepších, kterého jsme v poslední době měli, a já bych mu přál, aby všechny sliby splnil a dokázal udělat kompromis s problémy českého školství a s penězi, které resort má. To, o čem on mluví je ideální stav a můžeme si jenom přát, abychom se k tomu co nejblíž dostali.

Zdroj: ČT24, 8.4.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme