Tůma: Nechci obviňovat, ale ta ODS...

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

14. 10. 2010

Senátní kandidát Suverenity Jan Rytíř na vás podal trestní oznámení, protože jste prý Českou národní banku připravil o 1,5 milionu korun. Jako guvernér jste podle Rytíře neoprávněně využíval služební byt, i když jste v té době měl v Praze k dispozici byt svůj - a to dokonce obecní s regulovaným nájmem.

To je opravdu legrace. Ten člověk vůbec nepochopil, o co tehdy šlo. Nepochopil, že jsem za ten služební byt platil bance nájem 25 tisíc, a ne, že by banka dávala mně nějaký příspěvek. On si asi myslel, že to byla nějaká poslanecká náhrada nebo něco takového. To je úplná blbost. Zoufalá snaha něco na mě najít. Co jsem tak slyšel, tak na mně pracují celé týmy, ale nic negativního nenašly, tak vytahují totální nesmysly.

A co ten obecní byt s regulovaným nájmem? Ten máte?

Ne. Nemám. Žádný. Měl jsem v osmdesátých letech byt, který jsem dostal jako vědecký pracovník na Akademii věd. Ten byt jsem zrekonstruoval a poté, co jsem se seznámil se svou současnou manželkou, tak jsem ho vrátil Praze 2 a přestěhoval se do jejího bytu. To byl obecní dům na Praze 6. Tam jsme nějaký čas bydleli. Mezitím jsem se stal guvernérem a dostal služební byt. Dokonce tehdy Národní bezpečnostní úřad prověřoval, když jsem měl dostat prověrku na přísně tajné, jestli ten obecní byt načerno nepronajímáme. Vyptávali se sousedů a tak podobně. Nic takového jsme ale nedělali. Následně se Praha 6 rozhodla celý náš dům zrekonstruovat a pak pronajímat za tržní nájemné, takže všem nájemníkům nabídla byty horší kategorie, u kterých ale slíbila, že je následně umožní zprivatizovat. Takže jsme místo 120 metrů čtverečních obecního bytu, do kterého manželka, ještě než mě poznala, nainvestovala milion korun, dostali vybydlený byt v paneláku, který byl po několika měsících asi za půl milionu zprivatizován. To se stalo asi před čtyřmi, pěti lety. Takže teď žádný obecní byt už opravdu nemám.

Suverenita se do vás ale pustila i kvůli vašemu působení v České národní bance. Prý jste tam špatně hospodařil.

Já si ale nemyslím, že to je zájem Suverenity. Co by z toho, že na mě útočí, Bobošíková měla?

A čí je to tedy zájem?

Když tu kredibilitu někdo nemá, což je případ pražské ODS, a těžce se ji pokouší díky nové tváři pana Svobody získat, tak druhá cesta je dehonestovat toho druhého.

Takže podle vás ty útoky na vás organizuje ODS?

Sice to teď tak vyznělo, ale já to samozřejmě nevím. Tam by byla asi nejsilnější motivace. Nechci je nějak obviňovat. Možná to nejde přímo od nich. Dělá to Bobošíková, nebo někdo občas podstrčí něco novinářům. Netuším, kdo to je.

A co říkáte na ty konkrétní výtky o vašem špatném vedení ČNB?

Oni mi vytýkají přestavbu sídla ČNB, ale rozhodnutí o rekonstrukci budovy padlo už v roce 1994 a já přišel do ČNB v roce 1999 a do zrekonstruované budovy jsme se přestěhovali v roce 2000. Pak mluví o ztrátě banky. Každý ekonom ale ví, co to jsou kurzové ztráty a že vznikají při posilování koruny a ne nějakým špatným hospodařením. Všechno to jsou prostě hlouposti, které nestojí ani za komentář.

Neměl jste radši zůstat bankéřem? Asi byste byl takového propíraní ušetřen.

Čekal jsem to a beru jako pozitivum, že na mě opravdu nic nenašli. Připadám si teď ještě prověřenější než po prověrce NBÚ. Nic na mě nenašli, a tak hledají jakoukoliv blbost.

Vy ale také útočíte. Obrátil jste se kvůli třem zakázkám, které nedávno vypsal pražský magistrát, na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

To je ale úplně něco jiného. Mně jde o to zbrzdit a pokud možno zastavit některé procesy na magistrátu. Protože třeba nový tendr na Opencard je o provozování kartového centra na dalších pět let. To znamená, že my přijdeme na radnici a ono to úplně překryje celé naše volební období. Budeme mít úplně svázané ruce. Je to také jeden z testů kredibility pana Svobody, který nedávno prohlásil, že se zasadí o to, aby se žádné velké kontrakty na magistrátu těsně před koncem volebního období už neuzavíraly.

Jak vůbec získáváte informace o fungování pražské radnice?

Na rozdíl od měnové politiky to nepatří mezi věci, o kterých si můžete přečíst v odborné literatuře. V tom je to jiné. Znamená to mluvit s lidmi.

I s lidmi, kteří tam teď pracují?

Ano, i s nimi.

Takže i podle těchto informací se pak budete rozhodovat o tom, kdo by měl na magistrátu zůstat a koho bude potřeba vyhodit.

To se takto nedá říct. Na to musíte dát dohromady víc informací. Neznamená to, že máte jenom jednoho člověka, který vám bude něco našeptávat a bude ukazovat prstem, co je dobře a co špatně. Musíte mluvit se spoustou lidí. Ohledně územního rozvoje jsem se třeba sešel minimálně s deseti nebo patnácti architekty. Jde o to vyslechnout si různé názory.

Prý jste se sešel i s Pavlem Bémem a ptal se na jeho názory?

Sešli jsme se. To je pravda.

O čem jste se bavil s člověkem, kterého označujete za symbol všeho zlého, co se na magistrátu za poslední roky stalo?

Myslím, že není nic překvapivého, když se sejdu se stávajícím primátorem. Pro mě je zajímavé slyšet jeho zkušenosti, ať už pozitivní, nebo negativní. On proti mně nekandiduje, ale asi bych si s ním to kafe dal, i kdyby kandidoval. Známe se už nějakých deset let.

Jste i po té schůzce stále přesvědčen, že on je tím hlavním viníkem podivných zakázek a přemrštěných cen, tak jak to zdůrazňuje kampaň TOP 09?

Zodpovědná je rada, které Pavel Bém předsedá, takže ano, je to samozřejmě tak. Zakázky a jejich zadávání nebyly na magistrátu v pořádku.

Jak velký tým připravujete? Kam až půjdete v personální obměně, kdybyste se stal primátorem?

Mám o tom určitou představu.

Můžete být konkrétnější?

Ne. Je to ale tak, že ryba smrdí od hlavy. Jedná se tedy o změny na klíčových postech. Potom se ta instituce začne chovat jinak.

Je pro vás ODS teď přijatelnější koaliční partner, když si do svého čela vybrala Bohuslava Svobodu?

Zaprvé jsem vždycky odmítal vymezovat se vůči ostatním politickým stranám, protože na všech najdu nějaké mouchy. Sociální demokracie je v jiné části politického spektra.

Věci veřejné mají také své otazníky. ODS je momentálně spojena s průšvihy, ke kterým na magistrátu došlo. Já se proto nevymezuju vůči nikomu, protože to nemá smysl. Mohl bych se vymezit vůči všem, ale pak by to znamenalo, že budu kandidovat na lídra nejsilnější opoziční strany. Karty rozdají voliči.

Věříte Bohuslavu Svobodovi, že udělá personální změny v ODS, když většina ostatních lídrů této strany jsou bývalí šéfové pražského magistrátu? Náměstkové Richter, Blažek, Klega.

To je otazník, který už zazněl. Svoboda má sympatická prohlášení, ale uvidíme, na kolik budou realistická.

Budete mít při případném povolebním jednání na ODS nějaké konkrétní personální požadavky?

Tady v tom budu zajedno s panem Svobodou a nebudu říkat žádná jména. To, že pražský magistrát potřebuje personální obměnu, je zřejmé. Nemyslím jenom radu, ale myslím celý magistrát.

A co vlastně říkáte na současnou volební kampaň ODS? Zdá se, že vás počtem billboardů úplně válcují.

Tomu říkám kobercový billboardový nálet. Mně by to třeba jako voliče už asi iritovalo a také myslím, že by vůbec neškodilo, kdyby se někdo začal zajímat, kolik taková kampaň může stát.

Kolik myslíte?

Odhadl bych to na částku přes 200 milionů korun.

Abyste získal prostředky na svou kampaň, tak prý pořádáte večeře s bohatými sponzory. Kolik se vám podařilo už získat peněz?

Udělal jsem jenom jednu.

Proč jenom jednu? To byla ta první tak úspěšná, že už žádné další nepotřebujete, nebo právě naopak?

Už na začátku jsem říkal, že udělám jednu, dvě sponzorské večeře. Nakonec jsem udělal jen jednu. Chtěl jsem trochu posílit rozpočet.

Podle jmen podnikatelů, kteří se zúčastnili té jediné večeře, se vám mohl rozpočet posílit velmi významně. Finančník Gabriel Eichler, šéf Patria Finance Petr Kováč nebo majitel agrochemického holdingu Agrofert Andrej Babiš.

Ano, většina z účastníků večeře mi na kampaň osobně přispěla. Nechtěl jsem ale ani, aby dávali nějak dramaticky vysoké částky, aby to nepůsobilo dojmem, že bych mohl být někomu zavázán. Dal jsem dohromady asi milion korun, což na posílení rozpočtu stačí. Zaplatím tak svůj tým, který mi pomáhá, a také trochu podpořím kampaň.

A chystáte se i na roli normálního opozičního zastupitele, když volby nevyhrajete?

Jsem si vědom, že tady je riziko, že nemusíme uspět. Pokud skončím jako opoziční zastupitel, tak platí, že si to odpracuju.

Nebudete si pak třeba hledat nějaké zaměstnání v bankovním sektoru v zahraničí?

Nemám zájem o mezinárodní posty.

Milan Šíma

Instinkt, 14. 10. 2010, Rubrika: Bez obalu, Strana: 80

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme