Tůma: Skrytý dluh Prahy je až 30 miliard

Rozhovor s lídrem pražské TOP 09 Zdeňkem Tůmou

28. 2. 2011

* EURO: V zastupitelstvu vystupujete jako strana důrazně opoziční, ale mám pocit, že se stále obouváte do smluv, které tady zůstaly z minula. Současné vedení magistrátu se je přitom snaží s větším či menším úspěchem řešit. Je něco, za co byste toto vedení magistrátu pochválil? A co si myslíte, že nedělají dobře, kde se zastavují, kde nejsou důslední?

TŮMA: Říkali jsme, že budeme tvrdou opozicí, ale to neznamená, že bychom nechtěli být kooperativní tam, kde to dává smysl. Skutečnost, že se občas obujeme do nějakých starých smluv, je celkem logická, protože se spíše řeší staré věci, než že by nové vedení stihlo natropit tolik nových chyb. Pokud jsme kritičtí vůči novému vedení, tak je to primárně tehdy, pokud máme pocit, že nedostáváme informace, pokud jich nedostáváme dost a včas a musíme se k nim dobývat. Máme zatím smíšenou zkušenost, někde nám vedení města vychází vstříc více, jinde méně. Konečným naším cílem je, aby město dobře fungovalo a ne získávat politické body za každou cenu.

* EURO: Myslíte si, že se podaří dotáhnout záležitosti kolem čističky tak, aby tendr proběhl čistě a včas?

TŮMA: Teď je to, troufám si říct, na cestě k tomu, aby tendr byl vypsán relativně včas. Ale nemohu tvrdit, že bych za něj byl schopen převzít zodpovědnost nebo se pod to podepsat. Jsou zde totiž ještě další věci, než je diskuse nad zadávacími podmínkami, na které jsme poukazovali a o kterých jsme říkali, že jsou špatně. Hodně problémů souvisí s jednáním s Evropskou komisí, kdy sice dostáváme ex post nějaké informace, ale nejsme u toho, takže co se vyjedná, je odpovědností vedení města. Já jsem vnímal náš úkol tak, že bychom měli tlačit na co nejotevřenější výběrové řízení.

* EURO: Vy jste v médiích varoval, že pražské finance nejsou zrovna zdravé vzhledem k závazkům, do nichž město v minulosti vstoupilo. Jaký je rozdíl mezi potřebou finančních zdrojů a tím, co bude mít město k dispozici?

TŮMA: Navzdory prohlášení bývalého primátora Béma, jak se hospodařilo vyrovnaně a snižoval se dluh, skutečnost vypadá jinak. Dneska si troufám říct, že město podfi nancovávalo dopravní podnik a neřešilo zmíněnou čistírnu odpadních vod. I v případě tunelu Blanka se ukazuje, že bude podstatně dražší. Takže sice máme nominální dluh kolem 25 miliard, což na město velikosti Prahy není žádná katastrofa, jenže prioritní investice, které Praha opravdu potřebuje, popřípadě finanční závazky, které existují a které je třeba honorovat, dosahují možná dalších dvaceti až třiceti miliard korun. Proto o rozpočtu hovořím v tom smyslu, že je to trojčlenka nemožného. Na jedné straně všechny politické strany, které jsou v zastupitelstvu, se shodují na prioritních investicích, ať už je to dostavba tunelu Blanka, dostavba infrastruktury, dotažení stavby metra a podobně. Zároveň ale říkáme, že bychom nechtěli zvyšovat zadlužení a nechceme zvyšovat daňovou, respektive poplatkovou zátěž Pražanů. A ty tři věci nejsou slučitelné. Buď si musíme říct, že něco nebudeme schopni realizovat, nebo musíme přiznat, že dluh půjde nahoru, anebo musíme připustit, že budeme hledat cesty ke zvýšení příjmů města. A tahle fundamentální debata neproběhla.

* EURO: Myslíte si, že je prostor pro to, aby město někde zvyšovalo své příjmy?

TŮMA: Mám za to, že ano. Jsou oblasti, v nichž jsou některé typy poplatků extrémně nízké. Možností je řada. Nechci, aby to vypadalo, že je to jenom o jízdném zdarma, ale v situaci, ve které bychom potřebovali například dávat do dopravního podniku více peněz, bych spíše řešil to, jestli by se neměl snížit počet osob, které jezdí zadarmo, a nikoli jejich počet zvyšovat.

* EURO: A co pražské mýto?

TŮMA: Mýto je velké téma. My jsme před volbami říkali, že nevidíme mýto jako variantu, která by v tomto okamžiku byla na stole, a to právě s ohledem na to, že není dokončená infrastruktura. Oba městské okruhy ještě drahnou dobu nebudou dokončeny. To ale samozřejmě neznamená, že bychom nutně s úvahou o mýtu měli čekat příštích 20 let.

* EURO: Když hovoříte o tom, že jednou z variant řešení finanční situace města je rozložení investic v čase, tak třeba čistírnu je nutné v nějakém horizontu postavit, tunel Blanka se také staví. Moc toho k rozkládání není.

TŮMA: Můj osobní názor je ten, že Blanka je pro Prahu tak kritický projekt, že vedení města by se mělo snažit o co nejrychlejší dostavbu. Doufám, že to, co bylo vystřeleno jako zdražení o deset nebo více miliard navíc, nebude konečná suma a podaří se snížit.

Také čistírna je záležitost, kterou není možné zásadním způsobem protahovat. Pak jsou další věci, kde už se s tím horizontem dá trošku více pracovat. Jsou to jednotlivé části dopravní infrastruktury. Jsou také důležité, ale neměli bychom je dělat za cenu dramatického zadlužování.

* EURO: Teď se s napětím čeká na rozhodnutí Ústavního soudu o platnosti pražských voleb. Máte názor, jak by to mělo dopadnout?

TŮMA: Názor na to nemám, a to z toho prostého důvodu, že jsem vždycky Ústavní soud vnímal z hlediska nezávislosti jako ČNB. Kdyby se po Praze vykládalo, jak bankovní rada příští týden určitě rozhodne o úrokových sazbách a že ten říkal to a tamten ono, byl bych z toho nešťastný. Proto by mne ani nenapadlo, abych sondoval názory na Ústavním soudu. Ústavní soudci by měli mít prostor, který potřebují, a nezávislost, kterou mají.

Pouze si myslím, že ty volby byly nefér. Rozdělení na obvody zašlo z hlediska posunutí poměrného systému příliš daleko. Uvidíme, jestli ta míra nespravedlnosti je dostatečná, aby to Ústavní soud posoudil tak, že ohnutí volebního systému je natolik neférové, že by volby měly být zrušeny.

* EURO: Kdyby soud rozhodl, že volby nebyly v pořádku, šel byste do toho s TOP 09 znova?

TŮMA: Já jsem členem TOP 09, jsem v zastupitelstvu a samozřejmě poté, kdy získáte třicet procent podpory ve volbách, je to odpovědnost, ze které se nemůžete vyzout.

* EURO: Takže nelitujete toho, že jste takhle vstoupil do politiky?

TŮMA: Je to rozhodně zajímavá zkušenost a zatím jsem nikdy nelitoval zkušeností, které jsem udělal. Volby jsme vyhráli, měli jsme velkou podporu, takže myslím, že na tom není nic, čeho bych měl litovat. Já jsem v zásadě věděl, do čeho jdu, pro mě to bylo celkem predikovatelné prostředí. Varianta, že se proti nám spojí, tady byla úplně od začátku a tohoto rizika jsem si byl vědom.

* EURO: Co teď děláte kromě práce zastupitele?

TŮMA: Zasedání v zastupitelstvu by mě samozřejmě neuživilo. Rozhodl jsem se pro spolupráci s KPMG, což byla jedna z nabídek, které byly na stole i dřív. Má spolupráce je samozřejmě přizpůsobena omezením, která mám. Vedení KPMG ví, že tam nemůžu dělat na plný úvazek. Jsme si vědomi i toho, že Ústavní soud může rozhodnout, že volby neplatí a kampaň jede znovu, což by znamenalo, že bych musel spolupráci s KPMG přerušit.

* EURO: Směřování někam do celostátních struktur vás neláká?

TŮMA: To mě neláká. Já jsem opravdu tu nabídku Karla Schwarzenberga a Mirka Kalouska vzal tak, že je tady nějaká firma, která se jmenuje město Praha, je to firma ve veřejném sektoru, která má v současné době velmi špatnou pověst a určitě může být řízená lépe. Já jsem to vlastně bral jako manažerskou výzvu, která sice nejde bez politiky dělat, ale já jsem nevstupoval primárně do politiky, abych se někde dostal k nějaké funkci.

* EURO: Jak vnímáte pražskou TOP 09? Zdá se poněkud odlišná od TOP 09 ve zbytku republiky. Je to trochu podobné jako u jiných partají. ODS v Praze je jiná než třeba v Ostravě nebo v Plzni.

TŮMA: Voliči jsou jiní. Praha je politicky trošku někde jinde a u pravicových stran je to asi ještě výraznější. Praha je evidentně pravicovější, takže z toho někdy může vznikat nebo vznikalo napětí v případě ODS. Ta v Praze v minulosti dostávala hodně hlasů a možná se ne vždy cítila dostatečně reprezentativně zastoupena v celostátním vedení. Nevím, nejsem uvnitř ODS, ale to je spíše nějaká hypotéza, proč k těm střetům docházelo. Myslím si, že v TOP 09 jsou si všichni vědomi, že tohle riziko může existovat, a mám za to, že zatím se daří držet komunikaci na velmi slušné úrovni. Pro strany typu TOP 09 je v Praze určitě větší potenciál než třeba na jižní Moravě, ale nemám pocit, že bych tady vnímal nějaké zásadní pnutí.

Pavel Páral

Euro, 28. 2. 2011, Rubrika: Report, Strana: 28

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme