Tůma: Voliči chtějí nové tváře v politice

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

18. 10. 2010

E15: Řekl jste, že chcete co největší personální změny. Bude tedy složení rady města hlavní podmínkou uzavření dohody?

Určitě. Výsledek voleb chápu jako jasný signál. Voliči dali najevo, že by rádi viděli nové tváře. Samozřejmě si vyslechnu, s čím přijdou občanští a sociální demokraté. Pokud jde o program, nejsou na komunální úrovni tak dramatické rozdíly, abychom se na nich zasekli.

E15: Je přijatelné, aby se v radě znovu objevili lidé, kteří v ní zasedají nyní?

Ano, to by pro mne bylo velmi obtížně přijatelné. A nejde jen o radu, ale také úřad jako takový. Koalice musí být především funkční a dostatečně pevná, aby umožnila dělat změny, které chceme dělat. Opakuji, signál od voličů je zcela jasný, chtějí změnu ve vedení města, stylu politiky, a tedy i personální změny.

E15: V politickém boji o Prahu strana TOP 09 s přehledem zvítězila. Přesto byste se nemusel stát primátorem. Počítáte i s touto variantou?

Mluvil jsem o tom už před volbami. Když jsem do politiky vstoupil, tak s vědomím, že pokud TOP 09 bude v opozici, musím si celé čtyři roky odpracovat. Navíc bychom byli velmi silná opozice a rozhodně bychom jenom nepřihlíželi, co se děje, jak to dělala sociální demokracie v minulém volebním období.

E15: Odhadnete, jak dlouho můžou povolební vyjednávání trvat, a dal jste si nějaký limit?

Limit žádný nemám, protože se dá těžko předjímat, jak se budou jednání vyvíjet. Teprve během nich se ukáže, jaká jsou nejužší místa a jak by se případně dala překonat. Takže pokud jde o čas, jistě nepůjde o hodiny.

E15: Začal jste už vyjednávat s ODS či ČSSD možnou povolební koalici?

Už jsme spolu hovořili. Vyjednávání zahájíme hned na začátku týdne.

E15: Víte už, kdo bude vyjednávat za ČSSD?

Ano, vím to. Ale nechci o tom mluvit. To bych nechal na sociálních demokratech. V mém vyjednávacím týmu bude František Laudát, a pokud tyto týmy budou tříčlenné, tak také Tomáš Hudeček.

Jana Havligerová

E15, 18. 10. 2010, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1