Úspory měly být tvrdší, Válek je dobrý ministr a o výhodách eura ODS přesvědčíme, říká Markéta Pekarová Adamová

3. 10. 2023

Takřka dva roky již uplynuly od sněmovních voleb – doba, kterou má vláda vyměřenou pro prosazení svých představ o změně Česka, se blíží k polovině. Hospodářské noviny proto přinášejí sérii bilančních rozhovorů s předsedy parlamentních stran.

Kam se Česko za dva roky posunulo, co vláda dokázala a v čem naopak selhala?

Jako první odpovídá šéfka TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Hájí spolustraníka, nepopulárního ministra zdravotnictví Vlastimila Válka . Také říká, že sama TOP 09 by prosazovala tvrdší rozpočtové škrty. Vysvětluje rovněž, proč by měla vzniknout společná „protibabišovská“ kandidátka s ODS do evropských voleb.

Nebudeme si asi namlouvat, že vláda, jejíž je vaše strana součástí, je zrovna etalonem úspěšnosti, že?

Pokud mluvíte o průzkumech oblíbenosti, tak máte pravdu. Ale my nepopulární kroky děláme proto, že jsou správné. Nehrajeme na současnou popularitu, jde nám o to, co naše země potřebuje do budoucna. Potýkáme se s nejednoduchými výzvami, a navíc čelíme opozici, která je mimořádně destruktivní. Odtud výsledky průzkumů, na které asi narážíte.

To je snad normální, že je opozice destruktivní, ne?

My, když jsme byli v opozici v době covidu, jsme sice s některými věcmi polemizovali, ale v základu jsme vládu podporovali. Nikdy jsme nezpochybňovali nutná opatření, která vedla k tomu, aby se covid nešířil. A teď jsme svědky pravého opaku. Opozice je totálně destruktivní, nepodpoří nás v ničem, tvrdí, že konsolidovat veřejné finance vůbec není potřeba. Je těžké být populární, když opozice nesmyslně slibuje lidem, že se dá donekonečna bezhlavě utrácet.

Opravdu chcete svést jen na opozici, že vaše vláda má teď menší důvěru než Babišův kabinet za covidu, v době, kdy umíraly stovky lidí denně?

Přišli jsme do nepříznivé situace. Společnost byla po dvou letech covidu vyčerpaná. Vládla pochopitelná negativita. Do toho přišla válka v blízkosti našich hranic. „Blbá nálada“ tady trvá několik let a vzhledem k objektivním okolnostem se nám ji bohužel nedaří zvrátit. Nedaří se přesvědčit veřejnost, že reálná situace je přece jen lepší, než se jeví. Je to podobné, jako když máte na teploměru nějakou teplotu, ale ta pocitová je nižší než reálná. Takto společnost funguje.

No dobře, ale těžko všechno svádět na pocity. Ještě před pár měsíci vaše vláda například tvrdila, že se nebudou zvyšovat daně, teď se některé zvyšují. Máme stále jednu z nejvyšších inflací v Evropě. A tak dále.

Pokud jde o daně: Do voleb jsme opravdu šli s tím, že nebude třeba zvyšovat daně. Ale zároveň jsme nemohli vědět, že budeme muset lidem kompenzovat ceny energií. To byly desítky miliard nečekaných výdajů. Takže bylo jasné, že některé sliby se musí v realitě Putinovy války na Ukrajině proměnit. Jinak bychom nemohli ozdravit veřejné finance, což je pro nás zásadní a byla to jedna z klíčových priorit, s nimiž jsme kandidovali.

Jak hodnotíte vašeho ministra zdravotnictví Vlastimila Válka? Dost lidí má o jeho kompetenci a komunikačních schopnostech pochybnosti.

Vlastimil Válek je jeden z nejkompetentnějších ministrů zdravotnictví, které jsme za dekády měli. Přišel na resort, který byl v nevalné kondici a střídal se tam jeden ministr za druhým. Zvládl doznívající covidovou krizi bez lockdownů, prosadil valorizace plateb za státní pojištěnce, čímž zajistil trvalý zdroj peněz pro zdravotnictví. Dokázal propustit 10 procent úředníků. Omezuje byrokracii, třeba zrušil formální zdravotní prohlídky lidí nastupujících do zaměstnání, které není rizikové. Zlepšuje vzdělání a situaci absolventů. Má autoritu v lékařské obci. K tomu čelí nejednoduché situaci s léky.

Vypadá to, že popisujete úplně jiného ministra zdravotnictví než toho, kterého vnímají občané. Například rodiče, kteří potřebují pro své děti penicilin a jiné léky, jež ale už dlouho nejsou nebo jsou k dostání obtížně. Vlastimil Válek slibuje, slibuje a skutek utek.

Některé z výroků Vlastimila Válka jsou vytrhávány z kontextu. Nedostatek určitých léků je celoevropský problém. Žádný ministr před ním nemusel zasahovat do trhu s léky, ten ale teď po covidové pandemii přestal standardně fungovat. On to musí řešit, aniž by měl k dispozici fungující legislativu. Doufám, že léková novela rychle pomůže změnit situaci. Ano, nejsme šťastní, že léky chybí, ale ministr Válek situaci aktivně řeší. I v rámci komunikace se v poslední době zlepšil.

Domlouvala jste mu, když vystupoval tak, že to vypadalo, že si z lidí dělá legraci?

Mnohokrát jsme to řešili, i on si je vědom, že některé výroky nebyly šťastné nebo byly nešťastně interpretovány. Důležité ale je, že nedostatek léků nikoho neohrozil na životě. Léky vždy měly a mají dostupnou alternativu. A je důležité, aby to lékaři už při předepisování zohlednili.

Lidé ve střední Evropě asi nechtějí slyšet „vezměte si náhražku a nestěžujte si“.

Ale ten problém je i ve vyspělejších zemích, než jsme my. Je způsobený zpřetrháním obchodních řetězců a naší enormní závislostí na asijských dodavatelích. To přece nezpůsobil Vlastimil Válek. Každý ministr zdravotnictví by se potýkal se stejným problémem.

Když jste mluvila o tom, že Válek má podporu odborné veřejnosti, tak nyní to tak moc nevypadá. Když se změnil zákoník práce a vylétly na dvojnásobek hodiny dobrovolných přesčasů, mladí lékaři řekli, že už toho mají prostě dost a nebudou sloužit.

Je třeba si připomenout, že ministr Vlastimil Válek pro toto nehlasoval. Z našeho klubu pro změnu zákoníku hlasoval jediný poslanec. Celé to prosadil poslanec Vít Kaňkovský z KDU-ČSL.

Jenže Vlastimil Válek pak změnu v jednáních s lékaři hájil!

Nehájil. Jediné, co mu můžu vyčítat, bylo to, že od začátku měl proti této změně vystupovat hlasitěji. Teď přichází s řešením, díky kterému zákoník práce navýšení přesčasových hodin obsahovat nebude. Takže mladým lékařům vyjde vstříc.

Proč si to ale jako ministr zdravotnictví nepohlídal?

Je pravda, že jeho důraznost při přijímání novely měla být vyšší.

Neříkala jste si někdy, že by na ministerstvu zdravotnictví měl sedět někdo jiný? A že by to TOP 09 pomohlo?

Trvám na tom, že Vlastimil Válek dělá dobrou práci. Problém s léky nezpůsobil, aktivně a účinně jej řeší a oproti jeho předchůdcům z ANO je nesrovnatelně kompetentnější. Je to správný člověk na správném místě.

TOP 09 vyrostla na rozpočtové odpovědnosti. Proč jste netlačili více na úspory a spokojili jste se 90 miliardami na příští rok a 150 miliardami o rok později?

Nemůžete vědět, na co všechno a jak jsme během jednání tlačili. Na úspory jsme tlačili velmi. Usilovali jsme minimálně o dalších 10 miliard úspor. Je však velmi složité přesvědčit partnery, aby na svých resortech propouštěli úředníky. Nebo zemědělce, aby se vzdávali dotačních titulů. My se snažíme jít příkladem. Ale nebudeme se přes média trumfovat, co kdo navrhoval a s čím kolegové nesouhlasili. Kromě známého návrhu na zdanění tichého vína, kterého se však nevzdáváme.

No a v čem je jádro těch větších úspor, které TOP 09 chce?

Chtěli jsme šetřit více na personálních nákladech. Vycházeli jsme při tom z desítek opatření navržených Národní ekonomickou radou vlády i našimi stranickými odborníky. A od nás by nikdy, kdyby opatření znamenalo úspory, nezaznělo „ne“. Vždy jsme byli otevřeni jednáním.

Já si vybavuji přesně opačný pohyb, tedy směrem k podseknutí příjmů, když jste prosadili nulovou DPH na knihy.

V celku úspor se ale bavíme o desítkách miliard korun a to, co zmiňujete, jsou možná desítky milionů. Jádro úsporného balíčku ve skutečnosti ani není v DPH. Tam nešlo o to vybrat více peněz, ale udělat systém přehlednější.

Teď třeba souhlasíte se schodkem 250 miliard korun na příští rok. To opravdu považujete za úspornost?

Někteří naši partneři byli ochotni smířit se i se schodkem 270 miliard. My jsme byli ti šetrnější. Prosazovali jsme maximálně 230 miliard. Jde o kompromis.

Má TOP 09 vůbec něco, čím se v rozpočtové oblasti a v ekonomice odliší od ostatních vládních stran?

Více se zabýváme otázkou prosperity země a nastartováním ekonomického růstu. Už brzy představíme balík příslušných opatření. Jedna část bude spočívat v oblasti investic, další v lepším využívání evropských fondů, další pak ve vyšší efektivitě využívání lidských zdrojů. Jsme přesvědčeni, že jedním z našich problémů je nedostatek lidí v ekonomice. Nechci to zatím specifikovat detailněji, brzy společně s europoslancem Luďkem Niedermayerem celý balík představíme. Můžu ale říci, že nyní se otevřelo okno příležitostí, kdy je možné přilákat do Česka investory a investice s vyšší přidanou hodnotou.

Jak se díváte na kritiku zakladatele TOP 09 Miroslava Kalouska, který říká, že vlastně neděláte žádné pořádné reformy?

Naše vláda přece reformy dělá. Sobotkova ani Babišova vláda k tomu nenašly odvahu, ať už jde o reformu důchodů nebo konsolidaci daní. Problém je, že mnozí lidé po nás chtějí, abychom byli zodpovědní, ale už jim nekonvenuje, že by se na zodpovědnosti měli také podílet. Naše vláda proto postupuje racionálně. Na rozdíl od svých předchůdců chceme zajistit, aby zátěž úspor nenesla jenom jedna skupina obyvatel. Zátěž pro jednu skupinu obsahuje hrozbu, že by po dalších volbách zástupce téhle skupiny reformy zrušil. Zaváděná opatření tedy neznamenají zátěž jen pro podnikatele nebo jen pro seniory či jen pro rodiny s dětmi. Na nutných úsporách se podílíme všichni, ale nikoho nezatíží neúměrně.

Hodně konfliktů ve vládě bylo kolem ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS. Co jste mu řekla na jeho schůzku s proruským lobbistou Martinem Nejedlým, kterou vysvětloval tím, že pršelo?

Sešla jsem se s ministrem Blažkem a on mi to takto skutečně s vážnou tváří vysvětloval. Řekla jsem mu, že já si dávám záležet, abych se s podobnými lidmi nepotkala, ani kdyby bylo zemětřesení. Je to ale odpovědnost ODS a premiéra Petra Fialy. Ať si vyhodnotí, jak moc to poškozuje celou vládu.

A poškozuje?

Ano, je to jednoznačně vidět z reakcí lidí, kteří tuhle vládu volili i proto, aby se změnil styl vládnutí. Chápu, že lidé jsou naštvaní. Osobně mně dění kolem ministra Blažka připadá mimořádně nešťastné.

Proč tedy netlačíte na jeho odchod stejně silně jako Piráti?


My jsme si to vyříkali. A já jsem jasně konstatovala, že toto byla v našem poháru trpělivosti s Pavlem Blažkem předposlední kapka.

A jak velká by musela být ta poslední kapka? A jak velký je vlastně ten pohár?


Nebudu fabulovat, je to stejné jako se žlutou kartou, kterou udělil ministru Blažkovi premiér Petr Fiala.


Pořád chcete jít do eurovoleb s ODS a KDU-ČSL coby koalice Spolu?

Koalice Spolu je mimořádně úspěšný projekt, který vzali za svůj i voliči. Je to recept na úspěch pro všechny tři strany. Jsem přesvědčená, že má význam nejen ve sněmovních a senátních volbách či v komunálních volbách ve velkých městech. Myslím, že je lichá představa některých představitelů ODS, že by projekt pro eurovolby nebyl funkční. I interní průzkumy nám ukazují, že Spolu je jediný subjekt, který by mohl porazit hnutí ANO. A naše strategie by měla být taková, že by nám mělo záležet na vítězství, protože to může ovlivnit i výsledek voleb sněmovních.

A to vám nevadí, že každá ze stran Spolu je v europarlamentu v jiné frakci? A že se neshodnete v tak zásadní věci, jako je euro?

Důležitější je, na čem všem se shodneme. A voliči oceňují, že se dokážeme dohodnout. Vůbec by mi nevadilo, kdybychom kandidovali společně a pak každá strana zůstala ve své frakci v Evropském parlamentu. Upřímně řečeno, lidé v jednotlivých zemích to takto ani nevnímají. A dokonce i europoslanci stejných frakcí často hlasují různě. TOP 09 je zkrátka připravena jak na samostatnou kandidaturu, což by v našem případě bylo poprvé, tak na kandidaturu v koalici Spolu.

Není načase zpřehlednit českou politickou scénu a vytvořit jednu silnou proevropskou liberální stranu, jako se to povedlo u našich východních sousedů skrze projekt Progresivní Slovensko?

Zatím tomu brání různé historické souvislosti. Dlouhou dobu jsme spolupracovali se STAN, ta pak skončila a já jsem navázala spolupráci jinou v rámci koalice Spolu. Jsem v tomto směru konzervativní a myslím, že se máme držet toho, co teď funguje. Pokud jde o evropskou integraci, tak se nám snad společně s lidovci podaří přesvědčit i ODS, aby byla pro euro. Její voliči už euro z velké části podporují a věřím tomu, že v příštím volebním období budeme schopni se dohodnout. Jezdíme do regionů, vysvětlujeme lidem, v čem je pro nás euro přínosné. A nakonec to vyjde.

Co sněmovní volby 2025? Teď to zrovna nevypadá, že byste mohli jako koalice Spolu uspět.

Jsem přesvědčená, že vyhrajeme. Děláme kroky, které jsou správné bez ohledu na to, že nejsou populární. Přinesou ovoce v dalších letech. Naši voliči přesně tohle chápou a ocení to.



Petr Honzejk, Hospodářské noviny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme