TOP 09 si zvolí předsedu a vedení strany

27. 11. 2009

Očekává se, že sněm potvrdí Schwarzenberga jako šéfa. Kalousek má být prvním místopředsedou

Dnes v 18.09. Přesně v ten okamžik odstartuje v pražském hotelu TOP vůbec první sněm strany TOP 09. Na její možný zisk ve volbách do Poslanecké sněmovny nehledí s obavami jen ODS, lidovci a zelení, ale i ČSSD. Politický subjekt, jehož zatím nezpochybnitelnými lídry jsou exministři zahraničí a financí Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, má podle posledních průzkumů agentury Factum Invenio šanci získat podobný počet hlasů jako komunisté, tedy kolem 12 procent.

Na 170 delegátů sněmu zvolí předsedu a pět místopředsedů. Hlasovat se bude i o zastoupení v nejvyšších stranických orgánech mezi sněmy, kterými jsou předsednictvo a výkonný výbor. V obou mají mít silné zastoupení ženy. „Program schvalovat nebudeme. Bude to ustavující, a nikoliv ideový sněm," řekl E15 Kalousek.

Očekává se, že dosavadní šéf přípravného výboru strany Schwarzenberg nebude mít protikandidáta a stane se předsedou. A jeho pravou rukou, tedy prvním místopředsedou, bude velmi pravděpodobně zvolen duchovní otec TOP Kalousek. „Budu-li o to požádán, rád tuto zodpovědnost přijmu," zopakoval. Už nyní se spekuluje o jménech některých možných místopředsedů. „Žádné jméno nepotvrdím. Nebudu to nikomu z nich vzkazovat přes média. Kandidáti budou představeni až před volbou," dodal Kalousek.

Nejviditelnější přípravou na sněm byla volba předsedů krajských organizací, která probíhala od začátku listopadu. V čele 11 ze 14 z nich stojí bývalí členové KDU-ČSL. Výsledky těchto voleb tak znovu potvrdily, že nezanedbatelná část lidovců přešla spolu s Kalouskem do nové strany. Výjimkou je například hlavní město, kde regionální organizaci vede poslanec původně zvolený za ODS František Laudát. Pražská TOP se svými více než 400 členy je nejsilnější. Celkem má strana na 2300 členů. Stovky dalších se hlásí. Jejich přijímání však bylo až do sněmu pozastaveno. Současné vedení se obává přílivu prospěchářů, kteří by mohli začít kormidlovat TOP jiným směrem. „Každý kraj bude na sněmu zastoupen minimálně čtyřmi delegáty s tím, že počet zbývajících určuje velikost kraje," vysvětlil manažer strany Jaroslav Poláček

Na sněm nebyli překvapivě pozváni žádní hosté s výjimkou hnutí Starostové a nezávislí, s nímž TOP už před několika měsíci uzavřela dohodu o strategickém partnerství. „S představiteli ostatních politických stran se v příštích dnech setká až nové vedení, které zvolí sněm," uzavřel Kalousek.

Vývoj stranických preferencí v procentech

červen
ČSSD 28,2