TOP 09 nechce demontáž Unie

24. 10. 2011

Zatímco ODS na sobotním kongresu přidala v euroskepticismu, TOP 09 se na víkendovém sněmu naopak hlásila k evropanství. Jak ukázala rétorika obou sešlostí, přístup k EU momentálně dvě nejsilnější pravicové strany v Česku rozděluje.

Výrazně proevropský projev přednesl Karel Schwarzenberg, který na sjezdu obhájil předsednickou funkci. „Klíčový úkol je, abychom si v rámci Evropské unie získali pověst spolehlivého a aktivního člena. Na tom závisí naše budoucnost,“ řekl delegátům Schwarzenberg. Evropskou integraci zmínil i statutární místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten označil pozici ČR v procesu dalšího vývoje EU za historickou odpovědnost TOP 09 a zásadní předvolební téma strany. „Musíme prokázat české veřejnosti, že konzervativismus neznamená negaci a demontáž všeho, co bylo dosaženo od Maastrichtu a od Lisabonu,“ prohlásil Kalousek. Rovněž varoval před hnědnutím české politiky, které může s prohlubující se sociální krizí nastat. „Novodobí náckové si budou říkat konzervativci a budou svou politiku prezentovat jako konzervativní,“ zdůraznil Kalousek.

TOP 09 se od svého největšího rivala liší i v otázce přijetí eura. ODS k němu chce vypsat referendum, TOP 09 se to zdá zbytečné. „Nevidím jediný důvod, proč by to mělo být v tuto chvíli politickým tématem. Nejdříve musíme dát do pořádku státní finance, potom můžeme o přijetí euru uvažovat,“ řekl LN na sněmu ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Jan Martinek

Lidové noviny, 24. 10. 2011, Rubrika: Domov, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme