TOP 09: Jmenování Bradáčové šéfkou pražského vrchního zastupitelství garantuje jeho nezávislost

Vyslyšení návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování Lenky Bradáčové šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze garantuje jeho nezávislost, řekl v pondělí Mediafaxu předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Jeho strana jmenování Bradáčové vítá.

30. 7. 2012

"Jsme rádi, že je garantována nezávislost státního zastupitelství, že byl přijat návrh nejvyššího státního zástupce Zemana. Kdyby nebyly přijímány jeho návrhy, pak by nezávislost státního zastupitelství nebyla garantována," domnívá se Gazdík.

Reagoval tak na pondělní tiskovou konferenci ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), který prohlásil, že vyhoví Zemanovu návrhu a Bradáčovou do funkce jmenuje.

Blažkovu připomínku, že s návrhem na jmenování Bradáčové bylo hrubě manipulováno, Gazdík nechtěl komentovat. "To není otázka na mě, ale na bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. On musí říci, jak to bylo. Považuji to za elementární spor chlapců z ODS," podotkl.

Zatímco Blažek tvrdí, že Zemanův návrh prošel podatelnou ministerstva 3. července letošního roku, bývalý ministr Pospíšil Mediafaxu řekl, že návrh převzal náměstek Filip Melzer 21. června.

Pospíšila premiér Petr Nečas (ODS) nechal odvolat z vedení rezortu spravedlnosti koncem června, údajně kvůli manažerským selháním. Ihned poté se rozvířily spekulace, že Nečas chtěl odvoláním Pospíšila zabránit právě jmenování Bradáčové, které měl bývalý ministr v plánu. Blažek se ujal řízení ministerstva 3. července letošního roku. Se jmenováním Bradáčové dlouho váhal, rozhodl se až v pondělí.

Karolina Brožová

mediafax.cz, 30. 7. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme