TOP 09 slavila s Queen: Jsme šampióni

31. 5. 2010

Jako faktický vítěz voleb v sobotu slavila TOP 09 ve své centrále v Tyršově domě v Praze, i když skončila třetí. Téměř 17 procent nikdo nečekal, podle předsedy Karla Schwarzenberga by byl velký úspěch i 12 procent.

První místopředseda Miroslav Kalousek, který přišel za potlesku mezi straníky komentovat výsledky, uvedl, že se jim „splnil tajný sen přeskočit komunisty“.

Když dorazil i Schwarzenberg, Kalousek zavelel: „Pozor, kníže v místnosti.“ A svého předsedu srdečně objal.

Naprostá euforie v táboře TOP 09 zavládla poté, co vyšlo najevo, že v Praze vyhráli a získali deset mandátů, ve středních Čechách šest. Jeden ze straníků se chopil megafonu a křičel: „Kníže na Hrad, kníže na Hrad!“

„Cože? Voliči Íčko vykroužkovali?“

Srovnatelnou radost přinesla mezi „topáky“ i zpráva, že šéf ČSSD Jiří Paroubek rezignoval. Kalousek citoval biblického krále Šalamouna: „Kde nestaví dům hospodin, stavitelé se marně namáhají.“ Podle Schwarzenberga Paroubkovi při hubeném výsledku nic jiného nezbývalo.

„Je to osvobození od zátěže demokratické strany, kterou nicméně čas úspěšně vedl. Je to sebevědomý a mocichtivý politik, ale v poslední době dělal velké chyby,“ uvedl Schwarzenberg. Přivítal i to, že voliči vykroužkovali místopředsedu ODS Ivana Langra.

„Co říkáte? Že vykroužkovali Íčko? Děkujeme za každý ozdravný proces, který u našich potenciálních partnerů proběhne,“ řekl na dotaz Práva v narážce na Langrovu přezdívku.

Schwarzenberg se až na výjimky pohyboval mezi novináři a příznivci, rozdával rozhovory a přijímal gratulace. Když se večer na delší dobu vytratil, hned se rozkřikla zpráva, že odjel jednat s lídrem ODS Petrem Nečasem do Žlutých lázní.

Předsedovi TOP 09 volal i první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a požádal o schůzku. „Nebudu neslušný a sejdu se s ním, ale náš názor se nemění, my preferujeme jednání s ODS,“ řekl Schwarzenberg.

Veselí způsobila jeho asistentka, která mu darovala kalendář Věcí veřejných, na kterém jsou vyfoceny v odvážném oblečení i pózách kandidátky VV. Na dotaz, kam si kalendář pověsí, uvedl: „Mám několik menších místností, kam se bude hodit.“

Do centrály TOP 09 dorazil i šéf poradců současného premiéra Vladimír Mlynář. „Podporoval jsem Karla Schwarzenberga, s ním jsem dlouholetý přítel. Nehledejte v tom nic politického,“ řekl Právu. Na dotaz, zda vidí svoji budoucnost v politice, až skončí u Jana Fischera, uvedl: „Vše je otevřené.“

Nadšení vyvrcholilo ohňostrojem za doprovodu písně We Are the Champions (Jsme šampióni) kapely Queen, kterou si mnozí již posilnění vínem s chutí zazpívali. Veselice pokračovala až do noci.

Oslavovat vyrazili i lídři TOP 09, alespoň se dá usuzovat ze Schwarzenbergových slov: „Pochybuji, že zítra ráno budou všichni tak střízliví, aby se mohlo začít jednat."

Oldřich Danda

Právo, 31. 5. 2010, Rubrika: Zpravodajství, Strana: 3

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme