TOP 09 jede na Blackberry

7. 4. 2011

Nestává se moc často, aby politická strana nechávala nahlédnout do svých vnitřních záležitostí. Tím spíš, pokud se nejedná o povinnost danou zákonem. My vám však nyní přinášíme informace o elektronické komunikaci mezi poslanci TOP 09. Exkluzivně pro PMG-CEE píše Jarolav Poláček, volební manažer strany:

To, že by jedna skupina lidí využívala jedno mobilní řešení, známe spíš z firemního světa než z politiky. Výjimky však potvrzují pravidla a poslanci TOP 09 touto výjimkou jsou – všichni používají technologie Blackberry. Proč se víc než tři desítky parlamentních nováčků rozhodly pro jednotné řešení?

Z pohledu normálního správce firemního řešení byly důvody vlastně standardní. Jednotná správa, úspora na straně správy mobilního řešení (ICT oddělení nemusí studovat více operačních systémů a aplikací, aby dokázalo vyřešit banální problém) a v neposlední řadě vědomí, že i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má také kanadskou krabičku často u ucha. Se svou tradiční vyzváněcí melodií lesních rohů, která se stala hitem volební kampaně v roce 2009, se vlastně zas tolik nezměnilo.

Největší otazníky samozřejmě vzbuzovala zejména otázka spojená s bezpečností celého řešení. A přestože Barrack Obama musel svoje Blackberry odevzdat, obavy z kanadských majitelů patentů u nás nepřevážily výhody spočívající v datové, řekněme méně veřejné, komunikaci a zejména možnosti smazat telefon na dálku při jeho ztrátě. Původní přidanou hodnotou byl „pouze“ Blackberry Messenger, který je nejenom levnějším „kecálkem“ (snížily se náklady na SMS a MMS), a aplikace třetích stran, které umožňují snadný přístup do sociálních sítí. Právě ty TOP 09 jako první politická strana dokázala v předvolební kampani využít a jejich vzdálená obsluha se stala dalším střípkem do skládačky korporátního řešení. Mimochodem i díky stále se rozšiřujícímu pokrytí smartphony se daří topáckému Twitteru, který je pro spojení s mobily trochu pohodlnější než populární facebook. Dnešních více než 1700 followerů je oproti pětistovce následovníků ODS skutečně rozdíl.

Dnes je již spektrum služeb doplněné o automatickou údržbu adresářů z centrálních úložišť, standardem je přístup k mailu, a dokonce i možnost prohlížení síťových disků. To vše je spojeno i s novým telefonem Torch, který se dostal na náš trh a který zvýšil komfort používání mobilních služeb (bohužel však nezvýšil výdrž baterie). Posledním hitem by mělo být zamýšlené propojení telefonů s vyvíjeným informačním systémem v Poslanecké sněmovně, u jehož zrodu stojí právě poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

Jaroslav Poláček, volební manažer TOP 09

PMG-CEE, 7. 4. 2011, Rubrika: ČR a SK