U klíčových osob v kauze Čapí hnízdo vyšetřování pokračuje

4. 5. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Státní zástupce zrušil trestní stíhání u čtyř obviněných osob v kauze Čapího hnízda. Z vyšetřování vyňal mimo jiné i prvního místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Naopak šéf strany Andrej Babiš mezi obviněnými figuruje i nadále. Podobně se státní zastupitelství rozhodlo i u zbytku z celkem 11 osob, které čelí podezření z padesátimilionového dotačního podvodu. Vrhá pro Vás krok pražského státního zástupce výrazně jiné světlo na celou kauzu Čapí hnízdo?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, bývalý ministr spravedlnosti /TOP 09/

Pro mně osobně nikoli. Jsme ve fázi přípravného řízení, kdy policie vyšetřuje. Státní zástupce nad touto věcí dohlíží a dohledový státní zástupce vyhodnotil stížnosti obviněných a konstatoval, že pan Faltýnek se pravděpodobně nedopustil trestného činu a zastavil to trestní stíhání. Na druhou stranu je třeba říci, že trestní stíhání pana Babiše ale zůstává. Vyhodnocení státního zástupce říká, že pan Babiš je dále podezřelý ze spáchání trestného činu. To, že státní zástupce dnes takto rozhodl, je pro mě důkazem toho, že neplatí teze, kterou zde permanentně říká Andrej Babiš, že je to účelové trestní stíhání, které si objednala mafie proti hnutí ANO a proti Andreji Babišovi a panu Faltýnkovi. Dnešní rozhodnutí je důkazem, že v dané věci rozhodují nezávislé státní orgány a že to není účelovka, která by byla tažena dál. 

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Neznamená to procesně, že ne všechny důkazy, které policie shromáždila, musejí být tak silné, aby celým řízením prošly? Byť zatím ani státní zástupce neshledal důvody k zastavení trestního stíhání Andreje Babiše. Není to ale pro policisty do jisté míry komplikace a znevěrohodnění jejich rozhodnutí?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, bývalý ministr spravedlnosti /TOP 09/

Je to tak, že jiný právní názor má vyšetřovatel a jiný právní názor má státní zástupce. V praxi je to relativně běžná věc. Právě proto nad činností policie dohlíží státní zástupce a má-li jiný právní názor, jeho slovo je konečné. Říká se, že vyšší bere, v tomto případě je to státní zástupce. Nemyslím si, že dnešní rozhodnutí je znevěrohodnění činnosti celé policie, protože u klíčových osob, které byly obviněny, trestní stíhání dále pokračuje. Státní zástupce má pouze jiný názor na to, kdo všechno má být v této kauze obviněn. To, že si státní zástupce myslí, že byl spáchán trestný čin, vyplývá z toho, že většina lidí, kteří byli obviněni, jsou i po přezkumu státním zastupitelstvím dále obviněni. Pouze se liší okruh osob, které spadají pod ta obvinění.

Zdroj: 90', ČT24, 3. 5. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme