Třetina: Segregace je hloupost – uškodí všem

3. 4. 2023

Nejsem tak naivní, aby mi nebylo jasné, že se myšlenka odsouvat romské děti a budovat pro ně samostatné třídy nebude pár lidem hrozně líbit. Rozhodl jsem se, že místo dalších slov o rasismu a segregaci napíšu tři argumenty, jak moc tenhle přístup škodí úplně všem.

Možná o mě nevíte, že jsem vzděláním a dřívějším zaměstnáním učitel. I moje žena a dokonce i dcera učí na základní škole a troufám si říct, že do tohoto tématu mám díky vlastním zkušenosti z oboru poměrně slušný vhled.

  1. Stát chce mezi svými občany co nejvíce vzdělaných lidí. Logicky, člověk, který dokončí střední školu, zaplatí na daních o dva až tři miliony více, než méně vzdělaný. Vybudování samostatných tříd, kde je „normální“ skončit po základní škole, jde proti této logice. Z výzkumů víme, jak hrozně těžké je vykročit ze stereotypů, které nám dává rodina – a na základce je jedna z mála šancí objevit svůj potenciál a od ostatních v kolektivu převzít ambice změnit zažitý rámec své rodiny.
  2. Problém s vyloučenými skupinami dětí se objevuje, když jsou v jedné třídě tři a více těchto dětí. Pak takové třídy a školy trpí tím, že se ostatní rodiče rozhodnou k odhlášení svých dětí. Najednou se díky škole stává vyloučeným celé území a to se pak řeší spoustu let. Cestou není segregace, ale rozdělení romských (či jinak vyloučených) dětí do více tříd a škol tak, aby v jedné třídě byly ideálně romské děti dvě.  Chce to spolupráci celého města nebo obvodu. Možná to zní složitě a pracně, ale výsledek se vyplatí.
  3. Řešení spočívá v celém návazném systému i mimoškolního vzdělávání. Velkou roli tady hraje sport, doučování, ale i práce v rodinách, protože problém školní docházky vyloučených dětí souvisí i s nestabilním bydlením nebo dluhovým zatížením (exekucemi).

Je čirý populismus říkat, že vše vyřeší ghetto, ať už to je čtvrť nebo školní třída. Je to krátkozraké a hloupé. V důsledku to stojí miliardy na platech policistů, sociálních dávkách a řešení problémů, které tento přístup přinese nám všem. Za data k tomuto textu děkuji serveru https://www.desegregace.cz/, z dílny sociologické výzkumné organizace PAQ Research.

Tomáš Třetina, senátor TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme