Tůma: Nevím, jak vypadají pražští kmotři, ale chceme se podívat na Opencard i na Blanku

Rozhovor s lídrem pražské TOP 09 Zdeňkem Tůmou

24. 11. 2011

Pokud ODS opravdu neodstřihne pražské kmotry, nová koalice skončí, říká lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma. Návrh, že TOP 09 nebude usilovat o primátorský post, byl prý jeho osobní ústupek.

Byl volebním lídrem pražské TOP 09. Jeho tvář shlížela na Pražany z billboardů a slibovala změnu politického stylu na pražském magistrátě. Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se po vyhraných komunálních volbách v metropoli nakonec nestal. A nestal se jím ani po utvoření nové koalice mezi ODS a TOP 09, která platí od čtvrtka.

Je pravda, že jednání o vytvoření koalice Svobodovy části ODS a TOP 09 probíhala už od léta?

Záleží na tom, čemu říkáte jednání. Je pravda, že občas potkávám pana primátora Svobodu, stejně jako potkávám občas pana Hulínského z ČSSD. To, že koalice ODS a ČSSD nefunguje, bylo jasné. Ale návrh nové koaliční dohody jsme připravili až ve chvíli, kdy předseda pražské ODS Šťastný řekl, že koalice ODS a ČSSD skončila. Rozhodli jsme se tak, protože jsme nechtěli dlouhá jednání, která by nikam nevedla. To si Praha nyní nemůže dovolit.

Řekl vám už někdy v minulosti Bohuslav Svoboda - pojďme to dát dohromady?

Nepovažuji za podstatné říkat s kým a o čem jsem mluvil. Podstatné je, že se na stole objevila tahle možnost. A my jsme se snažili odpovědět tak, aby se náš návrh dal těžko odmítnout. Byl to velký ústupek z naší strany.

Vyhráli jste volby v Praze, nebudete mít primátora. Není to trochu divné?

Divné to je, ale myslím, že nebylo jiné řešení. Hledal jsem řešení, které bude možné rychle dohodnout. Dva nebo tři měsíce jednání a zároveň agónie staré koalice, to by byl pro Prahu opravdu problém. Kdybychom tenhle ústupek neudělali, kdoví jak by to dopadlo. Ztratit primátora by bylo pro ODS hodně obtížně přijatelné. Respektuji i to, že Bohuslav Svoboda stál rok v čele města a je potřeba nějaká kontinuita.

Vyhráli jste volby nad ODS o sedm procent. To, že nebudete mít primátora je to samé, jako by po celostátních volbách ODS pustila post premiéra Karlu Schwarzenbergovi nebo Miroslavu Kalouskovi.

Jenže my nejsme po volbách. Po volbách jsme tenhle požadavek měli, teď jsme v jiné situaci. Teď se nemůžeme dlouhodobě handrkovat.

Kdo vymyslel, že TOP 09 nemusí mít primátora?

To byl můj osobní ústupek.

Co vám na to řekli Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg?

Oba byli informováni. Věděli, že bychom mohli mít primátora, kdybychom se dali dohromady s ČSSD. Ale vzali na vědomí tuhle variantu a nakonec mě podpořili.

Nevadí vám, že takhle definitivně legitimizujete pražskou ODS?

Nebylo jiné řešení. Šachisté tomu říkají vynucený tah.

Vy jste před volbami polepil město bilboardy, že si berete Prahu na triko. Teď to tak moc nevypadá.

Ústupek to je, ale já se z pražské politiky vůbec nestahuji. Budu předsedou finančního výboru a budu spolupracovat na financích hlavního města.

Proč nechcete být alespoň prvním náměstkem? Byl byste víc vidět.

Já jsem kandidoval na primátora. Ne na prvního náměstka. Nechci být prvním náměstkem.Tečka.

Co si slibujete od nové pražské koalice?

Budeme si rozumět víc než ta minulá. Ta jejich nedorozumění ale mají i pozitivní dopad - některé pochybné projekty se nepodařilo dotáhnout do konce, třeba tendr na čistírnu odpadních vod. Takových případů velkých průšvihů je víc - dluh kongresového centra není vyřešený, jsou tady otázky kolem financování dopravního podniku, stavby metra. Poprat se s kumulujícími se závazky z let minulých - to je velký výzva.

Před volbami jste sliboval, že vyčistíte Prahu od kmotrů. Slíbil vám Bohuslav Svoboda, že si za vlády nové koalice kmotři ani neškrtnou?

Pro mě je to předpolad. Pokud by naši partneři nedělali maximum pro to, abychom kmotry odřízli od transakcí, které v Praze jsou, tak by tato koalice neměla nárok na přežití.

Koho považujete za pražské kmotry?

To je určitá zkratka a je zbytečné opakovat, co si může každý přečíst. Jsou tu skloňovaná jména Hrdlička, Janoušek. Já ale ani nevím jak pan Hrdlička vypadá. Ale nejsou to asi jenom oni. Jsou tady prostě transakce, které by podle mého názoru proběhnout neměly. Potíž je ale v tom, že jsme zdědili závazky a kontrakty, které mnohdy přesahují volební období. A bude velmi obtížné je vypovědět nebo lépe vyjednat. Ale můžeme situaci alespoň pootočit, třeba tím, že budou jinak fungovat jinak změny územních plánů, budeme víc hlídat infrastrukturní a dopravní stavby.

Předražená zakázka na likvidaci odpadu bude zrušena. Co bude dál?

Nebudu tvrdit, že už máme v rukávu nějaké řešení. Stejně jako ho nemáme pro dluhy Kongresového centra.

Bude se metro na trase A stavět v takovém tempu jak se s tím zatím počítá?

Zřejmě se to dá trochu zpomalit. Ale zastavit stavbu, zakonzervovat ji a počkat na lepší finanční kondici Prahy - to by bylo velmi nákladné řešení a zřejmě to ani nejde.

Když ODS vypovídala koaliční smlouvu s ČSSD tak oficiální důvod byl, že se Praha nemá dál zadlužovat. Je to možné?

Úplně to možné není. Na rozpočet se ale podíváme, a myslím, že se nějaké zdroje ještě dají najít. Teď nějaký rozpočet musíme schválit, abychom se vyhnuli provizoriu, ale během roku můžeme přijít se změnami v příjmech i výdajích.

Jak jde dohromady s rozpočtovou odpovědností jízdné v MHD zdarma?

Tohle není dojednaná záležitost. Mně osobně to vadí, ale ODS to dosud chtěla a uvidíme, jestli pod tlakem rozpočtu postoj změní.

Budete se ještě zabývat tím, kdo zavinil takové průšvihy jako Opencard nebo tunel Blanka?

Opencard vyšetřuje policie, pro mě je klíčové, co s tím teď dál. Musíme se podívat, jakou má město vůbec kontrolu nad tímto projektem. A jak ho dotáhnout za rozumných nákladů do funkční podoby.

Pokud jde o Blanku, tam stojí za to se podívat, jestli celý projekt nebyl absolutně předimenzovaný, jestli ho město vůbec pořebovalo. Pokud narazíme na něco, co by vypadalo podezřele, tak samozřejmě podáme trestní oznámení. Nejdůležitější je ale uhlídat, aby se to dotáhlo v rozumném čase do konce a náklady neskákaly dál nahoru.

Bohuslav Svoboda v prvním vyjádření po volbách řekl, že by s vámi šel krást koně. Řekl byste vy teď to samé o něm?

To bylo takové okřídlené rčení... Já musím říci, že za rok v pražské politice jsem se naučil, že mám být ještě o něco opatrnější, než jsem byl předtím.

Co se teď pro vás změní?

Pracuji v KPMG a vedení si je od začátku vědomo toho, že se musím městu věnovat. Končit ve firmě nebudu. Máme flexibilní dohodu.

Vidíte pro sebe nějakou budoucnost v politice?

Kandidoval jsem na primátora, bral jsem to jako závazek na čtyři roky. Loni v květnu mě ještě nenapadlo, že bych mohl jít do politiky, v červnu jsem se stal lídrem, takže nechci dělat žádná kategorická prohlášení. To ale neznamená, že nemám žádné představy. Jaké, to vám ale neřeknu.

Petr Honzejk

iHNed.cz, 24. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Tůma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme