TOP 09 podpoří návrh o NP Šumava. Šéfovi navzdory

Vládní TOP 09 se v úterý rozhodla, že strana jako "rozumný kompromis" ve středu na jednání kabinetu podpoří návrh zákona o Národním parku Šumava, který předkládá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

23. 4. 2013

Po jednání stranického předsednictva to sdělil místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Své výhrady vůči návrhu zákona měl v minulosti předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na úterním jednání předsednictva své strany nebyl, je na pracovní cestě v Bruselu. ČTK ale v textové zprávě stručně sdělil, že k návrhu zůstává skeptický.

"My jsme se tomu věnovali docela poctivě. Diskuse skončila tím, že jsme se rozhodli to podpořit. Ale samozřejmě že pokud bude mít pan předseda nějaké výhrady, můžeme jeho názor reflektovat," řekl Kalousek.

Na jednání stranického vedení zákon prezentoval Tomáš Tesař (TOP 09), náměstek na ministerstvu životního prostředí. Kalousek připomněl, že není zatím ani jasné, zda se k Chalupovu návrhu zákona postaví jednotně koaliční ODS premiéra Petra Nečase.

Biocidy proti kůrovci. Na Šumavě začal další chemický útok:

Zákon, který kritizují někteří odborníci či ekologické organizace, má například pozměnit zóny parku nebo umožnit zásahy proti kůrovci. Podle ekologů je ale návrh v rozporu se zásadami ochrany přírody, krajiny a biodiverzity, má i četné právní nedostatky a zredukuje oblasti ponechané přírodě.

Také náměstek Tesař nedávno připustil, že návrh jde na samou hranu legislativních možností. Ministerstvo se ale podle něj snažilo nalézt kompromis.

ČTK

aktualne.cz, 23. 4. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme