Tůma: K průběhu povolebních vyjednávání

29. 11. 2010

Drtivá většina voličů chtěla změnu proti stávajícímu stavu na radnici hlavního města, a to bez ohledu na jejich politické preference. Většina voličů navíc volila „doprava“ a dala by přednost pravicové koalici. Výsledná koalice neplní ani jedno z výše uvedených přání voličů. Rozhodně není pravicová. A spojení dvou stran, které jsou odpovědné za současnou nízkou reputaci radnice, má zcela zřejmě nejmenší potenciál pro provedení potřebných změn. A je v tomto směru také nejméně důvěryhodná.

Je to poprvé od roku 1990, kdy Prahu povede primátor, který prohrál volby. Je to také poprvé, kdy koalice, ať už na vládní či komunální úrovni, je ještě před svým ustavením provázena demonstracemi. Pro vytvoření takové koalice, když existovaly dvě jiné smysluplnější alternativy, by tedy měly existovat velmi silné důvody. Jaké argumenty uvádí ODS a ČSSD?

Prý TOP 09 diktovala nepřijatelné podmínky. Jaká je skutečnost? TOP 09 dala ODS a později také ČSSD velmi slušné nabídky. Těžko si lze představit, že by vítěz voleb navrhl jinou a lepší variantu než těsnou většinu v Radě a primátora pro vlastní stranu. Co se týká odpovědnosti za rezorty ve vedení města, ODS nikdy nepřišla s protinávrhem. My jsme přitom nikdy nemluvili o rezortech územního rozvoje, dopravy a financí jako daných podmínkách, ale jako o našich prioritách. Pouze územní rozvoj jsme si chtěli podržet ve všech variantách, protože právě v této oblasti jsou nejčastější podezření na pochybení ze strany vedení města. O všech ostatních gescích jsme byli ochotni diskutovat a na posledním jednání s ODS jsme se také na rozdělení gescí celkem rychle shodli.

Prý jsme dali ČSSD výhodnější nabídku než ODS, a to většinu v Radě. To si ODS buď vymyslela, anebo skočila na lep ČSSD, která si možnými náznaky o našich supernabídkách vylepšovala svoji negociační pozici. Nevím. V každém případě to je hloupost, ani jedné straně jsme nenabídli jiný poměr než 6:5 a primátora v náš prospěch. Pokud jsme chtěli garantovat, že na radnici dosáhneme změn, s jinou variantou bych si ani netroufal před voliče předstoupit.

Prý jsme brzdili jednání a čekali na výsledek soudu o platnosti voleb. ODS měla na stole naši nabídku od 26. října a neustále hledala záminky pro protahování jednání. Povětšinou jsme se dozvěděli, že nemají dostatečný mandát. Po více jak dvou týdnech nám došla trpělivost a řekli jsme, že chceme jasnou odpověď na naši nabídku. Když jsme se ve čtvrtek dozvěděli, že vyjednávací tým opět nemá mandát pro další jednání, oznámili jsme předání nabídky ČSSD, které proběhlo na druhý den.

Prý je to stejné, jako když parlamentní volby vyhrála ČSSD a taky jí nebylo umožněno vytvořit koalici. Jenže sociální demokraté měli tehdy mizivý koaliční potenciál, těžko se dalo očekávat, že by se s nimi spojila některá z pravicových stran. Pravicové strany slibovaly reformy, ČSSD slibovala rozdávat peníze. V pražských komunálních volbách je to zcela jiná písnička. TOP 09 měla velký koaliční potenciál: s ODS by šlo o přirozené spojení na pravici, s ČSSD by to sice byl větší programový kompromis, zato ještě lepší perspektiva pro změnu stylu ve vedení města.

TOP 09 jednoznačně dala oběma stranám seriózní nabídky. Jednání s ODS jsme nezdržovali a ta nemá žádné argumenty, proč s námi neuzavřela koaliční smlouvu. A už vůbec nemá smysluplné argumenty, proč uzavřela dohodu s ČSSD „přes noc“. Vzniklá koalice rozhodně nenaplňuje přání voličů, aby ve vedení radnice hlavního města došlo k zásadní změně.

Zdeněk Tůma

Text byl zpracován na vyžádání časopisu Týden, v němž byl uveřejněn v kratší verzi.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme