TOP 09: Schwarzenbergův odchod ustojíme

15. 1. 2013

Straničtí kolegové Karla Schwarzenberga, šéfa TOP 09, jsou sice šťastni, že se zvýšily jeho šance být prezidentem, ale zároveň je začala trápit otázka, zda jeho odchod na Hrad stranu příliš neoslabí.

 „Nekažte mi dnešní krásný den takovými otázkami,“ řekl Právu jeden z poslanců TOP 09, který v sobotu sledoval výsledky v pražském divadle Archa.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Heleny Lanšádlové si s tím strana poradí. „Máme už tisíce členů, myslím, že bychom to ustáli,“ řekla Právu. Předpokládá, že stranu by do podzimního sněmu vedl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten jako zakladatel strany je přirozeným nástupcem předsedy. Ale na rozdíl od Schwarzenberga není ve společnosti populární, spíše naopak.

Kalousek na sněmu, jak už několikrát avizoval, bude o místo předsedy usilovat. „Na to jsem už častokrát odpovídal, ale v následujících 14 dnech máme jedinou starost: Karel na Hrad,“ řekl včera Kalousek a dodal, že sobota, kdy se Schwarzenberg dostal do druhého kola, byla jeho „nejšťastnějším dnem v životě“. Zároveň však odmítl, že by strana Schwarzenbergovým odchodem utrpěla.           

„Pokud se náš kandidát stane hlavou státu, tak to pro stranu nemůže být rána, ale je to největší naplnění politických úkolů, které politická strana ve veřejném prostoru má, tedy nabízet nejlepší lidi do funkcí veřejné služby,“ podotkl Kalousek.

Půjde do Černínu Ženíšek?

Dodal, že otázky, koho nabídnou za Schwarzenberga za ministra zahraničí, budou řešit za dva týdny. TOP 09 by mohla navrhnout svého pětatřicetiletého místopředsedu a náměstka ministra zdravotnictví Marka Ženíška. Právu to řekli jak Schwarzenberg, tak Langšádlová.

Podle ní Ženíšek ovládá jazyky, přednáší mezinárodní vztahy na univerzitě v Plzni a zastupuje TOP 09 v zahraničí. Podle Schwarzenberga nevadí, že je mladý. „To je chyba, která se každým dnem vylepšuje,“ řekl Právu.

Samotný Ženíšek nechce o možném nástupu do Černínského paláce spekulovat. „O tom ještě nemůže být řeč, teď je nejdůležitější udělat vše, aby se Karel Schwarzenberg dostal na Pražský hrad,“ sdělil Právu.

Do hry mohou vstoupit i poslanci TOP 09 Václav Kubata, Bořivoj Šarapatka nebo Schwarzenbergův náměstek Jiří Schneider.

Oldřich Danda

Právo, 15. 1. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme