× Pohněme s tím. Společně!

Tůma: Je to první vláda, která začíná demonstrací

Rozhovor s lídrem pražské TOP 09 Zdeňkem Tůmou

19. 11. 2010

* V ruce jste měli řadu trumfů, ale nakonec jste skončili v opozici. Víte proč?

Pravda, vyhráli jsme a máme největší podporu voličů, ale ostatní strany se s námi nechtěly dohodnout. Jejich důvody jsou zástupné, nezazněl žádný silný argument. A vše ukazuje na to, co se říkalo delší dobu, že spolu ODS a ČSSD mluví a chtějí to spolu udělat. Ještě v pondělí jsme se domluvili na rozdělení gescí a ODS nic nenamítala. S tím jsme se rozloučili a v úterý jsme se dozvěděli, že podepsala koaliční smlouvu s ČSSD. ODS tvrdila, že jsme nabízeli ČSSD většinu v radě, to je ale další polopravda, kterou jsem od ODS a docenta Svobody za posledních čtrnáct dní slyšel. To byla hranice, za kterou jsem nechtěl jít. Nevím, jak bych vysvětlil voličům, že jsem jinému nabídl většinu, když jsme jasně vyhráli. Zvláště v případě ODS bych si nemohl představit, že bychom jí přepustili většinu či primátora s ohledem na pověst ODS v Praze. Dále argument, že jsme si diktovali podmínky, není pravdivý. Naopak ODS jednání protahovala, když stále chodila, že ještě nemá dostatečně silný mandát a potřebuje odklad. Podle mého soudu jsme oběma stranám dali dobré nabídky a ani jedna neměla důvod koalici neudělat s námi. Nemohu si pomoci, ale tato koalice nemá žádný potenciál realizovat změny, protože už v době startu má nulovou kreditibilitu. Od roku 1990 poprvé nastupuje primátor, který nevyhrál volby.

* Nejsou za vaším nezdarem i vaše chyby?

Já chyby nevidím. Pan docent nám vyčítá naše výroky, ale kdybych bral vážně všechny jejich výroky, musel bych přerušit jednání po několika dnech. Za posledních čtrnáct dní se na naši adresu vyjadřoval daleko víc dehonestujícím způsobem, než co jsme řekli o nich my. Na tom se jednání lámat nemůže. Pokud se ptáte, proč koalici neuzavřeli hned, tak asi proto, aby to nevypadalo blběji, než to vypadá teď.

* Jak se budete chovat v opozici?

Budeme tlačit na změnu chování radnice. Budeme mít menší prostor, protože proti nám bude většinová koalice, byť s křehkou většinou. Budeme usilovat o předsednictví kontrolního výboru. Budeme sledovat transparentnost zakázek.

* Budete chtít šéfovat kontrolní výbor?

Je spíše pravděpodobné, že budeme kandidovat někoho jiného než mě.

* Už víte, co budete dělat? Nedostal jste nabídku stát se ministrem?

Ne, ne. O vládě jsem neuvažoval a takovou nabídku jsem ani nedostal. Na vaši otázku je brzo, před dvěma dny jsem pracoval na koalici a nepracoval jsem na plánu B, co budu dělat, když to nevyjde. Teď se musíme připravit na opoziční práci a na ustavující schůzi. V mezidobí budu řešit, co budu dělat.

* Co jste říkal na demonstraci proti koalici ODS a ČSSD?

Je mi to sympatické, protože demonstranti vyjádřili to, co říkám. Neúčastnil jsem se, protože jsem se věnoval rodině, vůči které jsem měl dluh. Jeli jsme na Šumavu. A také proto že jsem nechtěl, aby to druhá strana nemohla zneužívat a tvrdit, že dělám rozbroje a organizuji demonstrace. Je to první vláda, která nekončí, ale začíná demonstrací.

Oldřich Danda

Právo, 19. 11. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 2

Osobnosti:
Zdeněk Tůma
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09