TOP 09 podpoří hnutí Starostové a nezávislí

9. 7. 2009 | 12:00

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek byl hostem pořadu Ozvěny dny na ČRo 1 - Radiožurnálu.

--------------------
Dva menší kandidáti pro předčasné volby pojí síly. Stvrdí to dnes podpisem dohody o dlouhodobé strategické spolupráci. Tak zní celý její název. Nová strana TOP 09 ji uzavře s hnutím Starostové a nezávislí. Na kandidátkách TOP 09 se mají objevit elitní starostové a ti zase mají naopak zajistit čerstvě vzniklému politickému uskupení podporu v regionech. Dobré poledne přeju jednomu ze zakladatelů TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Dobrý den.

--------------------
Dobrý den. Zdravím vás i posluchače. Jenom se chci zeptat, jak jste to říkala, dva menší kandidáti?

--------------------
Dva menší kandidáti, nebo máte jiné informace, pane Kalousku? Sice průzkum z dnešního dne agentury Median říká, že se do sněmovny dostanete, ale o tom, že byste byli větší kandidáti, řeč nebyla.

--------------------
Tak, schválně, řekneme si to po volbách, paní redaktorko.

--------------------
Když už jsme u toho průzkumu, jaké šance si dáváte?

--------------------
My věříme tomu, že naše alternativa osloví voliče tak, abychom byli skutečně stabilní a pevnou parlamentní stranou. Na druhou stranu je to jejich rozhodnutí a my můžeme udělat to jediné, nabídnout jim nepopulistickou alternativu, pro kterou se mohou rozhodnout.

--------------------
Ale souhlasíte s tím, že do Poslanecké sněmovny byste se dostat měli? Máte tady ty optimistické vyhlídky?

My o tom nepochybujeme.

--------------------
Jak konkrétně si máme představit strategickou spolupráci mezi TOP 09 a hnutím Starostové a nezávislí? Tím jsme začali.

--------------------
To je naprosto logické. TOP 09 je konzervativní politická strana. To znamená, strana s politickým programem. Pro nás je pojem spořádaná obec vysokou programovou prioritou, logicky je potom naším partnerem starosta, který o tu spořádanou obec usiluje, hnutí Starostové a nezávislí není politická strana, je to hnutí, které sdružuje zhruba 1400 nezávislých starostů.

--------------------
A vy jim nabídnete místa na svých kandidátkách. Je to tak?

--------------------
Kteří nás mohou programově i personálně velmi vhodně doplnit. To není o tom, že my jim nabízíme místa na našich kandidátkách. To je tak, že jsme se dohodli na dlouhodobé spolupráci ve všech volbách, ne jenom pro volby v roce 2009. Nejsme projekt na jedno použití ve volbách 2009. Takže ve volbách 2009 budeme kandidovat jako TOP 09 politická strana, která bude mít na kandidátkách elitní starosty a řadu dalších osobností z veřejného života v regionech, které nominujeme společně. Například pan rektor Jirků z jihlavské univerzity, ten, kterého jsme dnes zveřejnili, je takovým příkladem. To není ani starosta, ani člen TOP 09 a my jsme rádi, že bude hájit náš společný program. Ve všech dalších volbách, ať už komunálních, regionálních nebo senátních půjdeme také spolu, budeme si počínat stejně. Prostě politická konzervativní strana a nezávislý starosta, který usiluje o spořádanou obec, jsou přirozenými partnery na dlouhou dobu.

--------------------
Říká zakladatel strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Já děkuji, na shledanou.

Na shledanou.

--------------------
A ve studiu ho poslouchal komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Dobrý den.

Hezký den.

--------------------
My jsme teď slyšeli, jak popisoval Miroslav Kalousek budoucí spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí. Myslíte si také, že to není jen účelové spojenectví pro jedny volby?

--------------------
Miroslav Kalousek je zkušený politický praktik a ten model, na jakém tohle souručenství bude fungovat, je sofistikovaný. Já vám řeknu proč. Některé v minulosti malé strany, například křesťansko-demokratická strana kdysi Václava Bendy, poté Ivana Pilipa, ty měly kardinální problém, že se, že jejich vliv byl omezen v podstatě na několik větších a hrstku středních sídel měst v České republice. Ale nebyli schopni rozprostřít svůj vliv dál. Tím nemohli nikdy konkurovat takovým stranám, jako je třeba ODS nebo komunisté, kteří mají své základní články v malých obcích. To proto, jestliže na jedné straně máte TOP 09, což je konzervativní, chce být konzervativní strana sestavená z výrazných osobností, také intelektuálů, politiků s jistou zkušeností, mimochodem jedna z těch dnešních představených kandidátek je Jitka Chalánková, to je bývalá známá lidovecká politička, členka krajského zastupitelstva v Olomouckém kraji.

--------------------
A starostové jim přinesou podporu v regionech.

--------------------
No, tím zajistí ten vliv do regionů. Samozřejmě podporu a taky dovedu si představit předvolební agitaci. A na druhé straně, protože starostové, jejich hnutí mívalo v minulosti potíže s tou velkou politikou, tak pro ně bude výhodné, když zase při volbách obecních, komunálních a při volbách krajských budou mít jakési politické krytí zastřešující od té TOP. Takto je ten projekt vymyšlen a jestli mu bude osud nakloněn, to já nevím, ale vymyšlen není špatně.

--------------------
Myslíte si, stejně jako předpokládá agentura Median v posledním průzkumu, že TOP 09 to má jisté se vstupem do Poslanecké sněmovny?

--------------------
Já se nechci nikoho dotknout, já si počkám na průzkumy dalších agentur, protože Median má nejkratší zkušenost v tomto oboru. Jsou tady takové, které zkoumají stejné záležitosti 18, 20 let, ale k tomu výsledku Medianu, ten výsledek je třeba rozumně číst. Z toho vyplývá, že přijde-li k volbám tak zhruba polovina těch, kteří Medianu řekli, že přijdou, takže TOP 09 by měla získat přinejmenším 7, 8 procent hlasů. Uvědomíme-li si, že ta strana vznikla začátkem června, tak to je úctyhodný start. Samozřejmě, teď bude léto, to je okurková sezona, oni topisté budou pracovat, musejí dopracovat svůj program, který je zatím, ty teze jsou velmi stručné, někde i vágní, voliči se potenciální se rozjedou po dovolených, a tak dále, a to hlavní začne obecně v září. Do té doby se může leccos stát. Jistě, jako se to v české politice na poslední chvíli stává. Takže může dojít ke změnám. Ale zatím může TOP 09 říci, že má slušně našlápnuto. Jestli to bude tak, že vkročí přímo do sněmovny, to já nevím. Může to být samozřejmě tak, že kdyby se jí to nepovedlo, tak pomůže rozdrobit hlasy od středu doprava. Jak slyšíte, Miroslava Kalouska, on je pln víry a myslí si, že to všechno dobře dopadne. Bodejť by nebyl, šéf nic jiného nemůže říci.

--------------------
Podotýká komentátor Petr Nováček. Díky za návštěvu ve studiu.

--------------------
Já děkuju za pozvání a přeju hezký den.

ČRo 1 - Radiožurnál, 9. 7. 2009, pořad: Ozvěny dne
Osobnosti: Miroslav Kalousek