Tůma bude osvěžením mezi hejtmany z ČSSD, věří kandidátka TOP 09 Vorlíčková

Rozhovor s kandidátkou do zastupitelstva Evou Vorlíčkovou

20. 8. 2010

Vzhledem k tomu, že se v podzimních komunálních volbách v Praze jedná i o krajské volby, a případný primátor Zdeněk Tůma bude i hejtmanem kraje, jaký směr by měla metropole pod vedením TOP 09 nasadit v komunikaci s ostatními kraji ovládanými ČSSD?

Praha bude vždy dominantním krajem a já doufám, že primátor Tůma bude velkým osvěžením ve srovnání s ostatními sociálnědemokratickými hejtmany a občané na vlastní oči uvidí, co je lepší: zda krajský socialismus, anebo nová, nezkorumpovaná pravice TOP 09. Myslím, že to bude naprosto zřejmé.

Jaké strany by mohly v pražském zastupitelstvu vytvořit koalici, pokud TOP 09 nezíská sama většinu?

Jestliže TOP 09 dosáhne uspokojivého výsledku, nebude koaliční partnery potřebovat. Jinak se nabízejí partneři z vládní koalice i na úrovni magistrátu, na jednotlivých radnicích je třeba počkat na výsledky voleb.

V případě vašeho vítězství jste ochotni jít do koalice i s ČSSD?

Do koalice můžeme jít jen s těmi stranami, které mají stejnou vizi jako TOP 09 a jejich volební programy se diametrálně neliší.

V čem v současnosti vidíte nejpalčivější problémy v Praze, které bude třeba napravit?

Neprůhledné veřejné zakázky, zakázky pouze pro vyvolené a s tím související korupce. Pro mne je nejdůležitější podpořit všechna opatření, která povedou k řádnému a efektivnímu nakládání s veřejnými prostředky.

Proč kandidujete zrovna za TOP 09?

Mou hlavní motivací pro vstup do TOP 09 byla naděje na změnu politické kultury a také naděje, že vzniká nezkorumpovaná pravicová, konzervativní strana, která je blízká mé povaze. Za nadějné považuji, že se do TOP 09 hlásí mladí, vzdělaní lidé, kteří nejsou zatíženi minulostí.

Kandidujete ve druhém volebním obvodu, který pokrývá Prahu 5 a 13. Jak vnímáte soupeře, mezi kterými je například náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS)?

Myslím si, že je potřebné plně se soustředit na přípravu našeho volebního programu a pokusit se nabídnout lidem nové tváře, které nejsou spojeny se všemi možnými kauzami. Praha po osmnáctileté vládě ODS prostě potřebuje změnu. Každý, kdo je u moci 18 let, dělá chyby. Pan Blažek pro mne představuje člověka spojeného s nepříliš kvalitně fungující městskou policií.

V politice se chcete věnovat především podpoře malých a středních podniků. Jaké máte konkrétní plány v této oblasti?

Malí a střední podnikatelé jsou pro nás jednou z prioritních skupin obyvatelstva a v ekonomice jsou nezastupitelní. Významnou část podpory spatřuji v boji s korupcí a klientelismem. Chci prosazovat rovné a spravedlivé šance pro všechny uchazeče o podnikání s obecním majetkem. Je také potřeba výrazně reagovat na potřeby podnikatelů, například zavést jednotný systém parkování.

Denisa Čermáková

Mediafax.cz, 20. 8. 2010, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme