ÚHOS po roce uznal, že MPSV nepochybilo

22. 8. 2013

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konečně uznal, že ministerstvo práce a sociálních věcí neudělalo chybu, zrušil rozhodnutí o uložené pokutě, proti kterému se MPSV odvolalo a zastavil správní řízení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tento týden uznal, že MPSV v případě IT služeb souvisejících s výplatou sociálních dávek nepochybilo. Případem se ÚHOS zabýval už podruhé. V prvním kole uložil ministerstvu práce a sociálních věcí za porušení zákona o veřejných zakázkách pokutu, tu ale nyní zrušil.

"Rozhodnutí o zrušení pokuty a ukončení správního řízení vítáme. Úřad konečně uznal, že ministerstvo práce a sociálních věcí nepochybilo," okomentoval nejnovější vývoj bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. ÚHOS má navíc k dispozici několik znaleckých posudků, které posuzují, zda prováděcí smlouva číslo 85, kterou uzavřelo Ministerstvo vnitra, odpovídá zadání rámcové smlouvy.

„Některé z těchto posudků říkají, že je to v pořádku, další říkají, že nikoli, že prováděcí smlouva překročila rámec rámcové smlouvy,“vysvětlil Drábek. Je pravda, že Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se přiklonil k tomu, že v pořádku není. Jedná se ovšem o rozhodnutí, které není konečné. I kvůli tomu tak může vzniknout situace, kdy nebude jiná cesta než využít stávající smlouvu s OKsystémem.

„Je velmi pravděpodobné, že IS bude nadále realizovat společnost, která ho bez otevřeného výběrového řízení začala stavět před 20 lety a za tu dobu zinkasovala 4 miliardy korun. Její systém není ani bezchybný (viz únorový výpadek) ani moderní a otevřený (řada specifických komponent, napojení na základní registry není dořešeno) ani nenabízí pokročilé funkce práce s informacemi (pokročilé statistiky, provázání agend),“ upozorňuje bývalý náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Krůček.

Co se nákladů týče, za první tři čtvrtletí loňského roku došlo k reálné úspoře 70 milionů korun. Informace, které se objevily v některých médiích a které hovoří o milionových ztrátách, jsou proto neopodstatněné.

Martina Týblová
tisková mluvčí TOP 09