TOP 09 vyzývá příznivce: Pošlete nám peníze kartou

31. 10. 2011

České strany se zpožděním zavádějí nejnovější trendy ve financování politických partají. Po zelených ohlásila také TOP 09, že jí lidé mohou posílat sponzorské dary přes platební karty. V Německu, USA či Velké Británii takový model funguje už několik let.

Do krajských voleb sice ještě zbývá rok, kampaně politických stran už se ale začínají plánovat nyní.

TOP 09 kvůli tomu na svém webu spustila novinku - lidé jí mohou poslat finanční příspěvek přes svou platební kartu, a to libovolnou částku od 50 do 20 tisíc korun. V elektronickém formuláři si přitom sponzoři mohou dokonce vybrat, kam mají jejich peníze doputovat: zda do centrály strany nebo do rozpočtu některé z regionálních či okresních organizací. “To je zatím začátek. Chtěl bych, aby to šlo udělat tak, že si lidé dokonce vyberou, jaký konkrétní projekt z naší kampaně chtějí podpořit,“ plánuje volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček.

TOP 09 je sice první parlamentní stranou v Česku, která platby přes karty zavedla, ne však první politickou stranou. Už loni něco podobného spustili zelení. A partaj Karla Schwarzenberga přiznává, že se někdejšími vládními zelenými nechala inspirovat. “Vím, že to spustili jako první. Čekali jsme, jak se s tím vypořádají. Když se nedávno na kontrolním výboru ve sněmovně řešily výroční zprávy stran a nikdo tento způsob u zelených nezpochybnil, řekli jsme si, že do toho jdeme také,“ dodal pro server IHNED.cz Poláček.

Další strany se nepřidají

TOP 09 ale podle všeho zatím zůstane jedinou sněmovní stranou, která svým příznivcům dovolí používat platební karty. Ani ODS, ani ČSSD či Věci veřejné nic takového nechystají. “Zůstáváme u tradičních způsobů sponzoringu,“ řekl IHNED.cz mluvčí ODS Tomáš Bartovský a stejně se vyjádřili mluvčí VV Jakub Žižka či místopředseda sociální demokracie Martin Starec.

Jako by tušili, že Češi zatím na “karetní sponzoring“ nejsou připravení, o čemž svědčí zkušenosti zelených. “Ta možnost je u nás i nadále, ale používání karet nás zklamalo. Touto cestou nám peníze poslalo jen pár lidí,“ posteskl si manažer zelených Tomáš Průša.

Také Jaroslav Poláček, mozek předvolebních kampaní TOP 09, počítá s tím, že díky kreditkám strana nezbohatne. “Konzultovali jsme to třeba s kolegy z německé CSU. Ti nám řekli, ať nečekáme zázraky. Ale jde o to dát lidem možnost, aby mohli ovlivnit, kam přesně jejich peníze míří.“

Luboš Kreč

iHNed.cz, 31. 10. 2011, Rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Jaroslav Poláček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme