TOP 09 může do koalice jen s ČSSD, ale nedojde na ni, říká Schwarzenberg

TOP 09 může podle předsedy Karla Schwarzenberga vytvořit po volbách koalici jedině s ČSSD, napsal server Týden.cz. Spojení s ČSSD přitom už dříve striktně odmítl Petr Gazdík, šéf hnutí Starostové a nezávislí, které jde do voleb s TOP 09. Také předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ve čtvrtek v reakci sdělil, že jakoukoli spolupráci s TOP 09 vylučuje.

17. 10. 2013

Schwarzenberg promluvil o koalici s ČSSD v reakci na otázku, zda by si uměl představit povolební spolupráci s hnutím ANO Andrej Babiše. "Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoliv s hnutím ANO. To mě nezajímá," řekl šéf TOP 09.

Schwarzenberg: My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoliv pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot

Později v prohlášení ještě upřesnil, že ke koalici ČSSD s TOP 09 nedojde, a to hned ze tří důvodů: "Koalice se sociální demokracií v tuto chvíli připadá v úvahu pouze z hlediska očekávaného zisku mandátů. Je třeba ale říci, že ji nebude možné ustavit. Zaprvé ji výslovně zakázal prezident Zeman. Zadruhé bych nesouhlasil s tím, aby byla TOP 09 v pozici slabšího koaličního partnera a zatřetí je třeba říci, že naše programy se natolik liší, že by ČSSD musela dělat takové kompromisy, se kterými by rozhodně nesouhlasila."

Schwarzenberg: Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií. Nikoliv s hnutím ANO. To mě nezajímá

Předseda ČSSD Sobotka okamžitě reagoval, že spojenectví s TOP 09 pravděpodobný vítěz voleb neuvažuje. "S ODS a TOP 09, které nesou odpovědnost za marasmus uplynulých tří let, jakoukoliv vládní spolupráci vylučujeme," uvedl.

Gazdík nechce "kolaborovat" s levicí

I ze strany blízkého partnera TOP 09, hnutí Starostové a nezávislí, zazněly již v minulosti odmítavé výroky. "V případě, že voličům navrhneme věrohodný pravicový program, budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, se kterým nemůžeme souznít," řekl v srpnu novinářům šéf Starostů a bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Gazdík.

Gazdík: Budeme věrohodní i po volbách a nebudeme 'kolaborovat', takzvaně, s levicovými stranami a s programem, se kterým nemůžeme souznít

Schwarzenberg ovšem v rozhovoru pro Týden prohlásil, že TOP 09 není čistě pravicová strana. "My jsme konzervativní strana. Vědomě. Nikoliv pravice. Stojíme na zásadách, které vycházejí z křesťansko-židovských hodnot," uvedl. Připomněl ale zároveň, že koalici TOP 09 a ČSSD už před časem výslovně "zakázal" prezident Miloš Zeman, takže zřejmě nebude o čem jednat.

Lidovky.cz, ČTK

lidovky.cz, 17. 10. 2013, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme