V Praze spolupráce stran funguje, společný projekt chceme i do evropských voleb

7. 11. 2018

(rozhovor s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

TOP 09 by do evropských voleb měla přijít s podobným projektem, s jakým porazila ANO v Praze. Do budoucna pak možná vznikne i nová proevropská středopravá strana, do níž by se mohlo zapojit i hnutí Praha sobě Jana Čižinského, říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Odmítá, že by jeho strana byla mrtvá, a mluví o tom, zda bude Pirát Zdeněk Hřib dobrým pražským primátorem.

Před rokem jste vstoupil do TOP 09 a jen o pár týdnů později se stal jejím šéfem. Neříkal jste si někdy, že jste se na to měl raději vykašlat?

Naštěstí ne. Když jsem se rozhodl kandidovat na předsedu topky, věděl jsem, že to nebude jednoduché. Že je strana v průzkumech mezi čtyřmi a pěti procenty a že to bude kus práce, pokusit se ji dát dohromady a případně začít přípravy na spolupráci s dalšími středopravými stranami. Mým cílem bylo obnovit koaliční potenciál TOP 09, aby mohla být významnou silou v integračním procesu středových a pravicových stran. Důkazem je Praha, ale i řada koalic jinde po republice. Chtěl jsem vždy udělat maximum pro to, abychom se zase začali přibližovat s hnutím STAN. Ta spolupráce fungovala velice dobře a pak z nějakých osobních důvodů skončila.

Byla to chyba?

Já jsem to považoval za velkou chybu. Jako europoslanec jsem byl koneckonců zvolen za TOP 09 a STAN. Proto jsem cítil jako povinnost ty strany přibližovat. A když se to podařilo v Praze, pojďme zkusit vytvořit podobný společný projekt do evropských voleb. Uspějeme-li tam, bavme se o tom, jak ty strany k sobě institucionálně přiblížit ještě více. V Praze jsme dostali více procent než současný hegemon, hnutí ANO. A podařilo se nám díky tomu vytvořit pražskou vládu bez ANO. To je přece úspěch. Hledejme, jak toho dále využít.

K tomu se ještě dostaneme. Když však zůstaneme u Prahy – jak hodnotíte poměrně náročná vyjednávání s Piráty a hnutím Praha sobě?

Ta jednání jsou náročná. Programové prohlášení bude hotové tento týden a pak ho předáme opozici k připomínkám. Já odmítám, aby mi někdo vyčítal, že jsem se například setkal s vítězem voleb, s ODS. Mě zajímá jejich názor. Když se uzavřeme opozici, hrozí, že po příštích volbách naše projekty spadnou pod stůl. To v Praze nechci.

Jste spokojen s tím, jak se podařilo koalici dojednat?

Beru to jako kompromis možného. Spokojený budu, až uvidím, jak bude reálně fungovat. My jsme měli jinou představu o primátorovi, to jsme řekli otevřeně. Já sám jsem chtěl být primátor, aspiroval jsem na tu pozici, protože si myslím, že měl v čele Prahy stát zkušený politik. Pan Hřib je politik bez zkušeností. Piráti ale jasně řekli, že jejich primátor je pro ně podmínkou existence koalice. S tím toho moc nenaděláte. Měli jsme těžké rozhodování, zda koalici ohrozíme kvůli personálním požadavkům, nebo jestli budeme respektovat, že měli Piráti o dvě procenta více. Nakonec jsme ustoupili. A ve chvíli, kdy jsme se dohodli, budu dělat vše pro to, aby koalice byla úspěšná a ten tým fungoval. Respektuji dohodu.

Jaký je to ale vzkaz do budoucna, když Piráti od počátku odmítají kompromis a stavějí to tak, že by klidně nechali padnout koaliční projekt?

Tohle je samozřejmě nepříjemné a ve chvíli, kdy bychom se v budoucnu zasekli na nějakých fatálních programových sporech, takto ustupovat nebudeme. Jedna věc jsou personálie, ale když se ukáže, že se dostatečně neinvestuje do oprav mostů, že se intenzivně nepracuje na přijetí metropolitního plánu nebo se neřeší zásadní infrastrukturní projekty, bude to pro nás důvod zvažovat, jak v koalici dále pokračovat. Tím ale samozřejmě nechci pokládat koalici dříve, než vznikla.

Myslíte, že Zdeněk Hřib bude dobrým primátorem?

Bylo by v zájmu Prahy, aby byl dobrým primátorem. Já mu to přeji. Jedním z problémů městské rady, kterou řídila Adriana Krnáčová, byla permanentní řevnivost a rozhádanost koaličních stran. To nikdy nemůže fungovat. Proto bylo z mého pohledu na počátku lepší ustoupit. Teď ukažme, co v nás je.

Neuvažoval jste i o koalici s ODS, kterou by podporovalo hnutí ANO? Z obou stran vím, že by na takovou spolupráci byly schopny kývnout…

Jenže já bych tím porušil svůj slib, že s hnutím ANO vládnout nebudeme. Takže s ODS jsem se setkal, ale se zástupci ANO ne. To nebyla varianta.

Jako kontroverzní rozhodnutí pak vyznělo, když jste se vy i Jan Čižinský, lídr Prahy sobě, rozhodli, že vůbec nebudete sedět v radě města. Prezentujete to jako ústupek Pirátům, lze to ale interpretovat i tak, že koalici pod Hřibovým vedením příliš nevěříte a nechcete si spálit prsty, že?

Já se budu podílet na správě města. V žádném případě tedy neodcházím a nikam neutíkám. Vedli jsme mnohahodinovou debatu o tom, jak rozdělit posty v radě. A rozhodli jsme se takto. My oba budeme chodit na rady, budeme vše vyjednávat, ale zůstaneme mimo. Jedním z důvodů bylo možná i to, že Piráti tlačili Jana Čižinského do kouta, že by se musel vzdát funkcí. A mně pan Hřib řekl, že ve chvíli, kdy budu chtít místo v radě, bych se měl vzdát Musea Kampa.

Počkejte, z jakého titulu vám mluví do toho, jestli nadále zůstanete v Museu Kampa?

Taková prostě byla jejich pozice. Jenže pro mě je to věc, kterou dělám bezplatně, a jde o můj doživotní morální závazek vůči Medě Mládkové. Takže i kdybych měl odejít odkudkoli, muzea se nikdy nevzdám. Tím to pro mě bylo vyřešeno. Zdůrazňuji ale, že nejde o žádnou ústupovou variantu, my jsme do rady nominovali naše nejlepší lidi. Ve chvíli, kdy máme územní rozvoj, je účast docenta Petra Hlaváčka jako klíčové osoby a předního urbanisty, který založil Institut plánování a rozvoje, důkazem, že budeme odvádět kompetentní práci. Šlo nám o odborníky. V minulé městské radě seděl Petr Dolínek jako kariérní politik, který sice tématu dopravy vůbec nerozuměl, ale byl funkcionářem ČSSD. Za nás nikoho takového nenajdete. Pokud jsem dosáhl toho, že je pan Hlaváček v radě, měla celá má mise smysl.

Územní plán je v Praze jednou z klíčových oblastí, spolu třeba s dopravou a investicemi. Máte už jasno v tom, co chcete v následujících čtyřech letech udělat?

Ta situace je tristní, nikdo se územnímu plánu pořádně nevěnoval. Myslím, že hlavním tématem bude udělat vše pro přijetí metropolitního plánu. Současný plán má stovky novel, v zásadě vůbec nefunguje, všichni si stěžují, jak je těžké v Praze cokoli postavit. Je to jedna z brzd rozvoje hlavního města. Kdyby se podařilo přijmout nový, moderní, liberálnější a jednodušší územní plán, byl by to obrovský výsledek.

Nesnažili jste se získat i oblast dopravy? Dostala ji Praha sobě a z plánů rady to vypadá, že klíčové dopravní projekty se asi jen tak stavět nezačnou, zato nových cyklostezek bude více než dost…

Do médií unikl neautorizovaný text z rady, rozhodně nejde o žádnou rezignaci na dopravní stavby. Pro nás má účast v radě smysl, začnou-li se zásadní stavby okamžitě řešit. Jde o městský okruh, metro D, investice do klíčové infrastruktury. Kdyby na to rada rezignovala, rezignujeme my na členství v radě (smích). Tak to ale není, my jen říkáme, že se za čtyři roky ty stavby nestihnou postavit. TOP 09 má nicméně předsedu výboru pro dopravu, který má za úkol dohlédnout na to, aby se věci hýbaly a neřešily se jen cyklostezky.

Měl jste už čas seznámit se s tím, v jakém stavu Praha skutečně je? Mluví se třeba o tom, že podobně špatně jako most na Vltavské je na tom další zhruba stovka mostů. To zní skoro katastroficky, ne?

Každý den je nějaká kauza, mosty jsou skutečně v dezolátním stavu. Naposledy jsem v médiích zaznamenal, že k mostu na Vltavské nemá Technická správa komunikací dokumentaci. To je přece strašné a bude potřeba z toho vyvodit odpovědnost. Protože bez projektové dokumentace není možné most opravit. Ta situace je skoro na hraně trestného činu obecného ohrožení. To se musí řešit okamžitě, musí se udělat nějaký audit.

To znamená, že by se měl Petr Smolka, generální ředitel Technické správy komunikací, bát o místo?

Nechci nikomu posílat vzkazy přes média, ale určitě to budeme chtít řešit. Něco takového se nemůže přejít jako nějaký úřednický nepořádek. Tohle je obrovská chyba, která způsobí městu škodu.

Mluvili jsme o Zdeňku Hřibovi, jak se vám spolupracuje s Janem Čižinským?

Jan Čižinský je milé překvapení. Je to profesionální politik, skvěle se s ním komunikuje, jeho slovo platí. Myslím, že se v Praze 7 vyprofiloval jako skvělý komunální politik. Ta zkušenost je zatím vynikající.

Ptám se, protože jste mluvil o plánech udělat projekt středopravých stran. Počítáte s Čižinského hnutím i pro eurovolby či později pro volby do sněmovny?

Mně by se to určitě líbilo. Mým cílem je, aby proevropské středopravé strany spolupracovaly. A Praha ukázala, že když se to děje, mohou být alternativou hnutí ANO a ODS jako dvou dominantních politických stran současnosti. Jan Čižinský byl z Prahy 7 schopen vytvořit strukturu, která oslovila voliče v milionové metropoli. Můj odhad je, že se do budoucna bude chtít v politice více angažovat. A kdyby byl ochotný uvažovat o nějaké spolupráci, budu jedině rád.

Je už jasné, jestli pro evropské volby složíte kandidátku znovu se Starosty? Slyšel jsem, že někteří jejich členové přemýšlejí o tom, že by to zkusili bez vás.

Teď to začínáme řešit. Chci se opět pokusit vytvořit nějakou společnou platformu proevropských středopravých stran. Hnutí ANO ani ODS nejsou jasně proevropské. Proto je důležité, aby tu byla nějaká jiná pevná koalice. Vedení STAN vyzvalo KDU-ČSL a nás k jednáním o společné kandidátce. Spolupráce se Starosty byla vždy výborná, takže doufám, že to klapne. Udělám pro to maximum.

I vzhledem k tomu, že nejste v pražské radě – rozhodl jste se už, jestli budete obhajovat post europoslance? Třeba jako jednička kandidátky?

Ještě ne. U nás budou primárky až na konci listopadu. A já se chci do té doby pokusit vytvořit onen společný projekt. I podle toho se rozhodnu.

Hodně jsme mluvili o Praze, kde topka uspěla. Celorepublikové výsledky ale byly docela propadák. Co s tím?

Tam, kde jsme šli do voleb v koalici nebo kde máme zkušené komunální politiky, je výsledek poměrně dobrý. Problém TOP 09 je, že je malou stranou a v řadě míst zkrátka nemáme zkušené lidi, kteří by měli podporu voličů. A pokud chceme do budoucna výrazně ovlivňovat českou politiku, musíme rozšířit naše řady. V minulých letech to nikdo nedělal, a i proto jsme slabší než třeba ODS, která má desítky či stovky úspěšných komunálních politiků. Uspěli jsme díky našim lidem třeba v Moravském Krumlově a Jeseníku. Bohužel takových míst je málo.

Promiňte, ale není TOP 09 v podstatě už mrtvá strana? Nerozebrali si vaše voliče Piráti a další?

Já to tak neberu. Dnes jsou jako černý kůň české politiky bráni Piráti. Když se ale podíváte na počet komunálních zastupitelů a senátorů, nedopadli jsme hůře. Topka v žádném případě není mrtvá. My už nejsme módní strana, jsme v období poklesu, ale jsme stabilizovaní, máme své voliče a máme šanci opět posílit. Zvláště pokud se nám podaří integrace, o níž jsem mluvil. Nepovažuji dlouhodobě za úplně rozumné, že tu vedle sebe máme TOP 09 a STAN, tedy dvě strany kolem pěti procent s velmi podobným programem a elektorátem. Bavit bychom se ale měli i s KDU-ČSL. Z dlouhodobého hlediska tu může být středopravicová proevropská strana, která může mít kolem deseti či patnácti procent.

Že by v příštích letech nevznikla koalice, ale rovnou nová strana?

I to je možné, ale o tom teď vůbec nejsem oprávněn mluvit. To by byl tak zásadní krok, že by o něm musely rozhodnout členské základny jednotlivých stran. Jen si myslím, že naším cílem má být prosazení našeho programu. Ne mít svůj malý soukromý pětiprocentní rybníček.

Zdroj: Tyden.cz, 7.11.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme