Uvažujte už dnes o spoření na penzi. Bude to vaše výhoda

Komentář ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové

Často se hovoří o tom, pro koho je vlastně vstup do nového, II. pilíře výhodný Jen pro mladé a bohaté? Omyl. Kdo to tvrdí, ten zapomněl, že stát nebude schopen zvyšovat důchody takovým tempem jako v posledních dvaceti letech.

21. 3. 2013

Trend stárnutí populace je neúprosný a Česká republika patří mezi nejohroženější státy. Je to skutečně tak: II. pilíř se stane výhodný pro výraznou většinu Čechů. Penzisté v Česku dnes v průměru dostávají od státu 10 až 11 t i korun a většina má důchody ještě nižší. Co by se stalo v roce 2050, kdybychom neprovedli důchodovou reformu a lidé si k tomu nijak nespořili? Zůstali by plně závislí na důchodu od státu. A jejich důchod by se v dnešních cenách pohyboval kolem 7 tisíc korun. Pouze tolik by si Česká republika mohla dovolit platit svým důchodcům, aby se dluh státu nezvyšoval.

Mohl by stát najít peníze i pro budoucí důchodce? Teoreticky ano, ale musel by zvýšit důchodové pojištění, tedy daň z práce. A dokonce tak, že by se jeho sazba zvedla ze současných 28 procent na více než 40 procent. Je jasné, že by se lidem snížil jejich čistý příjem. Při mzdě 20 tisíc korun by tak přišli o 2 400 korun měsíčně. Prudký růst daní by ale vedl k úniku lidí a firem do šedé ekonomiky, podniky by na zvýšení ceny práce reagovaly propouštěním a odchodem do zahraničí. Nakonec by stát žádné další peníze nezískal a problém by se nijak nevyřešil.

My ale nechceme dopustit ani prudký pokles důchodů, ani výrazné zvýšení daní. Proto jsme se rozhodli motivovat občany, aby více mysleli na svou budoucnost.

Od 1. ledna 2013 si nově mohou spořit na svůj účet v novém II. pilíři, kam si lze převést část důchodového pojištěnka snížit si tak daně. Stejně tak je dobré využít existující III. pilíř, tedy bývalé penzijní připojištění. Jen komplexní důchodová reforma a dostatek vlastních úspor vám zajistí důstojné prožití vašeho stáří.

Ludmila Müllerová
ministryně práce a sociálních věcí

Veřejná správa, 21. 3. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 7

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme