Tůma: Je třeba kontrola všech organizací, které patří pod Prahu

Rozhovor s kandidátem na pražského primátora Zdeňkem Tůmou

7. 10. 2010

Moderátor (Lída Rakušanová):

V˙metropoli Praze se v˙předvolebním boji očekává zajímavý souboj. Kolegové Jana Šmídová a Petr Holub pozvali do studia bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmu, který vyráží do boje o primátorské křeslo v˙barvách TOP 09.

 

Redaktor (Jana Šmídová):

Končící vedení magistrátu se chlubí tím, a všude to zdůrazňuje, že například Praha na rozdíl od jiných měst není zadlužená a že Praha dobře hospodaří.  Jak se na to díváte jako špičkový bankéř?

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Bankéř nebankéř, stačí mít zdravý rozum. Ale tady já jsem velmi skeptický. Přiznám se, že si nejsem vůbec jistý, jak na tom Praha v˙současnosti ekonomicky je. Máte pravdu v˙tom, že se tím vedení Prahy velmi chlubí, nicméně i na první pohled je zřejmé, že část toho dluhu je vytlačována někam jinam. Například Dopravní podnik měl ztráty v˙minulých letech, ne všechny ztráty byly plně pokryty ze zdrojů hlavního města, kromě toho je otazník nad investicemi, které by Dopravní podnik měl dělat. A Praha má pod sebou celou řadu příspěvkových organizací, a přiznám se, že do toho se mi nepodařilo proniknout. A v˙okamžiku, kdy máte spoustu institucí a na vrcholu je jeden rozpočet, vy ho vyrovnáte velmi snadno tím, že prostě jinde budete trošičku uřezávat.

 

Redaktor (Jana Šmídová):

A to se dělo, podle vás.

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Já mám za to, že když se podívám na ten Dopravní podnik, tak že se to dělo, protože říkám, že tam nebyly všechny ztráty pokryty ze strany hlavního města. Pro mě je otazník, jak to vypadá v˙dalších organizacích, a to je něco, na co nedokážu v˙tomto okamžiku odpovědět.

 

Redaktor Petr Holub):

To budete tedy muset zkontrolovat. Já jsem se setkal teď s˙jedním problémem, což je menší severomoravské městečko, tam získali ohromnou dotaci na stavbu čističky odpadních vod, něco doplatili, ale pak se ukázalo, že to všechno bude o dost dražší, tak museli doplácet. Tím pádem neměli peníze na jakékoli jiné aktivity, de facto se ten rozpočet úplně rozpadl. Chtěl jsem se zeptat, jestli něco podobného by nemohl se stát v˙Praze. Tady jsou jednak ohromné projekty, a jednak jsou pochybnosti, jestli jsou efektivní.

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Tak, já věřím, že se mi rozpočet v˙rukách nerozpadne, to za prvé. Ale za druhé, když už jste zmínil tu čistírnu - ano, to je jedna z˙velkých staveb, ten projekt je odhadován na téměř 20 miliard, a dávno už to mělo běžet. Potíž je v˙tom, že hlavní město vypsalo tendr na první fázi, tady je jeden velký otazník. Ono nejde pouze o to, aby to bylo čistě vysoutěženo, ale jde vůbec o to zadání a jestli ten projekt není předimenzovaný. Zdá se, že existuje alternativní technologie, která je minimálně o 30% levnější, umožňuje tu intenzifikaci provést za provozu, a ještě ke všemu to čištění je efektivnější. Já zase nejsem schopen na 100 procent říct, že to tak je, ale rozhodně jsem mluvil s˙řadou expertů, kteří říkají, že tohle by se opravdu mělo prověřit. Už to samotné zadání problému, a já se třeba obávám toho, aby třeba tento tendr neproběhl, protože pak už to může předurčovat další řešení, může nás to vést k˙drahé, a možná méně efektivní variantě.  Byl bych rád, aby tohle už bylo ponecháno na nové reprezentaci, která vzejde z˙komunálních voleb, aby se vyjasnilo, jaké řešení je správné a jestli máme hledat řešení, které bude cílit někam ke 20 miliardám, nebo možná budeme o mnoho miliard níž.

 

Redaktor (Petr Holub):

Vy máte obavu, že by třeba současné vedení ještě uzavřelo tuhle soutěž?

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Tu obavu jsem měl, nicméně když tyto věci byly nadhozeny v˙tom volebním speciálu, pan kolega Svoboda ujistil nás všechny, že žádné další velké kontrakty stávající vedení Prahy uzavírat nebude.

 

Redaktor (Jana Šmídová):

A vy jste mu uvěřil.

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Tak, já to beru jako dané slovo. Myslím, že pro něj samotného by to mělo dost negativní konce, kdyby tomu tak nebylo. Ale dá se obecně říci, že ty rozjeté stavby nejsou tak zatěžující, že by snad správce budoucího rozpočtu hlavního města musel mít nějaké velké obavy. I když je dobře, když máte obavy, obavy  máte mít pořád, o rozpočet, a je pravda, že ty nároky jsou veliké. Uvidíme, jak to hospodaření je, musíme to sečíst, souvisí to i s˙tím, jaké závazky jsou příspěvkovým organizacím, jestli opravdu ten dluh byl trošku vytlačován i směrem pryč z˙rozpočtu hlavního města,  a z˙toho nám vzejde nějaká ekonomická analýza, a pak můžeme analyzovat, co si můžeme dovolit, a co ne. Ale samozřejmě priorita je dotáhnout ty stavby, které jsou rozdělány.

 

Redaktor (Jana Šmídová):

Pokud se stanete primátorem, jak dlouho vám taková inventura může trvat a kolik kostlivců na vás ještě může vypadnout?

 

Host (Zdeněk Tůma, kandidát na primátora za TOP 09):

Takovouto analýzu musíte mít za půl roku hotovou.

ČRo, 7. 9. 2010

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme