Tůma: Praha potřebuje vizi, aby občané věřili

13. 3. 2011

S fungováním koalice ODS a ČSSD na pražské radnici dnes  nesouhlasí  přes dvě třetiny Pražanů. Po prvních sto dnech vlády je to důsledek  neochoty  prosazovat změny starých korupčních pořádků. Přesně to koalice slibovala, a přesně to Praha tolik potřebuje. Koalice mluví o  vyrovnaném rozpočtu, ale ve skutečnosti vrhá město do narůstajícího vnitřního zadlužení. Koalice přesto slibuje bezplatné jízdné pro velké skupiny obyvatel a bezplatnou zubní  péči.

Koalice se nedokázala postavit nevýhodným smlouvám z minulosti, jak slibovala.
Nedokázala převzít projekt Opencard. Namísto několika odvolaných vedoucích  úředníků jsou vypisována podivná výběrová řízení, která znemožňují, aby se do nich přihlašovali skuteční odborníci. Tunel Blanka stojí najednou o  několik  miliard víc – a ukázalo se, že politici koalice to věděli už před volbami.

Stará praxe předražených právních služeb, poradenství v informačních  technologiích  nebo v mediální oblasti nerušeně pokračuje. Přetrvávají výhrady Evropské  komise k nevýhodným smlouvám s provozovatelem a k tendru na výstavbu a rekonstrukci  Ústřední čistírny odpadních vod. Nakupují se předražené nové tramvaje a tiše  připravují stamilionové vyvolané náklady na vynucené úpravy tratí. Slíbená  kontrola územního plánu, která by měla zabránit manipulaci s  posledními  volnými  plochami ve městě, nezačala. Ani sto dní koalici nestačilo na to, aby předložila svůj program.

„Koalice ještě nepochopila, že vnucování se do médií a předstírání, že všechno je v  pořádku, ještě není práce. Ani po sto dnech neví,  jak se má postavit ke korupci. Před volbami slibovala, že s korupčními postupy  zatočí. Namísto toho, aby pracovaly normální kontrolní mechanismy, vytváří primátor po třech měsících  poradní skupinu, která o korupci teprve začne diskutovat.

„Jsou to jenom řeči, ale skutek utek," řekl předseda klubu  zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

prvnizpravy.cz, 13. 3. 2011

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Tůma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme