V Plzni se utkaly čtyři strany na dračích lodích, zvítězila TOP 09

25. 5. 2010

Týden před volbami si to Plzni rozdaly čtyři politické strany pod vedením svých lídrů v netradičním klání. Své síly změřili kandidáti na poslance, členové volebních štábů i řadoví členové stran ODS, ČSSD, TOP 09 a Věcí veřejných ve veslařském souboji na dračích lodích. Vítězství nakonec vybojovala loď TOP 09.

Zatímco v první rozjížďce dračích lodí politických stran zvítězila loď ČSSD, ostatní dvě jízdy se posádce v oranžových tričkách tolik nevydařily a skončili poraženi. V první jízdě byla loď TOP 09 druhá. Ovšem druhá a třetí jízda se lodi TOP 09 velmi vydařila. V obou rozplavbách zvítězila a posádka si zajistila prvenství mezi politickými stranami. Druhé místo patřilo lodi ODS, oranžová posádka ČSSD nakonec skončila třetí. Zcela propadly Věci veřejné, kterým se před finále rozpadla posádka, zřejmě odešla sledovat hokejové utkání. Loď Věcí veřejných tak závodila s méně než polovinou veslařů.

Věříme, že vyhrajeme i ve volbách, pochvalovala si TOP 09

Na lodi TOP 09 bojoval krajský předseda Marek Ženíšek, nebo lídr pro parlamentní volby Jaroslav Lobkowicz. „Výhra nás všechny ohromně těší, poslouchali jsme pokynů našeho lídra knížete Lobkowicze a to nás dovedlo k vítězství. Věřím, že až se budou příští sobotu sčítat hlasy z volebních místností, toto umístění zopakujeme," řekl Marek Ženíšek.

Závod se velmi líbil Jaroslavu Lobkowiczovi, který v poslední době předvádí, že mu sport ani v jeho věku rozhodně není cizí. Před několika dny se blýskl bravurní jízdou na in-line bruslích, nyní jako veslař vítězné posádky. „Asi bych se nebránil ani seskoku na padáku. Určitě by se mi líbil i banji jumping, ale do toho už bych se skutečně asi nehrnul," řekl Lobkowicz.

Závod dračích lodí si nenechali ujít ani šéfové politických stran. Vedle zmíněných šéfů TOP 09 se veslem oháněl na lodi krajský šéf ODS a děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil, zdatně si vedl s pádlem na lodi ČSSD například poslanec parlamentu a šéf krajské organizace Václav Votava.

Lídr ODS měl strach

„Už abych to měl za sebou, doufám, že to nebude moc velká ostuda," říkal na startu první jízdy lehce nervózní Jiří Pospíšil, který nepatří zrovna mezi velké příznivce sportu. V cíli se pak tvářil už o mnoho radostněji a stěžoval si pouze na to, že ho kolegové při veslování zmáčeli vodou. Přiznal se však, že veslo v ruce rozhodně nedržel poprvé. „Dříve jsem jezdil na kanoi na Borské přehradě. Ale naposledy jsem v ní seděl asi tak před šesti lety," řekl Pospíšil.

„Optimismem a dobrou náladou hýřil po první vítězné jízdě šéf ČSSD v Plzeňském kraji Václav Votava. „Vyzkoušeli jsme si jízdu hodinu před závodem a šlo nám to docela dobře. Věříme si i do dalších jízd," řekl Votava. Členům jeho posádky však ve dvou dalších jízdách však síly nestačila a loď ČSSD se propadla až na třetí místo.

Dračí lodě jsou plavidla dlouhá 12,5 metru, na kterých pádluje 20 sportovců podle úderů bubnu, směr udržuje kormidelník.

dvo

ParlamentniListy.cz, 25. 5. 2010, Rubrika: Plzeňský kraj

Štítky
Osobnosti: Marek Ženíšek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme